Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak mam zainstalowac HDD na SATA?????

Poraz pierwszy mam dysk na sata i nie wiem za bardzo jak to zainstalowac.

dysk podzielilem na partycje, postawilem system i dziala wszytko ok....

ALE....>>-----> na pasku kolo zegara mam ikonke "bezpieczne usuwanie sprzetu"

i to sie odnosi do mojego HDD. nie wiem za bardzo jak sie tego pozbyc.

pl glowna"GA-K8NF-9

jak chcecie to mozecie mnie lapac na

gg:3761057 lub

gal1@o2.pl

Dzieki z gory

Edytowane przez gal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z płytą dostałeś na pewno sterowniki do SATA. Przy instalacji Windowsa trzeba nacisnąć F6 by zainstalować sterowniki SATA (pokaże się taki napis i naciskasz F6). Instalator przekopiuje kilka plików systemowych, potem poprosi o sterowniki. Wkładasz DYSKIETKĘ do stacji i dajesz Enter. System instaluje sterowniki, dalej instalacja Windowsa przebiega normalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podłącze się do tego tematu ponieważ też mam problem z satą. Zainstalowałem na dysku sata win xp mam także drugi dysk ata100 :D problem jest taki że jak startuje wina z włączonym ata to windows ładuje się jakieś dobre 10 minut :angry: jeżeli zaś wyłącze w biosie kontrolery ide to wszystko jest ok winda odpala się w kilkanaście sekund tylko nie mam wtedy drugiego dysku i nagrywary ponieważ są wyłaćzone, próbowałem już wszystkiego robiłem chyba z 5 formatów itp różne stery i dalej to samo , proszę o jakieś odpowiedzi.

p.s odnośnie instalowania sata z winxp to winxp z zintegrowanym sp1 i sp2 posiada już stery do sata i nie trza ich instalować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

p.s odnośnie instalowania sata z winxp to winxp z zintegrowanym sp1 i sp2 posiada już stery do sata i nie trza ich instalować

1330884[/snapback]

Niestety do SATA na NF4 nie ma XPSP1 ani XPSP2 trzeba z dyskietki.

A ikonka "bezpieczne usuwanie sprzętu" to normalka bo jak byście nie wiedzieli SATA to hot plug czyli mozna odłączyć podczas pracy kompa (oczywiście jak ten SATA to nie jedyny dysk w systemie). I również taka ikonka pojawia sie jak podłączam pendriva pod usb. Tak że tak musi byc.

Edytowane przez Ulv

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi