Skocz do zawartości
luc_as

Jak Łączyc Switche?

Rekomendowane odpowiedzi

1. podobnie jak w temacie, jak laczyc switche ze soba? na crossa czy normalnie?

2. mam jeszcze jeden problem otoz nie dziala mi dobrze polaczenie na 100mbit (przy kopiowaniu 100MB pokazuje mi 58 minut! internet chodzi normalnie) kabel jest 100% sprawny kolejnosc podlaczenia tez jest zachowana dlugosc kabla ma okolo 50m kategoria kabla to 5E, w przypadku kiedy 2 kompy sa blisko siebie wszystko jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. obecnie nowe switche można łączyć zarówno kablem prostym jak i krosem.

2. może jakieś zakłócenia na kablu ( aha i nie licz na to że to 100 MB skopiuje ci w 1 sekunde bo prędkość połączenia podana jest w Mbitach)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wiem ze to nie ma nic do tego, dalem tylko przyklad.

na 10 mbit jest wpozadku

sprawdze jeszcze te zaklocenia choc nie wydaje mi sie zeby bylo to spowodowane kablem zasilajacym ktory lezy blisko kabla sieciowego w koncu jest to skretka. mozliwe ze przyczyna moze tez byc to ze kabel na odcinku 20m jest w ziemi oczywiscie w rurce, byc moze to ziemia na niego jakos odzialywuje sam juz nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. obecnie nowe switche można łączyć zarówno kablem prostym jak i krosem.

2. może jakieś zakłócenia na kablu ( aha i nie licz na to że to 100 MB skopiuje ci w 1 sekunde bo prędkość połączenia podana jest w Mbitach)

1308912[/snapback]

1. O ile mają Auto MDI.

2. Ok 15 sekund w realnych warunkach.

ja wiem ze to nie ma nic do tego, dalem tylko przyklad.

na 10 mbit jest wpozadku

sprawdze jeszcze te zaklocenia choc nie wydaje mi sie zeby bylo to spowodowane kablem zasilajacym ktory lezy blisko kabla sieciowego w koncu jest to skretka. mozliwe ze przyczyna moze tez byc to ze kabel na odcinku 20m jest w ziemi oczywiscie w rurce, byc moze to ziemia na niego jakos odzialywuje sam juz nie wiem.

1309465[/snapback]

Ja bym jednak zaczął od ponownego sprawdzenia wtyczek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

okolo 50m kategoria kabla to 5E

1308661[/snapback]

Ze masz kabel kategori 5 nie oznacza ze masz "siec " tej kategori, np przeciagalem kiedys kabel miedzy pietrami ( marki nie pamietam jakiej ) w bloku (z 4 pietra na parter), kabelek byl kategori 6, wszystko zakonczylem, niby miodzio. Przyszedl czas na testy na prawdziwym testerze i wyszlo ze nowy kabelek nie spelnia nawet kategori 5 :lol: :lol: . Od tamtego czasu kupuje kable tylko BELDENA, bo nie ma z nimi problemów, lepsza jakosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi