turli Opublikowano 18 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2005 Witam! Robie program w Builderze z wykozystaniem komponentu WebBrowser, jednak przed jego uruchomieniem chcialbym sprawdzic czy na komputerze jest polaczenie z netem aby klient nie mial biales strony z napisem "Nie znalezionio strony itd". Moje pytanie brzmi, jak sprawdzic czy na danym komputerze jest ustanowione polaczenie z netem? Jesli wogole mozna to jakos sprawdzic a jak nie to czy ma ktos moze jakis pomysl ak obejsc ten problem z wyswietlaniem pustej strony w przypadku braku netu. Dziekuje za pomoc Robert Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 18 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2005 Najpierw wstaw sobie taki header na początku. #include <sconnect.hpp> Potem deklaracje funcji np o takiej nazwie np do klasy TForm1 bool Connected(); Definicja ten funkcji gdzieś w programie bool TForm1::Connected() //funkcja gdzieś w programie{ DWORD Flags; Flags = (INTERNET_CONNECTION_MODEM || INTERNET_CONNECTION_LAN || INTERNET_CONNECTION_PROXY || INTERNET_CONNECTION_MODEM_BUSY); return InternetGetConnectedState(&Flags, 0);} Noi przykładowe wywołanie np. na przycisku. void __fastcall TForm1::Button1Click(TObject *Sender){ if(Connected()) ShowMessage("wszystko jest ok"); else ShowMessage("brak polączenia");} Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turli Opublikowano 22 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2005 Dziekuje pieknie, dziala bardzo dobrze:) Mam za to jeszcze jedno pytanie, a jak sprawdzic czy ktos ma postawionego apacza u siebie na kompie...bo w moim programie bede pobieral stone albo ze zdalnego serwera wtedy powyzsze rozwiazanie bedzie bardzo przydane albo z lokalnego kompa (tutaj juz wymagany jest jakis serwer np. apache) Nie wiem czy wyrazilem sie dosc jasno;) Pozdrawiam Robert Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...