Skocz do zawartości
Panek

Uszkodzona Plyta

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie nie jest strikte pytaniem na to forum. Jest bardziej pytaniem o forum. Konkretnie mnie interesuje czy jest jakies forum z kotrego mozna sie duzo dowiedziec o naprawianiu sprzetu komputerowego, serwisowaniu sprzetu itp. Gdzie omawiać nietypowe problemy, jak je kwalifikować. Itp.

Skoro juz zaczolem to wykorzystam okazje i zapytam. Kupilem ostatnio plytke na Allegro na i810, mialem jakiegos starego kodegena wiec go podlaczylem. Na poczatku bylo wszystko spoko tylko po jakims miesiacu komp zaczol wariowac. Nie wiedzialem o co chodzi. Poprostu nie uruchamial sie monitor, komputer wstawal wietraki sie krecily i tylko tyle. Moja płytka diagnostyczna (wpinana w PCI) pokazywala rozne bledy, zawsze oscylujace wokol pamieci. Pomowne uruchamianie pomagalo (zazwyczaj za 5/7 razem sie uruchamial i dzialal bez zarzutow).

Znajomy poradzil mi abym sprawdzil zasilacz 350 MegaBajta rozwiazala problem.

Byloby fajnie gdyby nie to ze w miedzyczasie kupilem inna plytke i815 (jest DUZO lepsza). Na poczatku bylo spoko (pierwsze kilka uruchomien) ale szybko sie okazalo ze problem jest podobny. Plytka wstaje za 2/3 razem. Tym razem plytka diagnostyczna nic nie pokazuje, jakby wszystko bylo spoko ale jednak nie jest. Co to moze być?

Sroki za DLUGI post i niezbyt wlasciwe miejsce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sie okazało winny byl procesor. Niewiedziec dlaczego jest bardzo narudny. Na niektorych plytach wstaje bez problemow, na niektorych wogole a na czesci (w tym tej co mam teraz) wstaje co jakis czas. Nie wiem czy ma to jakis wplyw na wyniki jego dzialania bo Prime 30min i bez bledow wiec nie wiem o co chodzi. Pisze jakby ktos mial podobne problemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi