Skocz do zawartości
siwyyy

Praca Dwóch Hdd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Obecnie posiadam dysk WD 80GB 2MB, do tej pory mi to wystarczało ale zakupiłem sobie kamere cyfrową i będe obrabiał spore pliki a do tego trzeba przestrzeni...

Więc mam w planie zakup dysku sata 160GB, jaki polecacie(cichy i szybki) hitachi???

I teraz tak obecny dysk chcę aby mi służył tylko do obróbki a co za tym idzie będzie używany kilka razy w miesiącu...

Ale jak się domyślam nawet nieużywany dysk(pusta przestrzeń) pracuje, więc myślę sobie coby go odłączać w menadżerze urządzeń( i włączać gdy jest potrzebny... Dobrze kombinuje???

A nowy dysk 160 GB myślę podzielić na 4 partycje;

C; 8GB-system

D; 10GB-dokumenty...

E; 50GB-filmy, muza itp.

F; reszta do obróbki video...

Nie wiem czy dobrze to sobie wykombinowałem, wię proszę o ew. uwagi i wszelkie porady;

i jeszcze kilka pytań;

-czy transfer z dysku na dysk jest wyższy niż z partycji na partycje(w obrębie dysku)???

-z którego na który dysk będzie większy transfer, czy może będzie taki sam???

-czy potrzebuję robić plik wymiany jeśli mam 1GB DDR???

PZDR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie musisz odlaczac pracujacego dysk nic Ci to nie da.

plik wymiany zrob na innym dysku niz system(bedzie troszke szybciej)

- transfer z dysku na dysk jest wiekszy

- transfer bedzie wiekszy z wolniejszego dysku na szybszy

- potrzebujesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie musisz odlaczac pracujacego dysk nic Ci to nie da.

1385397[/snapback]

Dlaczego nic mi to nie da... chyba mnie nie rozumiesz, dysku wolniejszego mam zamiar używać tylko powiedzmy 5 dni w miesiącu(co daje 60 dni w roku) więc czemu przez pozostałe 300/dni w roku ma pracować skoro może być odłączony i sobie odpoczywać... No chyba że(nie jestem tego pewien) gdy jest włączony a nie korzystam z niego(jest powiedzmy pusty) to też nie pracuje(nie kręcą się talerze)???

Bardzo bym prosił o wyjaśnienie mi tego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na HDD dostaniesz dwa lata gwarancji, więc po co masz go oszczędzać.

To nie jest kaseta mini DV że trzeba oszczędzać.

Tak myślę  :D

1385620[/snapback]

Oszczędzać chcę stary dysk(bez gwarancji)...

tu nawet nie chodzi o oszczędność ale po co ma się kręcić wytwarzając hałas i podgrzewać atmosfere wewnątrz obudowy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po odlaczeniu dysku w menadzerze urzadzen dysk dalej pracuje. przynajmniej u mnie :)

1385639[/snapback]

No to mnie przekonałeś, kabelka odłączać mi się nie będzie chciało...

A dużo mniejszy będzie transfer między dyskami gdybym miał ten wolniejszy dysk zrobiony jako przenośny pod USB2.0??? jaka będzie mniej więcej różnica między taką pracą a pracą wewnątrz kompa???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi