HNIC Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Witam serdecznie. Mam ogromny problem z napisaniem programu ZEGARA pod mikrokontroler 8051. W gre wchodzi mikrokontroler z dobranym kwarcem 12 Mhz, co daje najlepsze taktowanie do wykonania zegara (chyba sie nie myle). Jesli ktos mialby ogolna propozycje na to jak mialby wygladac taki program, bylbym bardzo wdzieczny. HNIC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WaWrzOL Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 szybciej znajdziejsz odpwiedz na www.elektroda.pl :) Z tego co wiem uklady zegarowe buduje sie na kwarcach 32,768 kHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Witam serdecznie. Mam ogromny problem z napisaniem programu ZEGARA pod mikrokontroler 8051. W gre wchodzi mikrokontroler z dobranym kwarcem 12 Mhz, co daje najlepsze taktowanie do wykonania zegara (chyba sie nie myle). Jesli ktos mialby ogolna propozycje na to jak mialby wygladac taki program, bylbym bardzo wdzieczny. HNIC 1366847[/snapback] Rozumiem że ten program ma po prostu zliczać sekundy, minuty id? Możesz więc wykorzystać sprzętowy timer. 12MHz w przypadku 8051 to 12mln taktów zegara albo 1mln cykli maszynowych. Piszesz funkcje obsługi przerwania które zmienia wartość pewnego rejestru co ustalony czas, który ustawiasz za pomocą rejestrów timera. Możesz też zrobić to nieco prościej robiąc petle która by polegała na odczekaniu określonego czasu (np za pomocą instrukcji dnjz, nop) i zwiększaniu licznika. W tym przypadku nie musiałbyś się bawić z obsługą przerwania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...