Skocz do zawartości
costi

Podlaczenie Playstation 2 Do Kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie jak w temacie - chcialbym podlaczyc PS2 do kompa za posrednictwem karty TV zeby grac na monitorze. Da sie to zrobic w ten sposob?

A jesli tak, to jaka karte byscie ew. polecili (podstawowe kryterium to cena, karta bedzie sluzyc TYLKO do tego)?

Uprzedzajac ew. pytania/sugestie:

- wiem, ze jest cos takiego jak VGA BOX ;)

- prosze mnei nie odzylac do artykulu na konsola.pl (link znalazlem w szukajce), bo niestety juz go tam nie ma :(

- nie mam jak wstawic do pokoju telewizora

- skorzystalem z szukajki, ale nie znalazlem zadnej sensownej odpowiedzi, dlatego pytam

Jesli to zly dzial na tego typu pytanie to sorry :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprościej to monitor Commodore 1084S :P

Obraz przez kartę TV będzie fatalnej jakości niestety.

Polecam vga boxa zdecydowanie jakiegos uniwersalnego, w przyszlosci moze zapragniesz miec gacka albo xboxa:)

Masz monitor LCD, wiec zdajesz sobie sprawę iż obraz będzie wygladać dośc kiepsko. Ja mam 17,4 lcd i testowałem vga boxa na dreamcascie i xboxie. Niestety wygląda to naprawdę słabo.

Jeśli juz koniecznie chcesz uzywac konsol na monitorze to polecam vga boxa zamiast karty tv. Poszukaj tez na pl.rec.konsole i na alt.pl.gry.konsole.underground tam tematy takie byly poruszane takie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... jest troche racji w tym co mowisz, ale chyba zostane przy karcie TV:

- nie wiem czy moje LCD "lyknie" sygnal z VGA BOXA (chodzi mi o kombinacje rozdzielczosc & odswiezanie); nigdzie nie moge znalezc parametrow sygnalu wyjsciowego

- latwe zmiany formatow NTSC/PAL bez dodatkowych przejsciowek

- mozliwosc probowania programowego polepszania obrazu

- mozliwosc gry w oknie (to co prawda polsrodek, ale zawsze mozna w ten sposob miec ciut lepsza jakosc - ta sama ilosc punktow na mniejszej powierzchni)

- obraz bedzie szedl na ekran przez DVI co tez ma pewien pozytywny wplyw na jakosc (mniej konwersji po drodze)

Ale dzieki za odpowiedz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki za odgrzewanie tematu (i podwojnego posta przy okazji ;) ) ale chcialem sie podzielic wrazeniami po podlaczeniu - moze komus sie przyda.

Karta to Leadtek Winfast TV 2000 XP RM (110zl na Allegro), kabelek chwilowo Composite (juz mam SVHS zamowiony).

Po drobnym szoku na poczatku (oprogamowanie Winfasta sie nie wiedziec czemu ustawilo domyslnie na tryb SECAM, co zaowocowalo czerwonymi smieciami na calym ekranie) wszystko poszlo jak z platka - dziwek sie pojawil od razu (podlaczenie do line-in karty dzwiekowej), obraz tez.

Nie wyglada wcale zle, w zasadzie tak samo jak na TV (ja troszke trace ze wzgledu na LCD) - ponizej zamieszczam screeny, ktore machnalem (robione w trybie fullscreen). Musze jeszcze popracowac nad dokladnym pozycjonowaniem obrazu, ale na razie nie chcialo mi sie z tym bawic.

Niestety na razie mam cala jedna gierke (NSF:U)

I zostaje tylko jedna kwestia - czy mozna w PS2 wymienic wentylator? Jest glosniejszy od calego mojego PC :(

Dołączona grafika Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi