Gość Opublikowano 20 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2002 ostatnio gdzieś natknąłem sie na recenzje jakiejś płyty msi po 2 proce amd. do tej pory mnie to nie interesowało, bo myślałem że te mobo nie mają agp... (w końcu serwerówki - to po co :) ) a tu widze taką z agp i zgacha... no nic zacząłem szukać innych i na stronie tyan.com (z tego co pamiętam to niezłe serwerówki robili) znalazłem kilka takich płyt ale... jedne są na chipsetach 760mp, a inne na 760mpx... wie ktoś może czym one się różnią? idać dalej czy amd/via/sisior planują może zrobić jakiś chipset który obsłużyłby dzielnik 1/5??? czy może jakaś z tych duali ma coś takiego? Czy na takiej płycie można postawić dwa różne proce??? chodzi mi tu o jakieś nietypowe sytuacje typu 1800+ i duron jakiś, ale tak żeby ten 1800+ nie musiał pracować na fsb 100 :). i czy wogule te płyty trawią athlony xp? i czy w sloty 64bitowe można ładować zwykłe karty pci? bo wyglądają tyklo te 64bitowe na zdeka przedłużone... i czy jest jakieś tego typu mobo z dużą ilością usb i ze zintegrowanym ide raidem??? i czy w polska można qpić płyty Tyan (jak ta to gdzie?) sorki za tak dużą ilość pytań, ale mnie to po prostu podkręciło... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 20 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2002 z tego co wiem to PCI 64 bitowe to zwykle PCE + taki krutki kawałek i wg mnei da sie tam wsadzic normalnom kart 32 bitowom PCI. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2002 tera to juz wykitowałem - weszłem na stronke asusa i po długich poszukwaniach znalazłem jakąś mobo na 760mpx (kosztuje jakieś 1000zł :( ) i wygląda tak: według mnie to pci64 nie wyglada jak zwykłe rozszerzsone, bo jest jakby na odrwót no ale w opsisie pisze że jest backward compatibility with older 32 bit cards :) - zgłupiałem - fakt niekóre karty pci mają z dwóch stron te dziadostwa... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walczy Opublikowano 20 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2002 Arkady ma 2xAthlon 1600+, więc pewnie wie coś na ten temat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady Opublikowano 20 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2002 1. z tego co mi wiadomo to obecnie istnieje tylko jeden chipset co obsługuje 2 athlonki - i jest to AMD760MPX a dokładniej: mostek północny AMD762 i południowy AMD768. Pierwszą płytą pod dwa athlonki był tyan thunder (???), tam zastosowano bodajże jakiś inny mostek północny (chyba AMD760), co później zmodyfikowano. Potem był tyan tiger (okrojona wersja). Taką płytę robi obecnie asus (2 wersje, ja mam bez lana :evil: ), MSI (kd7master), 2 tyany, Iwil, Gigabajt (2 wersje). Problemem tych płyt była niemożność zintegrowania obsługi USB w chipsecie, więc poradzono sobie dodając oddzielną kartę z kontrolerem - i tu pierwszy zonk, bo to zabiera jeden slot pci, ale o tym dalej. 2. ja nie podnosiłem fsb więcej niż 145, mimo tego, że nic złego się nie działo - po prostu bałem się sfajczyć coś podczas pilnych robót :evil: , więc nie wiem czy jest dzielnik 1/5. na 99% podejrzewam, że nie (w manualu nic o tym nie ma, tym bardziej, że płyta obsługuje memorki pc1600 i pc2100. pozostają mostki L3 i L4 - mnie nie wyszło. o dziwo, mimo przeciętych wszystkich ścieżek i żadnych nie połączonych proc działa i jest nadal 1600+, a przeciąłem chyba na wylot :oops: . 3. 2 różne procki - w manualu pisze że można, jedynie fsb musi być takie samo. inna sprawa, że powinny to być MP... ... ale jak praktyka wykazuje 2 xp też działają, jedynie muszą być kompatybilne z trybem MP, wiąże się to z połącznieniem jednej ścieżki w mostku L5. niektóre starsze serie mają ją połączoną (moje), w innych AMD postanowiło ten proceder ukrócić i rozcina :evil: :evil: :evil: . Mówią na listach, że xp są niestabilne ale ja jakoś tego nie stwierdzam :lol: . mam nadzieję że 2600+ też da sie przerobić :wink: . aha, od biosu 1005 jest opcja pominięcia przy starcie faktu, że 2 procki nie są kompatybilne z trybem MP, ale jak to działa - nie sprawdziłem. 4. PCI. w asusie jest ich 2x 64bit/66Mhz oraz 3x 32bit/33Mhz. jeden już idzie na straty - USB :evil: . sloty pci 64bit można wykorzystać pod zwykłe karty pci (również ten USB) pod dwoma warunkami: a) należy wyłączyć tryb jumper free - tracimy możliwość podkręcania w biosie, na płycie można max ustawić 133MHz :evil: :evil: :evil: B) karta pci musi mieć wcięcie (w sumie 2) po chyba 6-tym pasku, poczynając od śledzia, bo inaczej nie włożymy jej, bo jest "przedziałek" w slocie 64bit. większość kart PCI ma te wycięcia. msi ma podobnie jak asus, w iwilu jest 6 slotów. wniosek - chcąc kręcić fsb musimy możemy mieć tylko 2 sloty pci :cry: :cry: 5. wydajność. tylko wxp prof lub w2k. nie wiem jak linopodobne. to jedno, drugie - niewiele jest softu wykorzystującego naraz 2 proce (ja wiem, że 3ds i WMPlayer - przy konwersji na mp3). Ale - to jest dobre - winda rozdziela zadania pomiędzy procki w przypadku obsługi jednocześnie 2 i więcej programów, można też przypisać procki do danych aplikacji. I robi to dobrze, sprawdziłem obciążając na maxa jednego procka, program na drugim wykonał taką samą pracę w prawie tym samym czasie co w sytuacji gdy dwa procki były wolne. jeżeli chodzi o 3ds to 2-gi proc też nie zawsze jest wykorzystywany - jedynie przy czystym renderingu (lub liczeniu odbić), przy liczeniu świateł - nie :evil: . ale ogólnie przyśpieszenie przy renderze oceniam na 90-95% :twisted: :twisted: :twisted: 6. zasilacz. w manualu piszą, że wymagany jest 400W. pewnie tak, chociaż na forum amd pisali ludzie, że jadą na dobrych 350 i jest spox. ja mam 400. 7. Memorki. I tu zonk dla wszystkich co chcą mieć ich dużo. chipset obsługuje 2 sloty non ecc (na rynku max 512 czyli razem max 1GB), lub 4 sloty ecc (na rynku max kości 1GB za okrutną cenę około 1900 zł netto :evil: :evil: :evil: ). do tego czwarty slot wykorzystuje tylko pół memorka, więc na maxa można mieć 3,5GB (wsadzając 4GB). próbowałem wsadzić 3 memorka, winda poszła, giera też, ale 3ds nie chciał otworzyć pliku. d 8O pa. 8. nie stwierdziłem ponadnormalnej niestabilności. komp u mnie chodzi 18h/dobę, zwiechy łapie w sytuacjach takich co inne sprzęty też by się zwiesiły (porównuję z msi kt7 266pro2 i nie widzę różnic). BS-a nie widziałem :) . 9. na większości tych płyt jest 6cio kanałowy dźwięk cmdia. nie ma zintegrowanego gameportu. na chipsecie jest alu radiator bez wentyla. można znieniać napięcie proca (do 1,85V) i memorków (2,5 - 2,7V) jumperami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolko Opublikowano 20 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2002 www.parser.com.pl oni sprzedają TYAN :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...