Skocz do zawartości
Siqer

Duron 1000 i peltier 73W

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Durona 1000Mhz i plyte K7S5A. Proca chlodze dosyc wydajnym WC. Przy standardowych ustawieniach procka temperature mam w idle: 32C w stress: 35C Po podkreceniu go do 1339Mhz (szyna 133,9) i dopaleniu napiecia z 1,75V na 2,016V tempeatury sa nastepujace. Idle: 34C, stress: 40C. Mam pytanie czy peltier 73W da rade obnizyc temperature (ta przy podkreoconym procku) o jakies 10C ??? Po prostu zastanawiam sie czy oplaca sie kupowac tego peltka. O ile stopni celsjusza, waszym zdaniem, ten peltek zmniejszy mi temperature (blok wodny mam z czystej miedzi).

Wedlug specyfikacji Duron 1000Mhz wywala od 46W do 50W ciepla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Durona 1000Mhz i plyte K7S5A. Proca chlodze dosyc wydajnym WC. Przy standardowych ustawieniach procka temperature mam w idle: 32C w stress: 35C Po podkreceniu go do 1339Mhz (szyna 133,9) i dopaleniu napiecia z 1,75V na 2,016V tempeatury sa nastepujace. Idle: 34C, stress: 40C. Mam pytanie czy peltier 73W da rade obnizyc temperature (ta przy podkreoconym procku) o jakies 10C ??? Po prostu zastanawiam sie czy oplaca sie kupowac tego peltka. O ile stopni celsjusza, waszym zdaniem, ten peltek zmniejszy mi temperature (blok wodny mam z czystej miedzi).

A po co Ci pelt? Wiecej i tak juz raczej nie podkrecisz D1000, a swoja droga chlodzenie masz bardzo dobre!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dawno temu okolo 3 miechy bylem u kolegi ze swoim jeszcze dzialajacym peltkiem 74w

mial normalnie w iddle 37stopni na wc duron 1000@1333 2.1 V

po zalozeniu peltka mial 15 stopni niesteyy widzielismy to niedlugo poniewaz zasilka od peltka padla ale to mowi samo za siebie ze da rade musi byc tylko dobrze wszystko wyszlifowane skrecone i woda dobrze chlodzona

na overclockers.com koles podkrecil durnia 1000 na 1700 ale mial 2 peltki ale nie pamietam czy 120 czy 170W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanko do ciebie jakim cudem udalo ci sie podniesc napiecie proca na 2,016 V skoro owa plyta nie ma regulacji napiecia a na procku max napiecie to 1,85 mozna ustawic?

jezeli masz jakis nowy bios do mobo umozliwiajacy zmiane napiecie proca to napisz lukaspol@o2.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procowi dalem takie napiecie bo modyfikowalem kontroler napiecia. Jesli chcecie to mogo napisac jak to zrobic na K7S5A. A o tym peltku to mysle, bo procek startuje nawet przy FSB 138 ale umiera pod koniec ladowania windy. Wiec co o tym myslicie. To znaczy o tym peltku 73W ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo ja mam jakąś świetną serię procka, albo ty jakąś cieńką bo ja n na standardowym napięciu 1.75V kręcę mojego duronka do 1,37ghz 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo ja mam jakąś świetną serię procka, albo ty jakąś cieńką bo ja n na standardowym napięciu 1.75V kręcę mojego duronka do 1,37ghz 8)

Raczej to pierwsze :)))

Widzialem juz dziesiatki gorszych od mojego :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co sadzicie o dwoch takich peltkach obok siebie na jednym procu chlodzonych duzym WB ???

Powinno być good tylko chyba bedzie potrzebny osobny zasilacz :)

Mam dwa pomysly:

1. Kupic nowy zasilacz 400W za 95zl i odpalac na nim kompa + peltka 73W, a na starym 300W odpalac tylko drygiego peltka 73W no i wentyle od chlodnicy.

2. Zainwestowac 131zl w transformator 17V 29A i zlozyc samemu zasilacz.

Nie wiem, ktory pomysl wybrac pierwszy jest tani, ale drugi przyszlosciowy:))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.0@1.34GHz to jush sporo i chyba max. ile wyciśniesz. Zamiast kupować osobne zasilacze, paltiery itp. to lepiej zainwestować 310zł i kupić Athlona XP 1600+, który na twoim miedzianym WC spoko pójdzie na 2100+.

Wiesz, to tez ma swoje dobre i zle strony. W przyszlosci prawdopodobnie i tak zmienie proca a wtedy bede mial juz czym go chlodzic (mysle tu o 2*73W). Z drugiej strony Twoje rozwiazanie jest bardziej racjonalne, bo takie peltki sila rzeczy beda konsumowac ponad 140W energii czyli 1,5 zarowki 100W :((( No a z tym moim WC to i tak sporo moge podkrecac. Sam nie wiem co wybrac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz Szymon ja bym jednak walnal  taki dobey prostownik samochodowy za 100 w celnym byl moze znajdzie sie lepszy  albo ja mam transformator 2x24V 2x4.2A mozna go wykorzystac czy za slaby ? o pradzie nie bede mowil bo wiesz wiecej ode mnie

Prostownik odpada. Tym sie laduje akumulatory (za slaba obciazalnosc). Co do transformatora mozna cos pokombinowac :)) Musze skoczyc do Ethiconu ciekawe jakie oni transformatory maja. W Olsztynie widzialem taki fajny 17V 29A za 131zl po zrobieniu zasilacza byloby na przyklad 14,5V czyli peltki chodzilyby miodzio :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...