Skocz do zawartości
Arwo.pl

Chieftec Atx-410-212 Resetuje Kompa Przez Mobo

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem Chiefteca ATX-410-212.

Posiadam płyte główną Abit IC7-G.

Ten zasialcz nie współpracuje z tą płytą ponieważ nie ma -5V na głównej wtyczce (20 pin) do mobo, jest w tym pinie pusta dziurka...

Objawia się to tym, że w losowo wybranych momentach komp się resetuje (lub wyłącza w zależności opcji w BIOS'ie).

Natomiast kumpel ma mobo MSI i mu wszystko śmiga z tym zasilaczem...

Teraz zmieniam na Chieftec HPC-420-302-DF (jakoś tak :]), ale myślałem o ciszy, a z tym modelem raczej trudno będzie to osiągnąć.

Przestrzegam innych z tą płytą, aby nie pakowali się w kłopoty z wyminą na inny model Chiefteca i nie myśleli (tak jak ja), że posiadają wadliwy egzemplarz, albo mają płytę zwaloną.

Zdrooffko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a skad ta pewnosc ze to akurat wina tego? moim zdaniem jezeliby ta plyta tak strasznie potrzebowala tego napiecia to by nawet nie wstala a nie sie resetowala po czasie.

1380360[/snapback]

Stąd ta pewność, że ze starym zasilaczem (Deer DR-B350ATX), który ma tego brakującego pina jest wszystko OK. I widać także po tym, że z płytą jest wszystko dobrze.

A jeśli Loganie znajdziesz inną prawidłową odpowiedź...chętnie wysłucham i przyznam rację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to podłącz zasilacz z którym działa wszycho dobrze i wyciąnij tego pina na pare chwil (oczywiście przed włączeniem kompa), wtedy będzie jasne

1381260[/snapback]

hmm...dobra metoda.

tylko, że zdeka troche zabawy w wyrywanie kabelka...

dziś już zamieniłem to na HPC-420-302-DF

Zaraz sprawdze czy działa ale to co napisał VIP z tym enerem, to zdeka zaczyna mnie zastanawiać...kurde. no ale jeszcze zamieszcze post czy działa mi bez problemów z tym

HPC-420.

zdrooffko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już siedzi nowy HPC-420W-302-DF

Sprawdzałęm pod różnym względem ten zasilacz na moim set'ie.

Działa wszystko OK.

Moim zdaniem resety były winą tego brakującego -5V. Na 410W tego napięcia nie było.

Na HPC-420W jest ten kabel (kolor biały).

Jedyne "ale" co do HPC-420W, to zdeka dziwne odczyty napięć w Speedfan'ie...

Zdrooffko

Edytowane przez Arwo.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm...dobra metoda.

tylko, że zdeka troche zabawy w wyrywanie kabelka...

...

1382644[/snapback]

jak powszechnie wiadomo wszystkie kabelki, mają takie malusie zatrzaski, dlatego można je bez problemu wkładać i wyciągać

ale jak już Ci działa to OKA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi