Skocz do zawartości
Pietr

Zawieszanie I Inne Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Złożyłem sobie komputerek (taki jak w sygnaturze) i wszystko jest w porządku oprócz jedenej rzeczy: bardzo często w trakcie odpalania systemu komp się zawiesza. Jeśli nie zawiesi się w ciągu pierwszych 2 minut to później już raczej nie ma problemów. Być może jest to powiązane z tym, że jak restartuje to dzieje mi sie coś dziwnego a mianowicie sprawdza napędy optyczne (mimo, że w biosie w bootowaniu ustawiłem, żeby ich nie tykał) i nie chce się włączyć. Dopiero odcięcie zasilania pomaga. Czyli są to generalnie dwa problemy. Jestem laikiem komputerowym i prosze o pomoc, w sensie, żeby ktoś powiedział mi gdzie mam szukać i jak sprawdzić w czym może tkwic problem. Czy to bios czy zasilanie czy coś innego. No i zasmuca mnie fakt, że komputer jest nowy i w sumie często się zawiesza. Jak można to zminimalizować ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuje rozkrecic caly komputer i zlozyc go od nowa. Dokladnie wpinajac kazdy element w jego miejsce. Sproboj uruchomic kompa z minimalna ilosca podzespołow niezbedna do jego rozruchu. Widze ze masz dwa dyski na S-ATA wiec jeden mozesz wypiać. Mam nadzieje ze stery do S-Ata zainstalowales poprawnie.

Przydaloby sie tez wyczyszczenie biosu i ustawienie wszystkiego od nowa. Tak jak napisal przedmówca memtest, temperatury, napicia....

Napisz tez jaki masz system i co dokladnie pojawia ci sie na ekranie w trakcie zwisu i w ktorym momencie najczesciej. Czy jest to tylko zwykly zimny zwis czy wyskakuje moze jakis komunikat??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o zasilanie to mam Mode Com'a ATX 300 GTF. Temperatura na procku przy starcie skacze nawet do 55 celcjuszów a potem spada do 49. Temperatura systemu to ok. 40 stopni. Wiatrak mam Pentagrama Q-80 Al i daje on z prędkością 2960 na minutę. Cały komp jest z nowych części a napędy optyczne są starożytne i upchnąłem jeszcze 2 podejżane też stare dyski twarde. Spośród reszty (tych nowych rzeczy) najmniej pewne jest jednak zasilanie, bo kupiłem od takiego dziwnego gościa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I zapomniałem o zwisie. Jest to klasyczny zwis typu zimnego jak to ładnie Nyny określił (określiła): nic nie wyskakuje, nic sie nie restartuje, nic sie dzieje, tyle ze nie dzieje sie tez to co chcialbym, zeby sie dzialo. To tyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Strasznie mnie dziwią te temperatury, ten wiatrak coś za wolno się kręci, a zasilacz to chyba/raczej trzeba/musisz wymienić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi