Skocz do zawartości
axiom

Dziwne Zachowanie Epox Rda3+

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

co o tym myśleć - zaiste nie wiem. Trio w mojej obudowie Epox RDA3+, Maxtor DiamondMax +9 80 GB SATA i NEC 3500a zachowuje się co najmniej podejrzanie. Niby wszystko działa ale... działa a nie śmiga.

Objawy:

- wychodząc z pamięciożernych aplikacji potworne walki toczą się na dysku, ikony na pulpicie pojawiają się ze sporym opóźnieniem,

- transfer 700mb pomiędzy partycjami (regularnie defragmentowanymi) bywa, że trwa 3-4 minuty,

- odtwarzając film z napędu dvd diody napędu i hdd migają z tą samą częstotliwością,

- nagrywając płytkę dvd w nero poziom zapełnienia obu buforów skacze od 0% do 100%, a o przełączeniu się do innej aplikacji można zapomnieć (zjawisko to nie występuje przy nagrywaniu płyt cd).

Próbowałem już różne forceware ale sytuacja nie zmienia. Napisałem do maxtora a w odpowiedzi dostałem "We don't see what can cause the problem, you can run a diagnostic on the drive with our tool PowerMax" :mur:

Być może ktoś z Was ma pomysł co by tu zaaplikować aby system śmigał był.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem tak:

mialem kiedys podobny sprzecik Epox 8RDA3+ maxtora na SATA... i objaw byl taki sam lub podobny, strasznie wolny komp sie zrobil. A o co chodzilo, ano chodzilo o hdd cos mu sie stalo ze zaczął chodzic jak żółw... ale dokupilem Samsunga 160GB SATA i problem znikł. Czyli Samsunga podpialem jako glowny HDD a maxtor jako drugi... i wtedy wreszcie zaczal mi chodzic komp normalnie...

Proponuje tobie zrobic tak:

najlepiej aby nie ponosic kosztow to od kogos porzycz hdd i wrzuc system i zobacz jak bedzie chodzic na innym HDD (oczywiscie inny niz maxtor).

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...