sadycho Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Witam wszystkich :) Zalozmy ze jest tablica A w ktorej jest N liczb. Jest tez tablica B, siedmioelementowa, w ktorej sa same zera. Pierwszy element tablicy B przyjmuje wartosc pierwszego elementu tablicy A, reszta elementow B pozostaje bez zmian (zera). Nowa zawartosc tablicy B jest potrzebna do dalszych obliczen. Nastepnie pierwszy element tablicy B przyjmuje wartosc drugiego elementu tablicy A, drugi element tablicy B przyjmuje wartosc pierwszego elementu tablicy A, reszta pozostaje bez zmian. Ponownie nowa zawartosc tablicy B jest potrzebna do dalszych obliczen. I tak dalej, i tak dalej, az cala zawartosc tablicy A zostanie "przepuszczona" przez tablice B. Na samym koncy w tablicy B powinny byc znow same zera. Po kazdej takiej operacji elementy tablicy B sa wykorzystywane do dalszych obliczen. Nie prosze o gotowy program tylko o podpowiedz jak to osiagnac. Moja dotychczasowa wiedza jest chyba niewystarczajaca, zeby to napisac... Z gory dziekuje za wszelka pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nargil Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 (edytowane) lol... bez komentarza ;/ Moze bys przeczytal dowolny kurs c/c++ ? Bo ty elementarnych podstaw nie znasz. PHP #define N 10 int tabA[N]; int tabB[7]={0,0,0,0,0,0,0}; for(int i=0; i<N; ++i) { tabB[0]=tabA; //tu robisz "dalsze obliczenia" for(int j=0; j<7; ++j) { tabB=0; } } edit: byl wielki blad tutaj ktory wynikl z faktu ze najpierw dalem wewnetrzna petle poza obszar zewnetrznej, a wtedy stwierdzilem ze to niezgodne z zadaniem i przenioslem do srodka, nie zmieniajac i na j Edytowane 8 Kwietnia 2005 przez Nargil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzmot Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 To nie jest nawet pytanie z c++, tylko z algorytmiki. Tak jak pokazał Nargil, muszą być dwie pętle, ino w tej wewnętrznej trzeba jeszcze zrobić przesuwanie, jeśli dobrze zrozumiałem tekst. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sadycho Opublikowano 9 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2005 Dziekuje za odpowiedzi. Jednak czegos nie rozumiem... Czy w zaproponowanym rozwiazaniu nie bedzie sie zmienial tylko element tabB[0]? Czy po kazdej zmianie elementu tabB[0] nie beda zerowane nastepne elementy tablicy B, ktore i tak maja wartosc 0? Zerowanie tablicy B ma byc rownoczesne z przesuwaniem w niej elementow. Poprawcie mnie jesli sie myle... Szacunek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nargil Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 to chyba ja cos niedokladnie rozumiem tresc zadania. Napisalem tak jak rozumiem :) Napisz moze jakas liste krokow i przykladowe wartosci to postaram sie bardziej pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nargil Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 (edytowane) PHP #define N 10 int tabA[N]; int tabB[7]={0,0,0,0,0,0,0}; int j,i; for(i=0; i<N; ++i) { for(j=6; j>0; j--) // przesuwamy elementy tablicy B o 1 w prawo { tabB[j]=tabB[j-1]; } tabB[0]=tabA; //tu robisz "dalsze obliczenia" } for(j=0; j<7; ++j) { tabB[j]=0; } teraz chyba to dobrze zrozumialem. (nie testowane, pisane na szybkiego ) oczywiscie kod daloby sie bardziej zagmantwac ( czyt. zoptymalizowac ) Bo po co on np przesuwa elementy tablicy jesli calosc jest zerem. Ale tak jest najprostsza forma jaka powinienes zrozumiec. Edytowane 11 Kwietnia 2005 przez Nargil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Contrast Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Słuchaj : O CO CHODZI?? Po jaki grzyb tabB MA aż siedem elementów?? Ale to nie jest ważne. Ja tu widzę tylko jedną pętle for!! do przeglądania tabA i "if'a" w środku. Jeśli "i"jest parzyste to do pierwszego elementu tabB wpisuje "itą" wartość z tabA a jeśli "i" jest nieparzyste to do drugiego elementu tabB wpisuję "itą" wartość , a do pierwszego w tabB wpisuję wtedy wartość itą plus jeden z tabA . Ot cała filozofia. CZy może się mylę?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sadycho Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Nargil: wlasnie tak to rozwiazalem :) A wlasciwie to moja dziewczyna podsunela mi takie rozwiazanie :oops: Contrast: chodzilo mi o to, ze przy wejsciu elementu tabA[2] w tablicy B beda juz trzy elementy tablicy A, przy wejsciu tabA[3] - cztery, a od tabA[6] do tabA[N] tablica B bedzie zapelniona w calosci. Potem nastepuje zerowanie z przesuwaniem. Dziekuje wszystkim za pomoc i pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nargil Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 pozostaje pogratulowac upodoban dziewczyny :) Rzadko sie zdaza ze algorytmika dla dziewczyn to cos wiecej niz pare kwadracikow, "ukosnych kwadracikow" i strzalek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...