Skocz do zawartości
kucharz

Oznaczenia Amd

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie co oznacza dokladnie to oznaczenie Athlon 64 3000+???? dokladnie chodzi mi o te 3000+ czy oznacza to ze procek wyciaga 3 ghz?? szukalem na forum o oznaczeniach amd iznalazlem w dziale FAq ale nie bardzo zrozumialem o co w tym biego wnioskujac po zawartym tam opisie wartos np 3000+ wcale nie oznacza 3Ghz.juz sie zakrecilem konkretnie niech mi ktos to wytlumaczy .

Ile ten Athlon 64 3000= ma GHZ????????? :blink:

prosze o odpowiedzi nie kasowanie tego posta ja poprostu szukam odpowiedzi .Dla niektory wyda sie to idiotycznym pytaniem ,ale kazdy kiedys sie uczyl i ja wlasnie zaczynam :mur: :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja odpowiem, a co mi szkodzi.

3000+ na rdzeniu winchester ma 1800mhz. 3000+ to taki wspolczynnik wydajnosci, ktory ma ulatwiac porownanie z intelem. AMD taktowany nizszym zegarem jest porownywalnie wydajny do wyzej taktowanego P4, wiec AMD wprowadzilo to, bo inaczej taki noob by sobie myslal "hmm AMD ma 1800mhz a Intel 3000mhz czyli jest prawie 2x lepszy" a tak jest jasne 3000mhz~3000+

Na ustalenie tego wspolczynnika ma wplyw czestotliwosc taktowania, pamiec cache i kaprys specow z AMD

Edytowane przez IamWeasel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie tyle kaprys co kosztowna, opracowywana przez najlepszych speców od marketingu część strategii marketingowej firmy. Po naszemu szwindel :)) (który widać działa, bo mniej zaawansowani użytkownicy wciąż często myślą, że to oznaczenie odpowiada megahercom...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie tyle kaprys co kosztowna, opracowywana przez najlepszych speców od marketingu część strategii marketingowej firmy. Po naszemu szwindel :)) (który widać działa, bo mniej zaawansowani użytkownicy wciąż często myślą, że to oznaczenie odpowiada megahercom...)

1317241[/snapback]

Megaherce megaherce... Nie liczą się już jakieś tam cyferki tylko po prostu wydajność. Co z tego że Pentium 4 ma 3Ghz jak i tak AMD64 Winchester 1800Mhz bije go na głowe. Dla przykładu GeForce 6600GT ma rdzeń taktowany 500Mhz, a układ z wyższej półki GeForce 6800 325Mhz. I co, gdybyś miał nieograniczoną kasę to wybrałbyś 6600GT, bo ma więcej Mhz? Nonsens.

Nie liczą się tylko Mhz, ale tez pamięć cache i sama architektura układu (mówiłem o CPU).

Oznaczenia AMD to nie żaden 'szwingiel' tylko po prostu ułatwienie dla mniej zaawansowanych użytkowników, którzy nie wiedzą zbytnio co wybrać, którzy nie mają czasu studiować testów i dla których najważniejszym elementem warunkującym wydajność procesora są ww. megaherce.

To posunięcie AMD to normalny zabieg, bo dla większości ludzi 'więcej jest lepiej'.

Edytowane przez ricky44

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi