Skocz do zawartości
muranox

Czemu Tak Jest?

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

chciałem zasięgnąć waszej opini na temat czy jest możliwe aby była taka różnica w ....

posiadam 2 kości pc3200 jedna kingstona cl3 a drugą Elixir cl3. i teraz tak:

gdy włoże obojętnie która kość, lecz jako jedyną (1x256) to komp działa mi nawet na FSB=215. jeśli jednak włoże obie w dualu (2x256) to najwięcej co moge uzyskać to FSB=182!! sprawdzalem wszystkie możliwe kombinacje-zawsze to samo.

CZY JEST MOŻLIWE ŻE TE KOŚCI NIE WSPÓŁPRACUJĄ ZE SOBĄ I TYLE?

i czy jeśli zamienie elixira na drugiego kingstona to problem zniknie?

pozdrawiam

Edytowane przez muranox

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to po kiego w dualu je pchasz? nie możesz w single? masz dwie róóóóżne kości: jedną dobrą, drugą syfną - nic nie zrobisz, bo w dualu nie będą chciały tak ładnie pracować

pozostaje ci albo dać je w singlu, albo wymienić Elixira na cuś innego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Fachowcem to ja w tej dziedzinie nie jestem. Miałem podobny problem.

Z tego co wiem pamięci do dual channel powinny być od jednego producenta i dedykowane - dobierane parami. Ja tak kupiłem 2x256MB Dual Channel Kit.

U mnie komputer nieodpalał po podkręceniu procesora jak pamięci były ustawione (włożone w sloty) jako dual channel natomiast przy single channel nie było kłopotów.

Rozwiązaniem okazała się zmiana timingów z 3-4-4-8 na 2,5-3-3-8. Pamięci GoodRAM PC3200.

Pozdrawiam.

PS. Przeczytaj wątek Dual Channel - Single Channel trochę poniżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięci w dualu muszą być identyczne (tzn. producent, model, timingi) a nejlepiej jak najbardziej zbliżone numerami seryjnymi. Masz dwie dobre pamieci ale dwóch różnych producentów i w dualu nigdy nie będą pracowały.

Jeżeli chcesz mieć koniecznie dual to:

1. Sprzedaj Elixira i dokup drugiego tego samego Kingstona.

2. Sprzedaj obie pamięci które masz i kup jakiś zestaw do duala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez przesady, czesto pamieci roznych producentow chodza w dualu (oczywiscie wazne jest by pamieci mialy jak najbardziej zblizone parametry).

muranox a jak masz timingami? moze "poluzuj" je troszke, mozesz tez sprobowac podniesc napiecie dla ramu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez przesady, czesto pamieci roznych producentow chodza w dualu (oczywiscie wazne jest by pamieci mialy jak najbardziej zblizone parametry).

muranox a jak masz timingami? moze "poluzuj" je troszke, mozesz tez sprobowac podniesc napiecie dla ramu.

1324242[/snapback]

no na płycie mam maxa czyli 2.8v dla ramu (asus a7n8x-e) timingi mam 3-3-3-8. ale poprostu jutro puszcze w cholere tego elixira i dokupie identycznego kingstona i wtedy zobaczymy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi