Skocz do zawartości
swistak1984

Athlon Xp-m 2000+

Rekomendowane odpowiedzi

witam

nosze sie z zamiarem zbudowania cichego zestawu komp opartego na tym procku

moje pytanie jest nasepujace ile wydziela max ciepla ten procesor przy standardowym taktowaniu i napieciu 1,45

poniewaz chcialbym zastosowac wydajny miedziany collerek z wentylem 80x80 puszczonym na max 5V tak zeby byl praktycznie nieslyszalny

nastepnie chcialbym zastosowac plyte glowna ktora by regulowala fsb procka recznie lub automatycznie najlepiej zeby plyta byla w formacie micro atx

jak wiadomo procki te sa urzywane do laptopow a tam jak wiadomo wentyl przez caly czas na maxa nie chodzi

alternatywa dla takiego zestawu jest procek via c3 800 jednak ponoc jest on niewystarczajacy do ogladania filmow z dvd brakuje mu zapasu mocy

jego wydzielana moc szacowana jest na max 7W !! dzieki czemu wogule nie potrzebuje wiatraczka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdzilem i troche duzo bo przy napieciu 1,45 fsb 133 i mnozniku 12,5 moc wynosi 52W ale przy rdzeniu a i b moze w mobile bedzie troche mniej

ale pzy ustawieniu napiecia na 1,1 fsb 100 i mnozniku 10x szacowana moc to okolo 15W ale mozna dac poprawke na 20W i wiecej W

tylko ciekawe czy 1Ghz pociagnie przy tak niskim napieciu

czy ktos kiedys probowal takiej zabawy?

zalezy mi jak najbardziej na ograniczeniu wydzielanego ciepla taktowanie moze nawet zejsc do 800 w zupelnosci starczy mi do siedzenia w necie i sluchania muzy

jak wiadomo ze procki mobile moga pracowac w wyzszych temperaturach max 100C

czy chlodzenie wiatrakiem max na 5V bedzie wystarczajace dla tego procka?

Edytowane przez swistak1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam na durniu 850 radiator titana i jakis wentyl ze starego psu na 5v i spokojnie daje sobie rade nie ma mocnych napewno jak zmniejszysz napiecie oraz fsb i mnoznik

btw nie ma wentyli nie slyszalnych sa tylko takie ktore emituja mniej halasu od pozostalych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...