Skocz do zawartości
DonPedro_

Jakie Pamięci? Mosel?

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio jestem po walce z przeróznymi 512/400 pod mojego gigabyte IPE1000-G (Intel 865PE).

Chodzi o dobranie w miarę dobry, albo dobrych i tanich pamięci do duala (2x512), problem w tym że mam mocno zakreconego celka-d który idzie bez błedów na wysokiej magistrali wychodzi ok 428Mhz (3638MHZ proc :]).

Walczyłem juz ze wszystkim Elixiry ktore nadaja się raczej do orania mocno zmarzniętej gleby niz do pracy nawet na 400mhz (błedy w super pi lub prawie natychmiast błedy w prime), były goodramy, niewiele lepsze, były twinosy najlepsze z tej trojki lecz jeszcze nie to i drogie, weszły mikrony i porażka... ogolnie nie mogę dobrać 512MB modułów do duala (z 256 nie ma problemu), ostatnio w necie czytałem o kostkach MOSEL pirewsze słysze taką nazwe, czytałem tez że robią je dla Veritech (to akurat mi sie obiło o uszy) i wszyscy pieja ze naprawde dobre przy OC.

Czy ktoś słyszał o takich pamięciach MOSEL lub Veritech wykrywanych jako MOSEL ramtec (albo k nie wiem), czy opłaca sie takie coś kupowac? I czy ktoś to ma wogole i moze się wypowiedziec bo jedynym miejscem jak na razie, ktore znalazlem jest allegro i jakiś kient ktory to sprzedaje? dzięki za odpowiedz i pomoc, tylko proszę nie dawajcie mi żadnych linkow do postów w forum, lub rad w stylu www.google.pl, liczy sie jasna opinia użytkownikow tego sprzetu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maiłem pamięci Kingstona na kostkach Moselela (2x256 w dualu) i smigały na FSB 219 z timingami 2,5-3-3-6 (FSB 200 2-3-3-6). Jakis czas temu dokupiłem identyczna pamięć Kingstona (identyczne kostki z tymi samymi seriami) i owszem dual nadal działał ale timingi spadły do 2,5-3-3-8 i okazało sie ze ta 512-tka jest sporo słabsza od 256 wiec zamieniłem całość na Kingmaxy Hardcore PC4000 (Hynix D5) i bez problemu smigam na FSB 219 z CL2...a w sumie dopłaciłem tylko 150 zł ale warto było i mam gwarantowane 500MHz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własnie słyszałem że niektóre KINGSTONY i wyczynówki OCZ i Corsair były robione na takich pamięciach, tez gdzieś na zachodnim forum znalazłem notke o ze niektóre moduły VERITECH sa na tym robione (na kostkach normalny nadruk VM) tyle ze programy diagnostyczne wykrywają je jako MOSEL RAMTEK PC3200 i własnie o VERITECH mi chodzi bo sa tanie jak bardzcz na Allegro widzialem u goscia "krostry" takie 512/400 po 199zł, miał już ktoś te pamięci i testował?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja Was zadziwie...Posiadam pamieci zwykly OEM i Noname i na everscie wskazuje mi na mosel vitelic :rolleyes:

Ponizej zamieszczam dane z everesta...Niestety pamieci chodza na cl3(nie mam mobo aby spr czy poleca na cl2.5) Cena tych pamieci wynosila...120 zl pol roku temu...do dzis dzialaja :D

Pole Wartość

Właściwości modułu pamięci

Nazwa modułu Mosel

Numer seryjny Brak

Rozmiar modułu 256 MB (1 rows, 4 banks)

Typ modułu Unbuffered

Typ pamięci DDR SDRAM

Szybkość pamięci PC3200 (200 MHz)

Szerokość modułu 64 bit

Napięcie modułu SSTL 2.5

Metoda detekcji błędów Brak

Szybkość odświeżania Zredukowana (7.8 us), Self-Refresh

Taktowanie pamięci

@ 200 MHz 3.0-3-3-8 (CL-RCD-RP-RAS)

@ 166 MHz 2.5-3-3-7 (CL-RCD-RP-RAS)

@ 133 MHz 2.0-2-2-6 (CL-RCD-RP-RAS)

Własności modułu pamięci

Early RAS# Precharge Nie obsługiwane

Auto-Precharge Nie obsługiwane

Precharge All Nie obsługiwane

Write1/Read Burst Nie obsługiwane

Buffered Address/Control Inputs Nie obsługiwane

Registered Address/Control Inputs Nie obsługiwane

On-Card PLL (Clock) Nie obsługiwane

Buffered DQMB Inputs Nie obsługiwane

Registered DQMB Inputs Nie obsługiwane

Differential Clock Input Obsługiwane

Redundant Row Address Nie obsługiwane

Producent modułu pamięci

Nazwa firmy Mosel Vitelic, Corp.

Informacje o produkcie http://www.moselvitelic.com/frames/frame_DMM.html

Nie sadze zebym posiadal kosci na ktorych buduje sie ocz'y kingi lub corsairy...Nie chce mi sie wierzyc tym bardziej ze zaplacilem za nie tak niska cene, czywiscie na kostkach pisze mosel.

Teraz chce sie przesiasc na twinmosy z racji baaaardzo niskich cen Ramu

Pozdro...

Edytowane przez Low-Power

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi