Skocz do zawartości
Gość

Obudowa Tracer Ferro Silver - mini recenzja (długie)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W końcu kupiłem nową obudowę. Wybralem model Ferro firmy Tracer.

Od razu zaznaczam, ze byłem ograniczony finansowo i nie mogłem sobie pozwolić na obudowe za 200 czy 300 zł.

Mój wybór padł początkowo na Codegena (6051 lub 6039) oraz wlasnie na Tracer'y. Codegena wykluczyłem gdy koledze padł - po godzinie od kupienie obudowy - zasilacz. W sklepie ogladałem jeszcze model Fine I Modecoma ale uwazam, ze Tracer jest lepszy od Fine I - Fine tez zasilacz no-name, do tego obudowa była krótsza, no i blacha do montazu płyty glownej była na stałe przynitowana do ramy :(

Obudowe Tracer kupiłem w sklepie "Na 102" - to sklep patronacki poznanskiego Komputronika. Dziękuje tutaj obsłudze sklepu za miła i fachową obsługe :)

Przejde jednak do obudowy.

Dołączona grafika

Jak juz gdzies czytałem, obudowa ma dość cienkie blachy i dość wysoko umieszczony środek ciężkości, przez co troszkę się kołysze. U mnie na szczescie na obudowie non-stop leżą różne papiery i segregatory wiec trochę mi ją dociskają i stabilizują.

Wykończenie obudowy stoi na wysokim poziomie. Nie ma ostrych elementów. Nie trzeba samodzielnie nawiercać otworów :)

Obudowa ma to na czym mi zalezało. Scianka, do której przykręca sie płyte glówną jest odkrecana. Dzieki czemu calą płytę mozna wysunąc z obudowy. Mamy dzieki temu swietny dostep do procesora i wiatraka :)

Dołączona grafika

Przy montazu nieco zdziwił mnie sposób mocowania płyty głównej. Zwykle (i tak tez było w mojej starej obudowie, z nieszczesnie pionowo umieszczonym zasilaczem, zakrywajacym cały wiatrak na procku :( ) płyte montuje sie na takie małe metalowe kołeczki wkrecane w blachę montazową, do których to kołeczków/ograniczników dokreca sie płyte.

Tu było troszke inaczej. Plyta nie ma standardowych otworów z gwintem do wkrecenia kołeczków ale małe, prostokątne otwory do których wkłada się specjalne..hmm...rozporowe podstawki (nie dysponuje aparatem wiec nie moge tego przedstwic na zdjeciach)...podstawki te trzymają sie tylko siłą "rozporową". Początkowo myslałem, ze bedzie to słaba podpora ale okazało sie, ze moje obawy były bezpodstawne, aczkolwiek wolałbym mieć wkrecane w blache kołki :)

Dołączona grafika

Co dalej...wszystkie elementy (napedy) weszły w swoje miejsca bez problemu. Obudowa ma 4 kieszenie na napedy 5'25 i wszystkie moga byc wykorzystane - przynajmniej w przypadku mojej płyty glownej (MSI K7T Turbo Limited Edition).

Obudowa ma miejsca na montaz 2 dodatkowych wiatraków.

Obudowa nie oferuje - jak kilka modeli konkurencji - wyjść USB i innych na przednim panelu. Osobiście mi to nie przeszkadza.

Dołączona grafika

Teraz kwestia chyba najistotniejsza..zasilacz :)

Obudowa ma zasilacz..no-name...stickery firmy Megabajt...300W (rozniez P4).

BIOS płyty podaje takie oto napiecia:

3,3 V - 3,39 V

5 V - 4,95 V

12 V - 12,24 V

Natomiast SiSoft Sandra pokazuje:

3,3 V - 3,39 V

5 V - 5 V

12 V - 12,07 V

Zasilacz jest cichy - porównując z moją starą obudową (Eurocase) jest dużo cichszy. Jest tez cichszy od kilku modeli zasilaczy montowanych w Codegenach. Dzięki zamontowaniu dodatkowego wiatraka z tyłu obudowy, przepływ powietrza jest znakomity. Temperatura na moim procesorze - o którym niżej - wynosi średnio 28 stopni (wiatrak to TITAN TTC- D5TB) - odczyt z programu VCool. Przy starej obudowie (przypominam, że był tam zasilacz montowany pionowo, zakrywając cały procesor) miałem temperatury 40-45 stopni. Temperatury są wiarygodne, gdyż miernik termiczny znajduje się pod gniazdem Socket A i dotyka bezpośrednio spodu procesora (kto ma płytę Microstara wie jak wygląda ten miernik).

Tutaj kilka słow o moim procesorze. Jest to Duron Morgan 1000 Mhz, którego probowałem podkrecic na 1130 (obnizyłem mnoznik na 8,5 i dałem FSB 133). Niestety mimo, iz procek pracuje stabilnie w takiej konfiguracji, to robiąc "Uruchom komputer ponownie" komp nie "wstaje". Trzeba przyciskiem wylaczyc komputer i wlaczyc ponownie. Myslalem, ze to wina mojego starego, zbyt słabego zasilacza ale okazało sie, ze nie. Podnosiłem tez napiecie procka z 1,75 na 1,825 ale nic to nie daje. Trudno. Pozostaje przy super stabilnym ustawieniu 11*100 (1,1 GHz).

Podsumowując, uwazam, ze obudowa Tracer Ferro jest niezłą obudową. Wlasciwie jedynym minusem jest grubosc blach bocznych. Niektórym moze nie podobac sie kolor obudowy - jest ciemno szara a jak wiadomo napedy sa z reguły koloru kremowego. POwiem jednak, ie mimo tego calosc wyglada bardzo estetycznie.

Malutkim minusem jest nisko umieszczony przycisk "power" - mozna go czasami przypadkowo kopnąc nogą :)

Mam nadzieje, ze te kilka słów pomoze kilku osobom w wyborze obudowy.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam Big towera z przed 2 lat (serwerowa), jest super, karzda rzecz sie da wykrecic, latwy dostep i niedlugo bedzie cala czarna - przod juz jest :D.

Jak chcecie fajna obudowe najlepiej pojechac na gielde poszukac dobrej starej obudowy za grosze, dokupic dobry zasilacz i... gotowe. Te nowe obudowe mi sie nie podobaja sa zbyt "wybajerzone z wygladu" chyba wiecie o czym mowie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam Big towera z przed 2 lat (serwerowa), jest super, karzda rzecz sie da wykrecic, latwy dostep i niedlugo bedzie cala czarna - przod juz jest  :D.

Jak chcecie fajna obudowe najlepiej pojechac na gielde poszukac dobrej starej obudowy za grosze, dokupic dobry zasilacz i... gotowe. Te nowe obudowe mi sie nie podobaja sa zbyt "wybajerzone z wygladu" chyba wiecie o czym mowie

Jaka masz bude? Green? Czy inna? Masz jakies zdjecia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Typu budy Ci nie podam, bo nieznam - jest to poprostu obudowa serwerowa z - wyswietlaczem do turbo :lol:, 5 duzymi kieseniami (jest 6 ale ostatnia zajeta przez panel z przyciskami oraz tymze wyswietlaczem.

Zdjecia beda jak calosc skoncze, a to troche potrwa:

teraz czekam na chlodnice (nagrzewnice) od bodajze nyski lub rzuka - jest fajniejsza od tej polonezowskiej bo ma ok 35cm dlugosci i zajmie mi cala gore od obudowy.

Przod obudowy mi schnie (tak jeszcze z tydzien poczekam) a wlasciwie to juz sie farba utwardza, potem bede ja szlifowal i nakladal druga warstwe farby (czarna blyszczaca).

