Skocz do zawartości
Wuti

Asus A7v600-x I Duron 1800 - Pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc! Z Gory przepraszam za lamerska forme ale chce opisac jak najdokladniej moj problem. Otoz:

4 Dni temu kupilem plyte glowna Asus K7V600-X, po wlozeniu jej do komputera przeinstalowalem windowsa XP (Format + instalacja + sp2) zainstalowalem wszystkie sterowniki oraz oprogramowanie. Teraz w trakcie kiedy rozmawiam na Teamspeaku, gram w Fife 2005 oraz mam wlaczonego gIrca (odmiana mIrca) komputer zawiesza sie, czasami po 15 minutach, czasami po godzinie ale zawsze tak samo - nie moge ruszyc myszka, brak sygnalu ze sluchawek, ekran ulega zamarzniecu (tzn. wszystko zatrzymuje sie w pewnym momencie), wszystko to w jednej chwili i jedyne co wtedy moge zrobic to reset. Wczesniej mialem plyte ECS K7S5A, komp sie nie zawieszal ale okolo tydzien temu przestalo wykrywac mi gamepad'a (wszystko inne na USB wykrywalo oprocz Pada, wyskakiwalo info ze urzadzenie ma awarie i instalowalo jako nieznane urzadzenie). Co moze byc przyczyna? Plyta glowna? Cos sie gryzie z plyta glowna? mam zasilacz CWT 235W i wydaje mi sie ze to moze byc przyczyna. Ale czy to pewne? Czy jest jakis program zapisujacy logi z systemu, tak abym po resecie mogl zobaczyc co spowodowalo zawieszenie? Co przed zawieszeniem bylo zle?

Dane Techniczne kompa:

Plyta glowna: Asus A7V600-X

Procesor: Duron 1800

Hdd: Samsung SP0812N - 80GB

Cd-Rom: Lite-on LR-522465 (52x-24x-52x)

K.Graficzna: GeForce 2 MX 400 - 64MB

K.Muzyczna: 6 kanalowa na ukladzie CMI 8738 (nie uzywam zaintegrowanej[wylaczylem w biosie])

K.Sieciowa: Realtek RTL8139 (nie uzywam zaintegrowanej[wylaczylem w biosie])

Pamiec: 256 MB DDR 400

Pad: Logitech Dual action pad

Mysz i klawiatura: Zwykle PS2

Na koniec dodam jeszcze ze monitor podpiety mam zasilacza a nie bezposrednio do gniazdka (zasilanie), Czy moze to miec jakis wplyw na napiecie w zasilaczu? Slyszalem ze w srodku zailacza jest tylko przekierowanie na wyjscie i nie ma to znaczenia ale czy aby napewno? Jak dojsc do tego co zawiesza kompa? Co trzeba wymienic? Co zainstalowac? Co dokupic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o logi systemu to wchodzisz w panel sterowania\narzedzia administracyjne\zarzadzanie komputerem\podglad zdarzen\system tam masz wszystko dokladnie opisane. co do reszty to nie wiem ale powodzenia zycze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzalem, przed zawieszeniem nie dzieje sie nic ciekawego, czasami nawet nie dzieje sie nic od dluzszego czasu (pol godziny/godzina). Dodam ze przed chwila ponownie zawiesil mi sie komputer, tym jednak razem nie mialem wlaczonych w/w programow.

Edytowane przez Wuti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość BarTweak

Mojemu kuzynowi sie identiko dzialo jak mial podreconego bartka i abita 9550 guru na feelu 300 W wiec to zasilacz. A w rzeczywistosci to ile ma ten Twoj zasilacz?? 160 W :)

Edytowane przez Bart17

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W drugim kompie mam identyczną płytę z Sempronem2800+, ale wcześniej był na niej D1600 i wszystko śmigało bez najmniejszych problemów. Możesz jeszcze sprawdzić co się dzieje z temperaturą i napięciami dzięki programowi AsusProbe. Bardzo ładnie będziesz widział historię na wykresie. Podobnie jak moi poprzednicy stawiam na wymianę zasilacza. W moim chodzi Fortron 300W i naprawdę od momentu instalacji windy, komp nie zawiesił się ani razu ( około 3 miesięce ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość BarTweak

No u mnie takze forton kupiony na allegro i dziala az milo stabilnie i w ogole takie 300W to chyba tylko CHIEFTEC pobija.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...