FumFel_20 Opublikowano 19 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2002 Pytam jeszcze raz bo mi troche śpieszno :) Posiadam wyżej wymienioną MOBO i chcem sie dowiedzieć czy przy zamalowanych mostkach L1 (duron750) na tej płycie będzie możliwość zmiany mnożnika w biosie. dzieki z Góry Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oski Opublikowano 19 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2002 Zobacz w biosie czy masz możliwość zmiany mnożnika. Jak nie masz to malowanie nic ci nie da. Myślałeś, że pojawi ci się nowa opcja w biosie jak zamalujesz mostki na durniu? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 19 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2002 Zobacz w biosie czy masz możliwość zmiany mnożnika. Jak nie masz to malowanie nic ci nie da. Myślałeś, że pojawi ci się nowa opcja w biosie jak zamalujesz mostki na durniu?chyba ze ma dipy na plycie :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 19 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2002 po pierwsze to sam jesteś durniem Oski, po drugie jak zauważyłeś pewnie jestem początkującym to sie nieznam zbytnio tak jak Ty napewno mistrzu sztuki komputerowej........ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oski Opublikowano 19 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2002 Zobacz w biosie czy masz możliwość zmiany mnożnika. Jak nie masz to malowanie nic ci nie da. Myślałeś, że pojawi ci się nowa opcja w biosie jak zamalujesz mostki na durniu?chyba ze ma dipy na plycie :P Zgadza się. Nie pomyślałem o tym. Mogą być też jumpery. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oski Opublikowano 19 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2002 po pierwsze to sam jesteś durniem Oski, po drugie jak zauważyłeś pewnie jestem początkującym to sie nieznam zbytnio tak jak Ty napewno mistrzu sztuki komputerowej........ Trochę kultury. Ja Cię nie obrażam. Więc tego samego wymagam od Ciebie. W ramach wyjaśnienia nie miałem zamiaru Cię zgnoić i wyśmiewać się, a jedynie wyjaśnić Ci to i pomóc w miarę możliwości. Więc zastanów na drugi raz co piszesz. A co do znajomości sztuki komputerowej to mam (chwilka niech przeliczę) ponad 16 lat praktyki w hardware, tweakingu i o/c. Więc jak możesz się domyślić nie jestem jakimś szczylem, który tak by się zachował. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 19 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2002 czekaj czekaj, Ty pierwszy wyskoczyłeś do mnie z DURNIEM!. Bardzo mnie cieszy że masz aż taką praktyke i zazdroszcze ale to nie powód to zlania gorszych od siebie.Z tym mnożnikiem to niewiedziałem (myślałem że jak odblokuje proca to te opcja wyskoczy w biosie).Jak miałeś mi pomóc to pomóż.......... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oski Opublikowano 19 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2002 czekaj czekaj, Ty pierwszy wyskoczyłeś do mnie z DURNIEM!. Bardzo mnie cieszy że masz aż taką praktyke i zazdroszcze ale to nie powód to zlania gorszych od siebie.Z tym mnożnikiem to niewiedziałem (myślałem że jak odblokuje proca to te opcja wyskoczy w biosie).Jak miałeś mi pomóc to pomóż.......... Widzę, że nie załapałeś DURON = DUREŃ. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanaka Opublikowano 19 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2002 duren = duron Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 19 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2002 Przepraszam :wink: faktycznie ne załapałem :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oski Opublikowano 19 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2002 Czyli nie masz zmiany mnożnika w biosie. Poszukaj na płycie dip'ów lub jumper'ów (zworek) do zmiany mnożnika. Powinna być także nadrukowana tabelka na płycie głównej z możliwymi zmianami mnożnika. Jak nie masz nic takiego to odblokowanie nic nie da. Jest jeszcze jedna możliwość, ale raczej nie warta zachodu. Odpowiednie połączenia i brak połączeń mostków ustawiają inny mnożnik (poszukaj w sieci to znajdziesz odpowiednie kombinacje mostków). Przykład: I I : : I (to tylko przykład nie sugeruj się tym) I - mostek połączony : - mostek nie połączony Tylko są dwa problemy. 1. Żeby ustawić odpowiedni mnożnik czeka Cię cięcie niektórych mostków i co za tym idzie wizyta u grawera. 2. Musisz wiedzieć na jakim maksymalnym mnożniku pójdzie Ci procek stabilnie żeby móc taki ustawić. Jak dasz za duży a grawer przetnie Ci niektóre mostki to trzeba kombinować żeby je ponownie połączyć i ustawić mniejszy mnożnik. Inne rozwiązanie i lepsze (wydajniejsze) to kręcić przez zmianę magistrali (FSB). Twój procesor chodzi teraz na 7,5x100=750. Zmień mu magistralę np. na 133MHz to będzie 7,5x133=1000. Pamiętaj o dobrym chłodzeniu procesora i podniesieniu napięcia rdzenia Vcore. Tylko musisz najpierw sprawdzić czy twoja płyta pozwala na zmianę magistrali i napięcia rdzenia procesora (patrz bios lub dip'y, zworki na płycie). Jak nie masz takiej możliwości to twoja płyta nie nadaje się do o/c i zapomnij o podkręcaniu na niej. Myślę, że wyjaśniłem Ci to w miarę dokładnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 19 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2002 Bardzo dokładnie, Dzięki.Moja MOBO max.FSB=112mhz :( więc kicha, na płycie nieznalazłem zworek do zmiany napięcia i wogóle nic!zostaje mi tylko sprzedać płyte i proca.Tak trzeba będzie zrobić...... Dzięki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oski Opublikowano 19 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2002 Bardzo dokładnie, Dzięki.Moja MOBO max.FSB=112mhz :( więc kicha, na płycie nieznalazłem zworek do zmiany napięcia i wogóle nic!zostaje mi tylko sprzedać płyte i proca.Tak trzeba będzie zrobić...... Dzięki Proszę bardzo. Spróbuj jeszcze zapodać fsb 112MHz. Będziesz miał wtedy 840MHz. Powinien pójść na tyle bez zmiany vcore. Przy fsb 112MHz pci ma 37MHz i agp 74MHz ale tyle to powinny ci inne urządzenia wytrzymać. Jakie masz pamięci? Jak pc133 to zero problemów. Jak pc100 to może być różnie (jak nie będą chciały to ustaw najsłabsze timingi dla pamięci w biosie - może pójdą). A tak poza tematem: Co słychać na Mazurach? Znam Giżycko jak własną kieszeń. Żeglarstwo to moja pasja. Co roku pływałem miesiąc a czasami dwa po całych Mazurach. Od 3 lat już nie byłem na jeziorach - praca nie pozwala (non stop delegacje - od 20 maja jestem w Niemczech, styczeń do Chin, itd...) :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 19 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2002 A tak delegować to ja bym chciał :) , na mazurach to tak jak zwykle, niemców coraz więcej, coraz więcej żeglarzy właśnie, ogólnie w wakacje to jest fajnie, ale jedna wskazówka, nigdy nie przyjeżdżaj na mazury w zime! Zero rozrywki=nudy. Zeglarka?To nie dla mnie.Wole szybkość (motorówy)mam patent sternika motorowodnego, ojca ze znajomościami w wypożyczalniach sprzętu wodnego, więc jak będziesz na mazurach kiedyś (może w te wakacje) to daj znać to se popływamy troszeczke :) GG : 1287508 (jak byś jednak sie namyślił) Pozdro! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanaka Opublikowano 19 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2002 nie wiem jaka masz wersje biosu ale moj koles ma takiego shutlle i jest mozliwosc zniany mnoznika Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 19 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2002 Wersja biosu to SO20 czyli najnowsz jaka jest na stronie.Jak możesz to obadaj u Swego kolo jak to wygląda ok? Bede bardzo wdzięczny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanaka Opublikowano 19 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2002 zobacze dzisiaj co ten shuttle ak12 ma pod maska Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 19 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2002 dzięs :) Tam jest mój GG więc bym prosił..........:), wiesz co mam na myśli :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snoo Opublikowano 20 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2002 na Shutlle AK12a nie ma mozliwosci zmiany mnoznika i napiecia wiec nie sadze abys cos ciekawego wykrecil (z napieciem to nie problem mozna je podniesc olowkiem na procku do 1,85V -sam nie probowalem ale opieram sie na opiniach :D starszych kolegow na forum) jesli chodzi o krecenie samym FSB to w moim przypadku stabilnie bylo na FSB 111 (dla pewnosci ustawialem 110) na tym co ponizej nie wiem jaka masz wersje biosu ale moj koles ma takiego shutlle i jest mozliwosc zniany mnoznikajak sprawdzisz daj cynk jaka to wersja plytki/biosu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanaka Opublikowano 20 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2002 koles mam mobo ak11a , a nie ak12 , wiem napewno ze mozna zmieniac na ak31 v.3.1 , ak32 , ak35 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...