msb12 Opublikowano 1 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2005 (edytowane) ponieważ w układzie wc który buduje (z bloku dwa wypływy do zbiornika -przez jeden gpu)nie ma kontroli czy przez obydwa spływy płynie woda wymyśliłem wskaźnik z możliwością póżniejszego przerobienia na czujnik przepływu wygląda to tak : jak widać rurka 12mm ścięta pod skosem brzeszczotem wycinam takie szczeliny i zaginam w rozgiętych końcówkach wywierciłem otwory - zdjecie nie wyszło zrobiłem z blaszki miedzianej taki krztałt od góry 2 nacięcia i 2 boczne paski zagiąłem na gwoździku środkowy wyprostowany lub skręcony 90 stopni dla lepszej widoczności drut miedziany 1,5m jako ośka ściśnięty z jednej strony całość po zmontowaniu PRÓBy bez przepływu ok 0,5 l/min 2l/min -wychył języczka dość dokładnie wskazuje ilość wody -nie spodziewałem sie -za mału przepływ- po zwężeniu blaszki języczek przeważał i trzeba było na końcu przylutować krople cyny - działa bez problemu na większych przepływach -na moje wyczucie miedź jest troche za miękka i przetrze sie z czasem na "ośce" celowe byłoby zastosowanie cieńkiej blaszki ze stali nierdzewnej docelowo na rurce zabudowany będzie fototranzystor i dioda led na podczerwień ze starej myszki i języczek wskaźnika będzie przerywał strumień światła sygnalizując poprawny przepływ wody (układ ok 4 tranzystorów może schemat w przyszłym tygodniu) zrobiłem to w 45 min ,oprócz imadła użyłem brzeszczotu nożyczek iglaka opinie na temat pomysłu mile widziane opinie na temat staranności i estetyki NIE Edytowane 1 Kwietnia 2005 przez msb12 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 1 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2005 Zbyt małe zdjęcia aby coś powiedzieć... można tylko gdybać. Więc gdybam: rozumiem, że cały wskaźnik montowany na wlocie do zbiornika jest zanużony w wodzie. Inaczej miałbyś problemy z uszczelnieniem "języczka". Jeśli tak, to układ optyczny do kontroli przepływu będziesz montował na zewnątrz zbiornika tak, aby promień światła przechodził przez niego, po drodze języczek i odbiornik optyczny po drugiej stronie? Czy może cały układ zamontujesz na wskaźniku, zasilikonujesz i zanużysz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msb12 Opublikowano 1 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2005 (edytowane) wszystkie czujniki w zanurzeniu - mam doświadczenie w rurke wkładam czujnikz kabelkami aby wystawał z drugiej strony i od tyłu cisne klej na gorąco po zastygnieciu roscinam koszulke wychodzi mi z tego walec na któreko końcu wystaje czujnik i zakładam termokurczliwą dla pewności - każdy czujnik oddzielnie będzie większe pole manewru z zamontowaniem na rurce i regulacją zewnętrzne odpadają za duże rozproszenie i za mały jązyczek chyba żeby laser -nie warta skórka wyprawki a zdjęcia 50k do tego te w wodzie - ciężko zrobić jedną ręką trzymając lejek a drugą aparat :lol: Edytowane 1 Kwietnia 2005 przez msb12 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...