Tak wiec zdjecia beda za ok 1 miesiac + czas potzebny do zorganizowania cyfraka.

p.s. fajna rzecz to chlodzenie wodne - przy 6 litrach w obiegu przez caly dzien zwyklej pracy (grac sie nieda musze grafe naprawic) maxx temperatura to 33C nap rocku bez wlaczania wiatrakow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Typu budy Ci nie podam, bo nieznam - jest to poprostu obudowa serwerowa z - wyswietlaczem do turbo :lol:, 5 duzymi kieseniami (jest 6 ale ostatnia zajeta przez panel z przyciskami oraz tymze wyswietlaczem.

Zdjecia beda jak calosc skoncze, a to troche potrwa:

teraz czekam na chlodnice (nagrzewnice) od bodajze nyski lub rzuka - jest fajniejsza od tej polonezowskiej bo ma ok 35cm dlugosci i zajmie mi cala gore od obudowy.

Przod obudowy mi schnie (tak jeszcze z tydzien poczekam) a wlasciwie to juz sie farba utwardza, potem bede ja szlifowal i nakladal druga warstwe farby (czarna blyszczaca).

Tak wiec zdjecia beda za ok 1 miesiac + czas potzebny do zorganizowania cyfraka.

p.s. fajna rzecz to chlodzenie wodne - przy 6 litrach w obiegu przez caly dzien zwyklej pracy (grac sie nieda musze grafe naprawic) maxx temperatura to 33C nap rocku bez wlaczania wiatrakow.

TO jest wlasnie Green ATX Big Tower. Z przodu ma drzwiczki przesuwne do gory

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całkiem miła recenzja. :)

Chciałem jeszcze dwie rzeczy dopisać:

Obudowa dostępna jest w dwóch wersjach kolorystycznych. Jaśniejszej [silver] z ciemnymi zaślepkami i ciemniejszej w której te kolory są zamienione. Poniżej powinno być zdjęcie wersji silver:

Dołączona grafika

Warto zwrócić uwagę na średnio wyglądające [moja opinia] i całkiem dobrze dostępne guziczki [takie sreberko jak z odpustowych zabawek] i całkiem przystępną cenę [ja dałem w sklepie 145zł]

8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całkiem miła recenzja. :) 

Chciałem jeszcze dwie rzeczy dopisać:

Obudowa dostępna jest w dwóch wersjach kolorystycznych. Jaśniejszej [silver] z ciemnymi zaślepkami i ciemniejszej w której te kolory są zamienione. Poniżej powinno być zdjęcie wersji silver:

Dołączona grafika

Warto zwrócić uwagę na średnio wyglądające [moja opinia] i całkiem dobrze dostępne guziczki [takie sreberko jak z odpustowych zabawek] i całkiem przystępną cenę [ja dałem w sklepie 145zł]

8)

A w krakowie mozna je dostac za 135zl ;)

Ja za Magnetica dalem 130zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No te guziczki to tak srednio mi sie podobają, szczegolnie Power. Jest strasznie nisko i łatwo mozna go uderzec nogą, krzesłem. Co prawda jednorazowe przycisniecie (bardzo krotkie) tego przycisku krzywdy kompowi nie zrobi ale zawsze :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodałem zdjecia - patrzcie na pierwszy post w tym temacie.

Pozdrawiam

Jedna "uwaga" :

napedy szpeca "krajobraz" tej obudowy.

IMHO pomalowac, albo z oryginalnych zaslepek zrobic zaslepki na kieszenie :)

Ale to tylko moje zdanie, i prosze mnie nie opierdzielac jak ktos ma inne zdanie OK ?? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kable są juz pospinane a co do zaslepek albo malowania....z zaslepek moznaby cos w rodzaju drzwiczek zrobic (bo jak inaczej?). Malowanie..hmmm...tez mozna. Pomyśle.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ladna... ale wole 'reczna robote' :)

kupilem za 20 dychy bude NTT Granta z 98r. Wysoka, zasilacz ustawiony poziomo, napedy 5,25" sa powyzej plyty glownej, cala plyta glowna wraz z kartami rozszerzen wyjezdza na 'sankach' = b.latwy montaz nowych czesci. 'Lapa' utrzymujaca cala obudowe w rownowadze, i powodujaca, ze obudowa jest lekko pochylona do tylu (wyglada odjazdowo)

No i jak to prawie 5 letnia obudowa... cala pozolkla.

Farba Boll do malowania zderzakow i DecoLack (akrylowa) - i mam piekna czarno-czerwona bude.

Blachy pomalowalem na czerwono, a wszystkie plastiki (lacznie z 'lapa')na czarno. Od malowania nie uszly nawet cdrw i cdrom teac'a :)

P.S. Mysz i klawiatura Logitecha wygladaja naprawde swietnie w wersji czarno-bialej :) (gora czarna - spod bialy)

Jak dorwe cyfraka to wrzuce zdjecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok wiec ja mam inne zdanie co do tej firmy

skladalem znjomym kompa na budzie magnetic i niestety poza powiedzmy poprawnym wygladem nic ona soba nie reprezentuje

Blchy wykonczone tk dokladnie ze sie mozna nimi golic - j sie dwa razy zacialem a na dodatek strasznie mekkie i wykonane z metlopodobnego czegos co sie gnie miej wiecej z latwosci cyny

Ta zdejmowanaa scianka n plyte ktora tk zachwalales - hmm ja nie meczylem pol godziny zeby wsadzic ta scinke z plyt do obudowy bo plyta miala inaczej niz standardowo zamieszczone porty i bylo trzeba od niej zamontowac zslepke

Srobek dali chyba tyle ile im z wyliczen wyszlo na stednio duza plyte ecsa - mi niestety zabraklo

plastiki dopasowane tak sobie

boczki strasznie cienkie

bud wpada w wibrcje przez to ze jest z cienkich blach

Sorki ale do mojej simbaddy to ona sie nie umywa

moja niestety nie miala zasilacza pod p4 ale wymienilem na zasilacz feel z modecoma

moje blachy sa wszystkie zaginne - ze sie zaciac nie da :) grubosc dwa razy wieksza niz w tracerze no i sa stalowe a nie z "czegos"

po upadku z wysokosci 150 cm mojemu kompowi poza lekka zmina geometri (bok jeden juz idealnie nie pasuje) sie nic nie stalo

a boje sie pomyslec co by zostalo z tracera

plastiki mam idealnie dopasowane srubek dostalem tyle ze bym trzy komputery zlozyl mocowani plyty to nie jakies plastiki czy blszki a pelnoprawne mosiezne wkrecane bolce do ktorychg sie przykreca plyte

Blacha pod plyte tez wyciagana ale moja sie najpierw przykrec plyte a potem wklada do kompa i przesowa w kierunku scianki - taki <span style="color:red;">[ciach!]</span>l a spowodowal ze moja plyte montuje sie w pol minuty a na tracerze w minimum 5 minut

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do blach to faktycznie....szczegolnie boczne...sa bardzo cienkie ale ja na nie zaraz korek przykleje i nie beda tak rezonowały.

Srubek to ja mialem tyle, ze nie wiedziałem co z nimi zrobic :)

Ta scianka do montazu plyty...u mnie (na MSI K7T Turbo Limited Ed.) wszystko pasowało jak ulał.

Jak wiec widac wszystko zalezy od modelu..tak byc nie powinno ale jest...i zalezy na jaki sie trafi..mi sie trafił dobry, dopracowany.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnego razu stwierdziłem, że moja obudowa jest do chrzanu (tarcia) :) . Zasiłka słaba (250W), pionowo umieszczona zasłaniała prawie cały ventyl, szpary po obu stronach napędu CD i (o, zgrozo) rozginała mi niemożebnie kieszeń (Li-Yang RH-06F - najzaje***tsza na rynq IMHO). Miałem dosyć.

Akurat pracowałem w Centrum Edukacyjnym i była tam ZAJE***TA buda serwerowa CHIEFTECa. Zamarzyłem o takiej.

Poszukiwania to koshmar! W Varshavie pod GUSem i na giełdzie nikt nawet nie słyszał nazwy CHIEFTEC 8O , ale w końcu znalazłem... w "Mincie", gdzieś na Woli (adres wygrzebię na życzenie). Wybrałem najtańszą z ładnych (bo produkują również taki syf jak "Ko-Degen" czy "trejser", z tak wypukłymi przodami, że dyskietki szczypcami trzeba wyjmować... :evil: ) model 103 Tower.

Oczucia odnośnie wykonania:

Obudowa jest CIĘŻKA. Wiozłem ją przez pół Warszawy i potem 700m od przystanku do domu :o

Wykonanie ZAJE**STE: Wszystko na swoim miejscu, plastiki gęste, twarde i sprężyste (miałem inne odczucia z poprzednimi budami), boczne blachy grube, użebrowane (sic!) wytłoczkami, zdejmowane.

Blacha pod MOBO niestety, przynitowana, ale dzięki temu cała konstrukcja jest supersztywna.

Ma nóżki "serwerowe", odchylane na bok zwiększają stabilność poprzeczną, schowane ni zajmują miejsca.

I UWAGA, UWAGA: kosz 4x 3,5" z ZATRZASKIEM! :D :D :D

w konfiguracji 2 z zaślepkami + 2 na HDD (u mnie siedzi FDD, HDD i HDD z ventylem od spodu) - zero śrubek czy innego badziewia

MONTAŻ:

Prosty: zdejmowana góra obudowy, przestronne wnętrze, ładnie poprowadzone kable, szczególnie przyjemnie zakłada się HDDki :D

mały szkopuł: Tylny panel trzeba było podgiąć z jednej strony, bo nie pasował do portów.

Większy szkopuł:

MOBO mocowana jest extremalnie blisko tyłu, tak, że aby wcisnąć grafę, musiałem poluzować śrubki mocujące.

Ogólnie jestem zadowolony - ma zajebisty wygląd i jest cicha (nie wibruje), a szum wiatraków jest (na razie) nie do uniknięcia.

Future to WaterCooleR, pewnie własnej roboty, jak tylko skończę badania nad przepływami laminarnymi i turbulentnymi w WaterBlocQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok wiec ja mam inne zdanie co do tej firmy

skladalem znjomym kompa na budzie magnetic i niestety poza powiedzmy poprawnym wygladem nic ona soba nie reprezentuje

Blchy wykonczone tk dokladnie ze sie mozna nimi golic - j sie dwa razy zacialem  a na dodatek strasznie mekkie i wykonane z metlopodobnego czegos co sie gnie miej wiecej z latwosci cyny

Ta zdejmowanaa scianka n plyte ktora tk zachwalales - hmm ja nie meczylem pol godziny zeby wsadzic ta scinke z plyt do obudowy bo plyta miala inaczej niz standardowo zamieszczone porty i bylo trzeba od niej zamontowac zslepke

Srobek dali chyba tyle ile im z wyliczen wyszlo na stednio duza plyte ecsa - mi niestety zabraklo

plastiki dopasowane tak sobie

boczki strasznie cienkie

bud wpada w wibrcje przez to  ze jest z cienkich blach

Sorki ale do mojej simbaddy to ona sie nie umywa

moja niestety nie miala zasilacza  pod p4 ale wymienilem na zasilacz feel z modecoma 

moje blachy sa wszystkie zaginne - ze sie zaciac nie da :) grubosc dwa razy wieksza niz w tracerze no i sa stalowe a nie z "czegos"

po upadku z wysokosci 150 cm mojemu kompowi poza lekka zmina geometri (bok jeden juz idealnie nie pasuje) sie nic nie stalo

a boje sie pomyslec co by zostalo z tracera

plastiki mam  idealnie dopasowane srubek dostalem tyle ze bym trzy komputery zlozyl mocowani plyty to nie jakies plastiki czy blszki a pelnoprawne mosiezne wkrecane bolce do ktorychg sie przykreca plyte

Blacha pod plyte tez wyciagana ale moja sie najpierw przykrec plyte a potem wklada do kompa i przesowa w kierunku scianki - taki <span style="color:red;">[ciach!]</span>l a spowodowal ze moja plyte montuje sie w pol minuty a na tracerze w minimum 5 minut

To na pewno nie byl oryginalny TRACER, jest jakas firma ktora robi identyczne budy, ale jest jeden sczegol - jest nizsza od oryginalnego Magnetica

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kable są juz pospinane a co do zaslepek albo malowania....z zaslepek moznaby cos w rodzaju drzwiczek zrobic (bo jak inaczej?). Malowanie..hmmm...tez mozna. Pomyśle.

Pozdrawiam

Oryginalne zaslepki mozna przyciac i przykleic do czola szuflady. :)

Cierpliwi nawet "okienka" na diody robia :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowa fajna, dobrze też że chciało Ci się skrobnąć o niej "co nieco", ale taki mały OT: 28 stopni na  1600+ to możesz mieć chyba jak ją na dwór wystawisz :)

Tak jak napisałem to odczyt z programu VCool (softowe chlodzenie procka) - w stanie spoczynku. Programik jest super. Bez niego mam srednio 45 stopni.

Oryginalne zaslepki mozna przyciac i przykleic do czola szuflady. :)

Cierpliwi nawet "okienka" na diody robia  :P

Z przycieciem moze byc problem bo zaslepki sa bardzo wypukłe - nie wiem jakbym siegnał do guzika "Open". Chyba ze tylko na same czoło szuflady ale wtedy i tak boki beda kremowe :(

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z przycieciem moze byc problem bo zaslepki sa bardzo wypukłe - nie wiem jakbym siegnał do guzika "Open". Chyba ze tylko na same czoło szuflady ale wtedy i tak boki beda kremowe :(

Masz tu przyklad o co chodzi bo cos nie bardzo zajazyles - Drive Stealth

http://www.d-silence.com/reviews/stealth.shtml

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaaaa......czyli zdjete całe maskownice od napedów i w ich miejsce doklejone te zaslepki od obudowy. Kapuje. Tylko zobacz jak oni tam to przylepili...nie ma przycisków Open i pozostałych (od napedów). Kiepskie te zjdecia i powiekszyc nie mozna. Ale przyznac trzeba ze wyglada to super efektownie.

Aha - u nich te zaslepki od obudowy były idelnie plaskie wiec przyklejenie ich do napedów nie było problemem (dopasowanie rozniez). Te moje sa wygiete w łuk...hmm...no nic dzisiaj po pracy popatrze jakby to mozna zrobic.

Pozdrawiam i dzieki za linka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaaaa......czyli zdjete całe maskownice od napedów i w ich miejsce doklejone te zaslepki od obudowy. Kapuje. Tylko zobacz jak oni tam to przylepili...nie ma przycisków Open i pozostałych (od napedów). Kiepskie te zjdecia i powiekszyc nie mozna. Ale przyznac trzeba ze wyglada to super efektownie.

Aha - u nich te zaslepki od obudowy były idelnie plaskie wiec przyklejenie ich do napedów nie było problemem (dopasowanie rozniez). Te moje sa wygiete w łuk...hmm...no nic dzisiaj po pracy popatrze jakby to mozna zrobic.

Pozdrawiam i dzieki za linka

Jesli w odpowiednim miejscu przykleisz kawaleczek plastiku to bedziesz mial otwieranie na dotyk, Ja chyba sobie zrobie taki bajer ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez mam ta bude tylko wrzucilem do niej zasilke codegena i teraz zaczynam tego zalowac niestety tamata zasilka juz dawno sprzedana :( ale poza tym obudowa git wstawilem jej szybke i wentyla w boczna scianke teraz jeszcze musze ja podswietlic :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...