Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

proste że 75hz będzie dawalo lepszy efekt noz 60hz, jednak im mniejsza czestotliwosc odswieżania tym mniej się meczą oczy, przy duzych czestotliwosciach mozna sobier nawet uszkodzic wzrok...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proste że 75hz będzie dawalo lepszy efekt noz 60hz, jednak im mniejsza czestotliwosc odswieżania tym mniej się meczą oczy, przy duzych czestotliwosciach mozna sobier nawet uszkodzic wzrok...

1426203[/snapback]

Większej bredni to ja już w życiu nie słyszałem....

Książkę do fizyki sobie otwórz..... Nawet nie wiem jak ci to wytłumaczyć :lol: żeby cię nie urazić :wink:

Monitor LCD nie miga i przez to oko nasze nie wychwytuje płynnych zmian wygaszania obrazu przy 60hz.

CRT miga przy częst oświezania mniejszej bardziej przez to się męczy wzrok.

Częstotliwość to ilość pełnych okresow zmian w fazie. Tzn jeżeli np prąd ma częstotliwość 60 hz to żarówka 120 razy zapala się i gaśnie - przebieg sinusoidy, i my tego też nie widzimy. Na ekranie monitora CRT przy 85 hz to sie da komf. popracować, przy 60hz widać migotanie ekranu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

właśnie rozpakowałem monitorek i stoi przede mną

jeszcze za bardzo nie umiem się posługiwać jego przyciskami (są tylko 4) i przez to jeszcze go dobrze nie wyregulowałem a lampy chyba są na maxa włączone

aha,co mnie zdziwiło to to, że podłączyłem do przez DVI a on miał właczone od razu standardowo 75Hz, nie wiem czemu bo z wypowiedzi na forach wywnioskowałem, że jeśli podłączamy przez DVI to możemy sobie pozwolić tylko na 60 Hz

dobra wracam do ustawiania, testowania itp. i będę sukcesywnie zdawał relacje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra przekażę spostrzeżenia po pierwszych godzinach obcowania z monitorkiem

tak więc jest GIT!!!

kolorki zaje...te, jak na razie nie wiem co to jest smużenie (po prostu go nie zauważałem w grach, a testowałem Need for Speed Underground 2 i Chronicles of Riddick)

obecnie mam ustawioną jaskrawość na 20 a kontrast na 50, ale myślę, że jeszcze się pobawię tymi ustawieniami bo jeszcze jest trochę za jasny obraz

kurde jak pisałem ostatnie zdanie to zauważyłem kropeczkę z lewej strony ekranu, pomyślałem "oho, już zdechlak", ale dmuchnąłem i nic, drugi raz dmuchnąłem i....na szczęście to był tylko paproszek :-)

hmm, co tu jeszcze dodać, no wygląd zewnętrzny poraża, żadne zdjęcia nie oddają super odjechanego wyglądu tego monitorka (jakiś niezły Koreaniec musiał go projektować ;-))

albo później albo jutro dalszy ciąg relacji, czekajcie z niecierpliwością

P.S.: Aha polecam sklep internetowy SOFTON.pl, tam kupiłem moje nowe cacko, wpłaciłem kasę w środę a dziś mam monitor i to jeszcze za jaką cenę (teraz bodajże kosztuje 1515 zł + 22 za kuriera=1537 zł)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm, w komputerach siedzę odkąd pamiętam i umiem rozróżnić kabel DVI od D-SUB`a :-)

a tak na poważnie to chyba musiał być jakiś błąd bo teraz faktycznie nie mogę ustawić 75Hz, więc nie wiem co było na początku

aha wczoraj zauważyłem, że mam u góry ekranu taki pasek około 0,5 cm, który jest jaśniej podświetlony, ale w nomalnej pracy nie jest to zauważalne, dopiero to stwierdziłem kiedy się przyglądałem dokładnie ekranowi w czasie grania w Chronicles of Riddick, kiedy szukałem smużenia ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak jest z pracą w innej rozdzielczości niż natywna? Czasem lubię sobie odpalić jakiegoś starocia (np. StarCrafta), ale tego typu gry chodzą chyba w 640 x 480. Czy taki tryb jest w ogóle obsługiwany? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tego Chronicles of Riddick gram właśnie w mniejszej rozdzielczości czyli 1024x768 (choć mógłbym w nominalnej,ale jakoś tak :-)) i nie widzę żadnego spadku jakości. Aha, mam włączone żeby to karta graficzna obsługiwała interpolację, a nie monitor i jest OK (muszę jeszcze sprawdzić jak to będzie z interpolacją kiedy będzie ją obsługiwał monitor, oczywiście wtedy też dam znać)

a czy 640x480 jest obsługiwany, to szczerze napisawszy nie wiem, ale wydaje mi się, że tak

nawet na początku kiedy miałem włączony pulpit w Windowsie przeskalowaną rozdzielczość 1024x768->1280x1024 to naprawdę nie było tak okropnie, tylko czcionka była taka jakaś grubsza i jakby odrobinę poszarpana a reszta jak najbardziej OK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tez podłączony monitorek przez DVI i moge w ustawieniach zmieniac od 60-75Hz .Mam karte Radeon 9550 !!! W jakiej rozdzielczosci najlepiej się Wam pracuje? Mam obecnie 1024x768 !!!W ustawieniach kontrast -40 jaskrawość - 20 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czerń jest OK, nie wiem co nieraz piszą, że jest szara, dla mnie jest czarna, chyba że mam coś z oczami ;-)

może nieraz jest troszkę bledsza, ale bez przesady

dla mnie jak najbardziej jest OK

aha, mam pytanko do posiadaczy-czy da się ten monitor ustawiać wyżej, niżej, czy tylko nachylenie ekranu??

