Skocz do zawartości
funfel

Kto jest za wejsciem do UE a kto nie

UNIA TAK/NIE  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. UNIA TAK/NIE

• TAK
      167
    • NIE
      56

Rekomendowane odpowiedzi

Aaaa, jak panowie spokojni to co innego.

Nawiązując do Waszych argumentów panowie eurosceptycy (z częścią się zgadzam z częścią nie) stawiam pytanie: 

Jaką mamy realną alternatywę dla UE?? 

Moim zadniem żadną. Nie wierze, że np. sojusz gospodarczo - militarny propagowany przez pana Macierewicza. Nie wierze w nasze szanse w strukturach NAFTy. W moim mniemaniu jedyną alternatywą dla UE jest niestety izolacja i marginalizacja :( Nie mamy na tyle silnej gospodarki jak np. Norwegia czy Szwajcaria aby sobie pozwolić na luksus przebywania poza Unią. Te państwa są silne i stabilne ekonomicznie dlatego czy to w UE czy nie każde inne państwo będzie z nimi robić interesy. My takich szans nie mamy. Może kiedyś.

Poza tym idee Unii uważam za dobrą - silny sojusz ekonomiczno - gospodarczy wielu państw. Od razu nam tam lepiej nie będzie, ale dla naszych potomków już będzie dobrze (mam nadzieje). Zostawiając sprawy obecnemu biegowi (tzn. władze w rękach niekompetentnych polityków, lobbing, przekręty etc.) nie wróże Dużych szans dla Polski :(

Tak więc dlatego mimo wielu słusznych (i niesłusznych) argumentów eurosceptyków jestem na tak.

Dziekuje za odpowiedz. Wydaje mi sie, ze sam podales alternatywna wobec wejscia do UE droge dla Polski - trzeba sie stac panstwem silnym i stabilnym ekonomicznie. Na to jest sposob - efekty jego zastosowania widac szybko, nie potrzeba do jego realizacji doplacac. Popatrz co zrobila Rosja - obnizyla (tylko nie tak jak zlodziej i klamca Kolodko :evil: ) podatki.

Co do Twojego twierdzenia ze nam lepiej nie bedzie, ale naszym dzieciom juz tak. Niby dlaczego moim dzieciom bedzie lepiej skoro mi bedzie gorzej?

Zgadzam sie z Toba ze wladza nie moze pozostac w reku obecnych politykow (nie tylko tych aktualnie rzadzacych). Ale wstapienie do UE przeciez jeszcze umocni ich pozycje, da wieksze szanse roznym socjalistycznym oszolomom i fantastom.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko, że nie ma sposobu, żeby Polska stała się silna w stosunkowo krótkim czasie :( Referendum się zbliża... Społeczeństwo się wypowie. Zobaczymy. A jak coś będzie nie tak, to Lepper poblokuje Brukselę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko, że nie ma sposobu,  żeby Polska stała się silna w stosunkowo krótkim czasie :(

Uwazasz, ze to, co zrobila (i caly czas) Rosja nie zadziała u nas? Zadziałało u nich - oni maja wzrost gospodarczy, ale u nas nie pomoze?

Referendum się zbliża... Społeczeństwo się wypowie. Zobaczymy. A jak coś będzie nie tak, to Lepper poblokuje Brukselę ;)

Martwie sie o ta "wypowiedz spoleczenstwa". :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja jestem na NIE..........bo wszystkich zwolenników UE członkowie Unii wyruchają w dupsko.....bo nas przyjmują na takich warunkach że aż żal dupe ściska.........ale to tylko moje skromne zdanie (PEACE FOR ALL :wink: ) :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi