Snopuś Opublikowano 25 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2005 witam :wink: Jaka powinna być optymalna temperatura w obudowie :?: W moim przypadku temp: idle ~ 35'C stres ~ 40'C a czasem nawet więcej temperatura w pokoju to 23'C Czy te temp nie są zbyt wysokie :?: Jak ją dobrze przewietrzyć :?: pozdrawiam :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caminero Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 Temperatury masz w normie, u mnie przy otwartej budzie i oknie mam ok 32C, a jezeli nie zalezy Ci tak bardzo na halasie to zdejmij obudowe na pewno temperatura Ci spadnie ok 10C (tak bylo u mnie :) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@r3C3k Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 (edytowane) Wrzuć do środka kilka wentyli tak aby w budzie był przepływ powietrza i będzie od razu mniej. Ja mam tylko 24 w stresie, w idlu jakieś 19-21. W sumie w kompie mam 12 wentyli łacznie z dwoma w zasiłce. Edytowane 26 Marca 2005 przez M@r3C3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 A czym mierzycie te temperatury??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snopuś Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 Ja mierzyłem zwykłym termometrem. Zamontowałem dziś wentyl z tyłu obudowy arctic cooling 14db muszę zmierzyc temperaturkę ale wątpie aby ostro spadła, na procu spadła o jakieś 4stopnie pozdro :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 A ten termometr leżał na dole obudowy, czy np na cd-romie wysoko położony? To tez jest różnica, zreszta pewnie o tym wiesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snopuś Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 termometr powiesiłem tak, iż zbiorniczek z rtęcią był na wysokości procesora i jednocześnie pomiedzy procesorem a DDR. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 Wrzuć do środka kilka wentyli tak aby w budzie był przepływ powietrza i będzie od razu mniej. Ja mam tylko 24 w stresie, w idlu jakieś 19-21. W sumie w kompie mam 12 wentyli łacznie z dwoma w zasiłce. A po grzyba mu tyle wentyli :mur: Ja mam jeden wyciagajcy 120mm z tylu obudowy i temperatury mam takie jak ty. Moim zdaniem wystacza 2 dobre wentylki ,a nie 10 . :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snopuś Opublikowano 28 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2005 Z tego co się dowiedziałem temperatura w obudowie nie powinna przekraczać 38'C, takie są wymogi intela, by praca procesorów była dobra. Więc chyba nie mam aż takich dużuch temp. Jeszcze dokupię jeden AC Fan pro 2 light 14db i będę miał jakis mały obieg powietrza w obudowie ... Czy ma ktoś tak zamontowane wentylatory: - jeden w tylnej ściance pod zasilaczem - drugi u dolnej części( i bliżej prawej strony ) bocznej ścianki Czy takie chłodzenie dobrze spełnia swoje zadanie?? pozdrawiam PS. mam do sprzedania Pentagrama QC-80 Cu, półroczny w b.dobrym stanie, oryginalne pudełko i wszystko inne pozostawione... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 28 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2005 Temperatura w budzie zależy od wielu czynników ale,... Jak jest większa od temp otoczena o około 10C to ok. jakoś te 19 stopni to troche mało , no chyba że w pokoju jest 12:) Ja mam na konfigu z podpisu powiedzmy po 1 godz pracy kompa: 29-31 - temp otoczenia około 25C. po Giercowaniu ok 1 godziny gdzie karta się poci i proc mam 35-36. W budzie są 1 wentyl wciągający 120 , 1 wyciągający 120 , 1 wciągajacy 90 w boczym panelu. I dokładanie tu jeszcze 10 wentyli niewiele zmieni - to jest optymalne rozwiązanie. Powietrze zasysane musi być zrównoważone z wyciąganym - co z tego że będziemy je pompować do środka nic to nie da - musi być one odprowadzone z obudowy.Albo odwrotnie że będziemy je wysysać - musi być co wysysać , czyli musi być ono doprowadzone. Następną sprawą jest w jaki sposób przepływa ono przez obudowe , to jest też ważny czynnik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dj_bobo Opublikowano 28 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2005 (edytowane) ...Albo odwrotnie że będziemy je wysysać - musi być co wysysać , czyli musi być ono doprowadzone.... 1354338[/snapback] Tutaj teoretycznie nie powinno być problemów, gdyż zawsze wentylatory ciągu powodują powstanie podciśnienia w obudowie i powietrze z zewnątrz samoczynnie wypełnia wnętrze budy. Tak np. jest w energetycznych kotłach parowych średniej i dużej mocy, gdzie wentylatory spalin powodują powstanie dużego podciśnienia w komorze paleniskowej. Tylko ważne, żeby powietrze zasysane było z dolnej części obudowy (niższa temp. powietrza) --> musi być prawidłowa cyrkulacja powietrza. U mnie wygląda to tak: Mam zasilacz serwerowy firmy Highlight 300W z dwoma wentylatorami PAPST 80mm pierwotnie z 2 diodami termicznymi, które usunąłem, bo po kilkunastu minutach obydwa wentyle zaczęły nieprzyjemnie huczeć jak na moje ucho. Zastosowałem porządny polski potencjometr 140Ohm i przykręciłem go do tylnej ścianki kompa nad zasilaczem. Na górnej ściance zasilacza przykleiłem Thermopox'em potężnie ożebrowany aluminiowy radiator (spód zeszlifowałem na lustro) i nad zasilaczem hulają jeszcze 2 wentylatory ciągu 80mm ustawione na 5V. Dzięki temu spokojnie mogłem obniżyć obroty tych uważanych za dobre i ciche - zasiłkowych PAPST'ów do minimum i temperatura powietrza wychodzącego z zasilacza na wysokości łopatek wentylatora nie przekracza 34 st.C (komp wolnostojący w pokoju). Dodam, że mam obudowę serwerową Big Tower 65cm wys. oklejoną matami bitumicznymi 2mm na ściankach bocznych i 2-4 warstwami korka drzewnego 2mm na prawie wszystkich ściankach (z wyjątkiem tylnej) - mieści w sumie 6 cichych wentyli 80mm. Reszta sprzętu to: - Athlon XP 2000+ 1.712V (nie kręcony) + Arctic Cooling Copper Silent 2L (1. stopień z 3 --> max. 1500obr./min) - Gigabyte GA-7VR VIA KT333 - RAM DDR 384MB 266MHz (256+128MB) - Galaxy GeForce 2Ti 64MB DDR - wywaliłem z niego hałasującego małego Orba z wręcz symbolicznym radiatorkiem. Teraz chłodzony jest pasywnie poprzez radiator ze slotowego Celerona - bez żadnego zamocowanego bezpośrednio wentylatora - dodam tylko że temperatura na radiatorze na wysokości GPU wynosi w stresie 41st.C przy zamkniętej obudowie i 58st.C przy zdjętej lewej ściance obudowy!!! (po długich testach w 3D Mark 2001) - świadczy to rzecz jasna o poprawnej cyrkulacji powietrza :-) - HDD SAMSUNG 120GB 7200rpm 8MB cache (IDE), położony na profilu polipropylenowym na dnie obudowy - dmucha na niego wentyl fi 80mm podpięty pod 5V - DVD-ROM LG x16 - CD-RW TEAC x40 x12 x48 - FDD TEAC - SONY '17 Trinitron CPD G220 (1024x768 32b 119Hz) z hubem 4xUSB na bocznej ściance --> większość LCD wymięka przy tej czarnej - jak ciało doskonale czarne Bolzmanna - żyletce!! ;-) - oraz inne drobne mniej ważne rzeczy Zatem jak widać zastosowałem dodatkowy wentylator podmuchu w przedniej dolnej części obudowy dmuchający na twardziela. Aczkolwiek liczę się z tym, że będzie przyczyniał się on do zapylania wnętrza. Zatem maksymalne temperatury w stresie wyglądają u mnie następująco (temperatura otoczenia 22-23 st.C): 1) Komp w zabudowie biurka z otworami w tylnej ściance: - ok. 50st. C zarówno procek i system - nie więcej niż 40st. C temp. powietrza wylatującego z zasiłki (na wys. łopatek wentylatora) 2) Komp wolnostojący poza biurkiem: - ok. 41st. C procek - ok. 46st. C system - nie więcej niż 34st. C temp. powietrza wylatującego z zasiłki (na wys. łopatek wentylatora) Uzyskałem zadowalającą mnie na jakiś czas ciszę, ale czy aby temperatury wg Was nie są za wysokie?? Pozdro, dj_bobo Edytowane 9 Kwietnia 2005 przez dj_bobo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...