Skocz do zawartości
dzidzion

"przedluzenie" Sieci Wi-fi

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko w zwiazku z rozszerzeniem sieci, a mianowicie: siec wyglada nastepujaco:

(serwer z dostepem do netu+klient+karta msi 54g)---------------------------------(wrt54g+klient(ja :) ))--------------------(2 x klient+msi54g)

pojawil sie nastepujacy problem: chcialbym podlaczyc nastepnego kolesia, z tym, ze on mieszka troche daleko "za" serwerem (patrzac od strony AP), no i w zwiazku z tym nalezaloby jakos "przedluzyc" nasza siec.

Myslalem o 2 rozwiazaniach tego problemu:

1 (tansze, ale tylko na 1 "nowego"). kupic jeszcze dodatkowa karte radiowa i wrzucic do serwera, podlaczyc kierunkowa antenke skierowac w strone tego "oweg" klienta(wlaczyc ad-hot itd.) i zmostowac polaczenie(3 karty: 2 radiowe i 1 RJ45).

2 (drozsze, ale dajace wieksze mozliwosci pozniejszej rozbudowy, aczkolwiek mysle,ze niestety wolniejsze). Kupic np. WAP54g, wlaczyc go w tryb pracy Reapeter, do niego dookolna i po sprawie. No w sumie to dodatkowo kupic jeszcze jedna sieciowke na RJ, zeby moc go podlaczyc do serwera :? .

Co o tym myslicie?? Czy to wogole zadziala, no i jak macie jakies inne pomysly to chetine wyslucham :D

No i tak przy okazji to jaki jest najlepszy sofcik do WRT54G, bo akytualny jest troche niestabilny i niekiedy mi sie wiesza :cry: ??

Edytowane przez dzidzion

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi