Pulsar Opublikowano 15 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2005 Mogłby mi ktoś powiedzieć jakie szybkozłączki z MCS'a będą pasować do mojego Eheima 1048. Bedą to dwie różne złączki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KloN Opublikowano 15 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2005 Na przód gwint 3/8, na góre 1/4. Tylko to muszą być złącza z długim gwintem z racji tego, że gwint w pompce jest dosyć głęboko osadzony i przystosowany do złączy z oringiem (tak jak oryginalne plastikowe). Standardowe złączki chwytają tylko kilka pierwszych zwojów, co grozi zerwaniem plastikowego gwintu w pompce przy wkręcaniu lub niedokładnym trzymaniem złączki z możliwością obluzowania. Jak patrzę na zdjęcia, to mam wrażenie, że złączki w mcs mają za krótki gwint i nie będą się trzymały (nie dotyczy złączek kątowych, nie mają szerokiego kołnierza zaraz za gwintem i wejdą dostatecznie głęboko) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AK47 Opublikowano 15 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2005 No niestety KLON ma racje. MCS'owe złączki nie nadają się do pompki. Ale jest wyjście z tej sytuacji - wystarczy kupić mosiężne przedłużki, które wkręcamy w pompkę, a dopiero w nie wkręcamy złączki. Na pewno da sięto zrobić z 3/4 ale z 1/4 może być problem. A tak wogóle to po co ci inne złączki? Przecież na eheima można bez większego problemu założyć węże o średnicy od 9mm do 12 mm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KloN Opublikowano 15 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2005 Ale jest wyjście z tej sytuacji - wystarczy kupić mosiężne przedłużki, które wkręcamy w pompkę, a dopiero w nie wkręcamy złączki. Na pewno da sięto zrobić z 3/4 ale z 1/4 może być problem.Nie ma problemu, mam takie mosiężne przedłużki z oringiem, 3/8->1/4 oraz 1/4->1/4. Na wlocie pompki choinka 3/8-12 trzyma się całkiem dobrze bez żadnych kombinacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...