Gość robot Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Ma kto te procki , jak sie spisuja jak z podkrecaniem - szczegolnie jezeli chodzi o wersje na jadrze Palermo 0.09 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Ma kto te procki , jak sie spisuja jak z podkrecaniem - szczegolnie jezeli chodzi o wersje na jadrze Palermo 0.09 1365649[/snapback] podobno nieźle :-P 2600MHz na standardowym Vcore :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Watcher Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 moze byc ciekawie, napewno warto kupic taki proc niz wersje na soc.a. Rozwiazanie z pewnoscia bardziej rozwojowe. A i cenka przystepna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RIKER Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 (edytowane) mam sempka 754 2600+ i jak narazie smigam na 304FSB max co plyta potrafi MSI K8N Neo, na DFI NF3 taki procek smigal na 360FSB ok 2.9Ghz screeny Edytowane 3 Kwietnia 2005 przez RIKER Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Ja mam sempa 2800+ i bez podnoszenia vcor chodzi na 280 mam DFi NF3 niestety tylko standardowe chlodzenie i niezbyt dobry zasilacza huntkeya :) ale mysle ze zawojuje 300 bezproblemowo:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kij Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Ma kto te procki , jak sie spisuja jak z podkrecaniem - szczegolnie jezeli chodzi o wersje na jadrze Palermo 0.09 1365649[/snapback] Ktoś ma te procki, ktoś nawet już pisał na ten temat, tylko ktoś nie użył szukajki ;) Z tym stwierdzeniem, że Sempki chodzą na DFI na HTT 360, to mocna przesada. Trzeba mieć szczęście, albo dużo kasy, albo możliwość selekcji. Mam takiego co chodzi na 8x338 przy 1.75V biosowym (około 0.07V mniej realnie wychodzi, z miernika), na DFI. Oznaczenia: SDA2600AIO2BA CBBHD 0503 DPMW 1194998A50095 Sprzęt w PCP kupiony. Jest sobie np. taki Focus, który do testów wziął z PCP takiegoż samego Sempka jak mój, tylko zamaist 95 na końcu, bylo 88. Tyle różnic zewnętrznych. Na DFI procek śmigał mu na 8x360 przy 1.75V. Generalnie na takich napięciach jak mój biegał po 150MHz wyżej. Ale co zauważyłem, to że mój np. nie mówie że każdy tak ma, ale na ile pójdzie zależy też jak pamięci będą taktowane, a w zasadzie jak są wymagające (timingi, taktowanie i takie tam). Coś jakby kontroler był "gorszej" jakości niż w A64. Może działać to też w drugą strone. Mam 2x256MB Mushkinów na BH-6. No i na moim sprzęcie (Semp2600 + DFI NF3) 260MHz z ostrymi Timingami nawet 3.7V nie pomaga. Na DFI NF4 wampirowym robią SuperPI 1M 265MHz przy 3.7V, nawet chyba w dualu, a u mnie żadna z kostek nie chce nawet 260MHz. Ale to akurat może być spowodowane niestablinym zasilaniem memek. DFI NF3 ma zasilanie z 3.3V, a na NF4 z 5V. PZDR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzidzion Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 (edytowane) W sumie dobry temat, sam go chcialem poruszyc (zainteresowany wymiana platformy), ale niestety troszku swieze sa jeszcze te procki wiec zbyt wielu sie nimi (ich mozliwosciami o/c) nie pochwali :cry: .Pozostaje tylko czekac :( Do tego doszly mnie sluchy, ze maja sie pojawic Sepki na s.939, wiec nie warto wtedy byloby sie przesiadac na 754. Hmmmm........?? :? Edytowane 3 Kwietnia 2005 przez dzidzion Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 mam sempka 754 2600+ i jak narazie smigam na 304FSB max co plyta potrafi MSI K8N Neo, na DFI NF3 taki procek smigal na 360FSB ok 2.9Ghz 1366083[/snapback] a widzisz- trzeba było ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> mojego Abita a nie MSI to byś więcej wycisnął :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Jest gdzieś może porównanie płyt pod s754? Bo o ile dfi na nf3 jest chyba najlepsza do o/c to za bardzo nie wiadomo jak się spisują inne konstrukcje.. Można kupić coś bardzo dobrego do o/c za ok 300zl? Czy jedynym "słusznym" wyborem są płyty na nf3 czy na via jest też coś wartego uwagi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo23 Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 racja w pierwszej polowie 2005 zaczna produkowac semprony pod 939 ale nie wiadomo czy bedzie mial on zintegrowany kontroler pamieci jak athlon64 pod ten socket Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnson Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 a czy jest jakis pomysl AMD aby robic a64 w techn 0,09 na s754?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kij Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 (edytowane) racja w pierwszej polowie 2005 zaczna produkowac semprony pod 939 ale nie wiadomo czy bedzie mial on zintegrowany kontroler pamieci jak athlon64 pod ten socket 1366709[/snapback] ??? A jak niby miałby się procesor z pamięcią komunikować? Może o czymś nie wiemy? Można by się najwyżej zastanawiać, czy Sempki s939 będą mieć zintegrowany jedno czy dwukanałowy kontroler, ale myśle, że takiego bydła to AMD nie zrobi i obetnie "tylko" 64bity, a kontroler zostanie dwukanałowy. a czy jest jakis pomysl AMD aby robic a64 w techn 0,09 na s754?? 1366766[/snapback] Turion. Szukać!!! PZDR Edytowane 3 Kwietnia 2005 przez kij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 http://clansf.pl/?sub=files&file=2400.jpg narazie moj skromny wynik:) tylko pamieci puscilem 2/1 zeby wykluczyc. Hmm I moze mi ktos jeszcze wyjasnic tam jest miejsce ze sie przestawia x2 x3 x4 itp domyslam sie ze to jest to HTT czy to ma jakies znaczenie? jak wy maci eustawione? i jak ustawiacie pamieci jaki dzielnik bo z moich obserwacji to roznice sa spore... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo23 Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 (edytowane) sorry kij oczywiscie zapomnialem dodac ze na pewno bedzie mial jednokanalowy ale nie wiadomo czy wlasnie bedzie obsluga 2kanalowego.... a wogole to z mojego poprzedniego posta jasno wynikalo o jaki kontroler mi chodzi :) Edytowane 3 Kwietnia 2005 przez olo23 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calvis Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 I jeszcze do poczytania: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=121797&hl= http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=118300&hl= Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Cos dziwnego sie u mnie dzieje... przy 300 z dzielnikiem 2:1 odpala sie wszystko ladnie itp przechodzi Pi test jednak jak chce dac inny dzielnik to nic nie chce dzialac;/ nie uruchamia sie win. Albo czasem bluescreeen wywali... I na jakiej zasadzie ustawiac ten "mnoznik" x2 x3 x4 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jojent Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Mój Sempron 2600+ łazi stabilnie na 8x313 czyli 2504 :lol: , przy ustwieniu na 2,6 ghz memtest ładnie wszystko przechodzi a winda się nie ładuje, pewnie wina zasiłki bo jakiś szmelc mam aton :blink: 350 więc nic nie poradzę. :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnson Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Mam pytanie do posiadaczy sempronow 0,09. Lepiej kupic wersje 2600+ czy 2800+, chcialbym wyciagnac kolo 300mhz fsb. Czy wiekszy cache moze blokowac OC?? Czy moze nie zawracac sobie glowy i od razu braz A64 na s754. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 (edytowane) Jest gdzieś może porównanie płyt pod s754? Bo o ile dfi na nf3 jest chyba najlepsza do o/c to za bardzo nie wiadomo jak się spisują inne konstrukcje.. Można kupić coś bardzo dobrego do o/c za ok 300zl? Czy jedynym "słusznym" wyborem są płyty na nf3 czy na via jest też coś wartego uwagi? 1366644[/snapback] jest- i to nie jedno IMHO najlepsze jest na ANANDTECHu- zrobione w 3 częściach- po kilka płyt, także trzeba się nawertować stron. Ale jasno z niego wynika, ze RANKING jest taki: 1. DFI NF3 2. ABIT KV8-PRO ( i tak mieli ubogą, bo wczesną rewizję ...) 2. MSI K8N Neo i reszta włąśnie największe HTT wycisnęli na Abicie i MSI egzekwo, ale oczywiście DFI je przebiła :-P johnson- lepiej kupić 2800+ !! Cache nie blokuje o/c :lol: Edytowane 4 Kwietnia 2005 przez majkel84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnson Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 johnson- lepiej kupić 2800+ !! Cache nie blokuje o/c :lol: 1368309[/snapback] Z tym blokowaniem mialem na mysli ktory model sie lepiej pordkreca, bo narazie dobre wyniki widzialem z sempronow 2600+, dlatego pytam o 2800+ bo roznica w cenie mala, a wydajnosc z racji cache lepsza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Z tym blokowaniem mialem na mysli ktory model sie lepiej pordkreca, bo narazie dobre wyniki widzialem z sempronow 2600+, dlatego pytam o 2800+ bo roznica w cenie mala, a wydajnosc z racji cache lepsza. 1368375[/snapback] no własnie- IMHO lepiej dopłacić te pare groszy bo zawsze to 256 a nie 128KB prawda? A ilość cache warunkuje jedynie powierzchnię jądra grzejącą się, bo ten wyłączony cache sie nie grzeje w takiej sytuacji. IMHO to głównie seria warunkuje o/c a nie ilość L2; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo23 Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 powiedzcie mi czy ktos podkrecal sempa 3100+ na s754 ? i ile dalo sie uzyskac? poczytalem se forum i sie dowiedzialem ze te turiony co beda maja byc na 754 czyli zajeb....... bo podobno sie super kreca :D ale kozacko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 powiedzcie mi czy ktos podkrecal sempa 3100+ na s754 ? i ile dalo sie uzyskac? jasne, ale akurat z modelem 3100+ różnie bywa, bo do niedawna to był jedyny Sempron na S754 i oparty był na obciętym jądrze Newcastle, czyli 130nm, ale zawsze dało sie wycisnąć te 2600-2700MHz na AC Ale od niedawna wszystkie Semprony sa w 90nm (no chyba że sie trafi jakiś leżak magazynowy) i kręcą się mniej więcej tak jak winchestery, ale co z tego skoro większość Winniech cierpi na syndrom 2700MHz, a tyle wyciągały też Newcastle :-P poczytalem se forum i sie dowiedzialem ze te turiony co beda maja byc na 754 czyli zajeb....... bo podobno sie super kreca :D ale kozacko 1368966[/snapback] jasne, że kozacko, tylko że coś boje się że z dostępnością może być krucho- w końcu premiera była już 13,03,05 a tu ani widu ani słychu- wszystko narazie zapewne poszło do molochów Notebookowych (Acer, Asus, Fujitsu-Siemens itp.) a my szarzy urzytkownicy sobie poczekamy :mur: ale zapewniam że warto- a cena też nie aż tak straszna :-P 180$ ~ a w Polsce zapewne ponad 800zł za ML-30 :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 6 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2005 (edytowane) do mnei wlasnie jeden taki procek doszedl - potestuje na nf3 od dfi , zobaczymy coto potrafi - przy cenie 250zl za oema z PCP na freezone q92-alcu - zobaczymy jakto sie ma do mobili 2500 za cene o 100-150 zl wyzsza Edytowane 6 Kwietnia 2005 przez robot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 6 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2005 strasznie bardzo fajne sa te procki.... pchnolem juz pare takich i ludziska sa bardzo zadowoleni... tak jak wersja semprona 3100+ pierwsza to bylo lekkie nieporozumienie bo kosztowaly 450zl a a64 powiedzmy 520zl tak te nowe np 2600+ sa juz mega atrakcyjne :] no i nalezy jeszcze dodac ze temperaturka tych procow jest bardzo zadowalajaca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 6 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2005 powiem ze pierwsze testy wypadly bardzo pomysle - narazie dalem 1.5v i 2400mhz (moze i mniej vcore styknie - nie porbowalem) - pozniej poterstuje max ile sie z niego wyciagnie , ale czasy w superpi 16MB bez optymalizacji itp ponizej 15Min i pamieci jakies 215 2-2-2-6 , a temp procka to porpostu rewelacja na Q92-ALCU nie przekracza 35 stopni w stresie - pasta OCZ ULTRA 5+ , pewnie temu ze tak malo cache ale akurat w K8 on malo daje , zreszte byly testy gdzies i w porownaniu do 256 kn cache to roznica 1-2% - ogolnie lepsze to niz drozszy o 100-150zl bartek movile 2500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo23 Opublikowano 6 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2005 robot ale masz sempa jak taktowanego w default? mam nadzieje ze mowisz o palermo rev2 bo co do rev3 mam wieksze oczekiwania :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 6 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2005 mam 2600+ a rev na pewno stara , kiedy beda sempy na nowym stepingu to nie wiem, spokojnie narazie biega na 2.5ghz wiecej go nie meczylem , wydajnosc lepsza od barta mobile przy tych samych ustawieniach a cena nizsza , nie mowiac juz o temp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo23 Opublikowano 6 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2005 (edytowane) co lepiej kupic na 754 tego sempa 2600+ czy tego 3100+ czy bede widzial roznice bo po dobrym podkreceniu ( wkoncu tylko 200mhz roznicy) Edytowane 6 Kwietnia 2005 przez olo23 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 6 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2005 jak dla mnie to nie ma sensu doplacac gdzies kolo 80 zl do tego 3100 - chyba ze masz slaba mobo co wysoko nie ciagnie z "fsb" to wtedy wyzszy mnoznik sie przyda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...