Skocz do zawartości
Gość RamzesXXXII

Bady - Kilka Pytan ?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość RamzesXXXII

A wiec doczekalem sie. Obawiam sie ze na moim dysku ( Samsung SATA 80GB ) pojawily sie baday i to ich znaczna ilosc. Dysk jest na gwarancji (kupiny 3 miechy temu). Wiec go na pewno oddam do serwisu. Jednak przed tym mam pare pytan jako ze sie nie znam:

- Czy jest jakis progs pod wina aby mi pokazal dokladnie gdzie sa te bady ?? (chodzi o to by program mial okienko ( nie chce uzywac win'owskiego chkdska )

- [WAZNE] Czy jesli sformatuje dysk przed oddaniem do sewisu to czy bady na nim pozostana na 100% ??

- Co sadzicie o tym dysku, ktory posiadam ?? (niedlugo przymierzam sie do kupna drugiego hdd i nie wiem czy trafilem na feralny model , czy te dyski sa powalone (ogolnie na swoj nie narzekalem (zanim pojawily sie bady) )

PS. Czy ktos moze mi wyjasnic co to sa bady (i skad sie biora) ?? ;)

Edytowane przez RamzesXXXII

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość RamzesXXXII

Przy skanowaniu dysku (przed startem systemu) pojawia sie kilkanasie komunikatow w stylu:

- System Windows zastąpił plik xxx w uszkodzonym klastrze

Rowniez dzisiaj kopjujac plyte dvd przy zgrywaniu na HDD ukazal sie mym oczom blad CRC dotyczacy HDD.

Takze Norton DiscDoctor 2004 daje czerwone krzyzyki przy sprwdzeniu : File Data

Ztego wnioskuje ze cos z dyskiem nie tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość RamzesXXXII

Od pierwszej instalacji WIN XP mam partycje NTFS.

Przed chwila zassalem programik HD Tune 2.10 i tam jest opcja Error scan. Jak zapuscilem skanowanie juz 3 kratka byla czerwona (oznacza cos zniszczone (chyba sektor)). Skanowanie jeszcze trwa jak dojdzie do konca to dam fotke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość RamzesXXXII

Po formacie nie znikna te bad ??

A co myslicie o tym dysku (Samsung 80GB SATA 7200RPM (SP0812C)) ?? Jest to dobry dysk ??

Bo jak juz mowilem chce kupic drugiego twardziela i jak do tej pory myslalem o drugim takim samsungu. Jednak po tym co sie stlo stracilem troche na ufnosci do tego hdd.

Jak myslicie byl to poprostu pech (ze trafilem na taki dysk) czy raczej te dyskis nieudane ??

Edytowane przez RamzesXXXII

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorry za double posta, ale chcialem zbumpowac ten topic :]

mianowicie, poradzilem sobie z tym problemem. nie mialem juz tego hdd na gwarancji, a hdd regeneratorem nie chcialo mi marnowac czasu. poprostu na poczatku dysku stworzylem partycje(on zawierala bady) i potem nastepna, z reszta juz dzialajaca i usunalem pierwsza. wiec mam teraz jedna partycje bez badsectorow i troche niezaalokowanego miejsca z nimi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mialem kedys "niby bady" na samsungu 160GB sata, 2 razy mi sie zrobily na tej samej partycji. Za kazdym razem po formacie partycji znikaly. Sprawdzane chkdsk i Norton discdoctor. Na razie juz dluzszy czas ok wiec nie wiem skad sie one braly (te bady)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi