Skocz do zawartości
Doktor_No

Pilne! Piszczenie Z Zasilacza

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam zasilacz Enermax 430w (złoty) i po jakiś 10 minutach od włączenia komputera pojawia się lekkie piszczenie. Na moje oko są to cewki w zasilaczu, a piszczenie może być spowodowane jakimś przepięciem, lub co bardziej prawdopodobne wadą zasilacza, polegającą na piszczeniu pod wpływem nagrzania się/większym poborem prądu (prescott jest wymagający).

Wyciągnołem zasilacz i włożyłem do innego komputera (celeron 800, gf2mx, 1hdd bez napędów) lecz jest on znacznie mniej prądożerny (zasilacz włączał wentylatory tyjko na chwilkę) i owego piszczenia nie uświadczyłem (chodziło to z 20 minut). Po podłączeniu do mojego komputera (abit is7, p4 3,40e, r9800) po 10 minutach znowu pojawia się pisk. Oczywiscie tutaj wentylatory pracują od samego początku ponieważ zasilacz jest znacznie mocniej obciążony. Poodłączałem zasilanie od napędów optycznych, dysków twardych, dodatkowych wentylatorów. Piszczenie jest nadal. Dodam że płyta główna jest przykręcona na śróbki z podkładkami, nie styka się w żadnym miejscu bezpośrednio z obudową (chyba że blaszką na gniazdka ps2 itp).

Sądzę że z zasilaczem jest coś nie tak, pod większym obciążeniem zaczyna piszczeć. Dodam że na początku użytkowania tego nie było. Będę wdzieczny za komentarz.

Edytowane przez Doktor_No

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam chyba podobny problem, tyle że z Revolteciem Chromusem 450W. Sprawdzałem to na 2 innych kompach - nie było problemu, potem wymieniałem u siebie grafike - raz radek 9000, potem radek 9600pro - mocniejszy (mam 9100) i w obu przypadkach nic nie było słychać. Podłączyłem jeszcze moją karte i zasilacz w innym kompie, żeby wykluczyć inne sprawy i wtedy piszczało.

Przypuszczam, że w jakiś sposób moja karta (niegdyś przekręcona ciut za mocno :) ) gryzie się z zasiłką (do tego skoki napięć).

Zamówiłem teraz nową grafikę nv 6200 i zobacze czy mam racje :), jeśli nie, pozostaje gwarancja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, w moim przypadku problem znikł całkowicie po wymianie karty na nv 6200@6600 (dużo mocniejsza od radka 9100 :!: ). Teraz nie zależnie od obciążeń jest niesłyszalny, a napięcia nawet nie drgną :)

Przed reklamowaniem radzę posprawdzać inny sprzęt pod kątem niekompatybilności, szczególnie jeśli kiedyś było coś nie tak. Mnie by pewnie w revoltecu wyśmiali :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi