Skocz do zawartości
Gość

Krojenie miedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Kilka pytan:) Planuje zrobic sobie bloczek wodny i..

1. Czym pociac miedz,zeby wyszlo to rowno.

2. Czym wyszlifowac spod zeby byl taki gladziutki i przejzysty.

3. Nie wiem czy bede mial dostep do frezarki,wiec w razie czego gdzie zlecic frezowanie?

4. Moze juz bylo na forum,wiec zaraz bede szukal,ale jakby sie komus chcialo odpowiedziec to jakiej grubosci gdziesz powinien byc bloczek ( jaka grubosc podstawy,glebokosc i szerokosc kanalow i odstepu miedzy nimi.

Za wszystko z gory dziekuje. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szlifowanie standardowo. Najpierw papier scierny 120. Potem wodny 600-1000. Potem pasta polerska. A sposob jest taki ze kladziesz papier na szybe blok na papier i ruchami okreznymi nim jezdzisz po papierze. Szyby sa najbardziej plaskie z dostepnych w kazdym domu roznych plaszczyzn.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciecie pila reczna to niezbyt dobry pomysl. Wiem bo swoj blok o grubosci 25mm docinalem wlasnie w ten sposob. Jezeli chodzi o zachowanie prostej linni to wiekszych klopotow nie ma, natomiast przy tej grubosci pojawiaja sie problemy z zachowaniem katow prostych. Pila zjezdza w zaleznosci od "reki tnacego". Najlepszym rozwiazaniem do tego jest specjalny stojak w ktory montuje sie pile i on juz dba zeby wszystko szlo prosto Ty musisz tylko machac 8) Jak znajde gdzes zdjecie to zarzuce.

Pozdro

DExter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej jakbys zrobil 3 rownolegle slimaki. Wymaga to malego freza i znacznie wiecej pracy ale pd wzgledem wydajnosci bedzie najlepsze. Jezeli blok niewielki to staraj sie zrobic chociaz 2 rownolegle slimaki.

Pozdro

Dexter

teraz robię drugi blok który ma ślimak i jak narazie idzie bardzo dobrze wiertarką na stojaku ale dzisiaj niedziela więc przestałem wiercić :)

już wkrótce relacja ze zdjęciami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dexter a moze bys rzucil jakims projektem,bo troszke nie lapie..

Thorn,a jak pozniej te kanaly wyszlifujesz w srodku,zeby byly takie ladne,gladkie i rowne.. Zaznaczyles sobie na wiertle jak gleboko masz wiercic? :)

Przydalaby sie w domku frezarka :twisted:

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy juz nikt mi nie pomoze? Tylu tu jest posiadaczy WC i tylu znawcow.. Chlopaki napiszcie cos,bo niedlugo plasnuje sie za to ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> i nie wiem jeszcze wszystkiego. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...