Edytowane przez Dru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

luk.drob o starcrafta i o 640x480 nie musisz sie martwic. Wyglada to tak samo jak na kazdym monitorku. Oczywiscie LCd z DVi jest tutaj wskazany (ciut lepszy obraz i brak skalowania)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kąty góra, dół są do kitu, bo dasz tylko trochę głowę do góry lub na dół i nasycenie kolorów i kontrast zmieniają się (w boki kąty są OK, można przejść spory kawałek w bok a obraz nie traci szybko na jakości)

jak ktoś pracował długo, długo na CRT to trochę czasu musi minąć żeby przyzwyczaił się do jasności LCD, bo różnica jest całkiem spora

no i troszkę ten kawalącik jaśniejszego podświetlenia u góry też trochę irytuje (niezauważalny przy nomalnej pracy desktopowej, tylko w ciemnych grach i filmach)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i właśnie tych kątów się boję. Filmy raczej oglądam znajdując się poniżej monitora w odległości 2-3 m, a w tej sytuacji komfortu chyba nie będzie...  :?

1436396[/snapback]

Zawsze mozesz nachylic panel, prawda ? :)

Ogladalem l1740p w sklepie i mial ekran przechylony w dol - mialem glowe ponizej ekranu i nie bylo problemu z obrazem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i właśnie tych kątów się boję. Filmy raczej oglądam znajdując się poniżej monitora w odległości 2-3 m, a w tej sytuacji komfortu chyba nie będzie...  :?

1436396[/snapback]

MOZNA KSIĄŻKĘ, ALBO GRUBY ZESZYT PODŁOŻYĆ POD STOPKĘ:-)

Mo przechył to jest niewielki jakieś moze kilka stopni....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj stalem sie szczesliwym posiadaczem tego monitorka :) Jestem strasznie z niego zadowolony, chociaz mam go dopiero pare godzin :P

Wyglad, jakosc wykonania jak i obraz jest na najwyzszym poziomie. Przeszedl juz testy gier, filmow :) i naprawde dalej twierdze, ze jest super. POLECAM :))

PS. Wielkie dzieki dla Dru za pomoc w wyborze :) Miales racje co do wyboru - strzal w 10 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MOZNA KSIĄŻKĘ, ALBO GRUBY ZESZYT PODŁOŻYĆ POD STOPKĘ:-)

Mo przechył to jest niewielki jakieś moze kilka stopni....

1436865[/snapback]

No cóż... Gdybym podłożył coś pod monitor, to chyba byłby jeszcze wyżej, a nie niżej, no ale nie czepiajmy się szczegółów :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż... Gdybym podłożył coś pod monitor, to chyba byłby jeszcze wyżej, a nie niżej, no ale nie czepiajmy się szczegółów  :wink:

1438009[/snapback]

Chodziło mi o to, że podkładasz tylko pod "tylną" część stopki, żeby stał nieco pod kątem :wink: wtedy nie ma problemów z oglądaniem leżąc :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj stalem sie szczesliwym posiadaczem tego monitorka :) Jestem strasznie z niego zadowolony, chociaz mam go dopiero pare godzin :P

Wyglad, jakosc wykonania jak i obraz jest na najwyzszym poziomie. Przeszedl juz testy gier, filmow :) i naprawde dalej twierdze, ze jest super. POLECAM :))

PS. Wielkie dzieki dla Dru za pomoc w wyborze :) Miales racje co do wyboru - strzal w 10 :)

1437269[/snapback]

ależ nie ma za co dziękować :D

cieszę się, że podoba Ci się tak jak mnie się spodobał i z każdym dniem jestem coraz bardziej przeświadczony, że dokonałem słusznego wyboru

no i Malik czekam na spostrzeżenia i uwagi z użytkowania tegoż monitorka, szczególnie mnie interesują Twoje ustawienia czyli jasność, kontrast, gamma, a może coś jeszcze ustawiałeś (np. USER w f-engine). Mamy podobną kartę graficzną więc obraz powinien wyglądać identycznie na naszych monitorach

aha ja mam ustawione jasność na 20 a kontrast na 55, gamma na 0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dru jak narazie jeszcze nie mialem czasu na zabawe z ustawieniami. Ustawilem tak ja podales zeby zobaczyc jak wyglada. Rzeczywiscie te ustawienia sa bardzo dobre i narazie sobie je zostawie :P Ale jak tylko cos wymysle innego ( co do ustawien ) - podziele sie na forum.

Co do zdechlakow luk.drob - na szczescie nie wystepuja u mnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ej malik, to mnie powinieneś podziękować, bo to ja namówiłem dru na ten model <_< B)

ja pracuje jasność na 60 jaskrawość na 60 gama -50 według mnie tak jest najlepiej B)

macie TU sycącą tapetkę na pulpit B)

Edytowane przez kucyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co takiego zlego jest w tym ti 4200 zeby mial sobie nie poradzic z monitorem. Przeciez to nie jest jakas 1MB karta na PCI ktora nie potrafi wyswietlic obrazu w rozdzielczosci wyzszej niz 640x480 wiec nie widze zadnych przeciwskazan.

Jedynym minusem moze byc brak DVI na tym GF ale wiekszosc Ti mialo juz wyjscie cyfrowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ej malik, to mnie powinieneś podziękować, bo to ja namówiłem dru na ten model 

1439320[/snapback]

Wiec w takim razie wielki dzieki, ze doradziles Dru ten monitor - a on mi :)

Hehe :) ale tak powaznie - coraz bardziej mi sie podoba i jestem z niego zadowolony. Kazdy kto przychodzi do mnie, widzac go mowi: WOW :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi