Lisek^ Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 (edytowane) Hej, piszę w C# kalkulator podobny do tego naukowego z windowsa. Mam problem z oprogramowaniem klawisza backspace. Zrobiłem tak: wynik.Text =(int)Convert.ToString(Convert.ToDouble(wynik.Text)/10); Ale działa to tylko dla liczb nieułamkowych. Ma ktoś pomysł jak to zrobić by działało także dla ułamków? Z góry dzięki za wszelkie wskazówki. Edytowane 7 Kwietnia 2005 przez Lisek^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryczez Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Hej, piszę w C# kalkulator podobny do tego naukowego z windowsa. Mam problem z oprogramowaniem klawisza backspace. Zrobiłem tak: wynik.Text =(int)Convert.ToString(Convert.ToDouble(wynik.Text)/10); Ale działa to tylko dla liczb nieułamkowych. Ma ktoś pomysł jak to zrobić by działało także dla ułamków? Z góry dzięki za wszelkie wskazówki. 1373399[/snapback] witam, Twoj problem polega najprawdopodobniej na tym, ze masz ustawienia polskie a podajesz doubla w formacie z kropka, lub na odwrot ustawienia us a doubla podajesz z przecinkiem. sprawe mozesz rozwiazac na 2 sposoby: 1. podmienic w konwertowanym stringu przecinek na kropke lub na odwrot, w zaloznosci od tego czego uzywasz w systemie 2. za pomoca property System.Globalization.CultureInfo.NumberFormatInfo ustawic sobie znak uzywany przez ciebie jako separator dziesietny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisek^ Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 witam, Twoj problem polega najprawdopodobniej na tym, ze masz ustawienia polskie a podajesz doubla w formacie z kropka, lub na odwrot ustawienia us a doubla podajesz z przecinkiem. sprawe mozesz rozwiazac na 2 sposoby: 1. podmienic w konwertowanym stringu przecinek na kropke lub na odwrot, w zaloznosci od tego czego uzywasz w systemie 2. za pomoca property System.Globalization.CultureInfo.NumberFormatInfo ustawic sobie znak uzywany przez ciebie jako separator dziesietny 1390360[/snapback] Nie o to chodzi. Jest tak: mam liczbę 543 i chcę obciąć ostatnią cyfrę 3, więc jeśli podzielę 543/10 = 54,3 Biorę z tego integera i mam 54 czyli to o co mi chodzi. Natomiast jeśli mam liczbę 0,543 i chcę obciąć ostanią cyfrę 3 to ten algorym nie zadziała. I właśnie chodzi mi o taki algorytm który by obcinał ostatnią cyfrę w liczbe ułamkowej. Mam nadzieję ze teraz dokładnie to wyjaśniłem. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 nie wiem jak w C# ale w javie zrobilbym to mniej wiecej takim algorytmem: - konwersja do stringa - wybranie substringa bez ostatniego znaku - zapis tego do liczby Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Ech. http://msdn.microsoft.com/library/en-us/cp...sRoundTopic.asp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...