yolukas1 Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Wymądrzanie... :lol: No wybacz... chcesz chłodzić proca peltem 89W i zetką... to nie będzie chłodzenie tylko podgrzewanie... ja odradzam... rób jak chcesz... jak coś to zaproś nas na jajeczniczke z cpu :D 1303430[/snapback] Jak podlaczylem moje wc + peltier 89w(na spinacze bez pasty termoprzewodzacej) z kadeciakiem i zetką a do tego atman at305 to mialem minus 10*C ale moze jak zaloze to na proca to bedzie wtedy lipa.Zobaczy sie :lol: Na chlodnicy mam wentyl 12*12. Jeszcze niekupilem zapinki i coldplate'a dlatego wc sie marnuje:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iwo Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Ogniwo peltiera działa ze sprawnością 50% czyli połowa jego mocy transprortuje ciepło na drugą stronę, a druga połowa tylko ją podgrzewa. ..... pelt 89W może "przepompować" 49,5W a procki mają "troszkę" więcej :lol: 1302936[/snapback] 1. Gwoli ścisłości sprawność ogniwa peltiera wynosi nieco ponad 50%. 2. P=U*I więc taki 89Watowy pelt o parametrach 10A i 15.8V (o takim tu mówimy) ma moc 158Watów. A więc 89W jest tą 50% sprawnością, dlatego 89W jest to moc, którą on może 'przenieść' z jednej strony na drugą. A nie 49.5W jak ty piszesz.... Popraw mnie jeśli się mylę :) pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piterix Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 IMHO peltier 89W nie nadaje się do gorących procków. Robiłem testy ten peltier + blok wodny + AMD XP 2000+ (niepodkręcany) i po kilkunastu sekundach temperatura na procku wzrosła w biosie z 10 C do 60 C i wtedy wyłaczyłem kompa. Te peltiery po prostu jeszcze podgrzewają procesor. Gdyby procek wydzielał mniej ciepła miałoby to sens. Np. Peltiery były montowane (może nadal są) na procesorach w starych Mac'ach. Mam taki jeden i temperatura chłodzonego powietrzem (radiatorek + turbinka) peltirea to około 10 C... ale nie wiem do czego w moim PC mogłoby posłużyć takie ogniwo... Jak macie pomysły to piszcie :lol: Moje peltiery lezą więc i czekają na jakiś pomysł, a ja tym czasem bawię się chłodzeniem wodą... i to chyba najlepsze rozwiązanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...