Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

OK

pomiar mocy.. rozwiazanie z amperomiezem jest ok i od tego trzeba by odiac jakies 40% ?? bo przeciez wszystko nie idzie na straty :), co do rezystorka.. to przynajmniej 1W'owy no i od jego zeczywistej rezystancii bedzie zalezny caly pomir.. nie polecam..

co do sprawnosci lodowki.. idz czlowieku to zakladu zajmujacego sie zakladnaiem klimatyzatorow i naprawa ladowek.. popros o jakis katalog agregatow.. poczytaj.. tam bedzie napewno wszystko czego potrezbujesz.. bedziesz wiedzial jakie sa sprawnosci, wydajnosci, ceny itd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO to jak nikt jeszcze nie probowal kompa w lodowke wladowac,tak na stale?A tu mnie zdziwiliscie.Przeciez stara lodowke powinienem gdzies za 100 pln dostac.Skoro tak to ja juz dzis sie biore za dzwonienie do serwisow lodowek i sklepow z uzywanymi lodowkami.Jak bede mial gotowy projekt to go wam podrzuce.No i oczywiscie po zbudowaniu wszystkiego walne kilka fotek i jakto cale goofno bedzie dzialac.Chyba ze przypadkiem ktos z Polski juz takie cosik zmajstrowal?Jak tak to prosze o linka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tomasir : Uparłeś się na to chłodzenie lodówką jak szczerbaty na suchary. Nie jestem pewien ale chyba miałeś w szkole fizyke ? :P . Jeżeli tak to powinieneś znać zasade zachowania energii. To co wyprodukuje cały komputer musisz wypompować lodówką na zewnątrz i wtedy dopiero uzyskasz temperature otoczenia. Żeby uzyskać na procu 20* ,skoro teraz masz 48 to musisz mieć już na starcie 2x większą wydajność lodówki (lekko licząc) niż ciepło wydzielane z kompa.

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawe ,że stara lodówka za 100 zł nie może być zbyt dobra ? Mialem z takimi do czynienia i moge ci powiedzieć ,ze nie były one w stanie schłodzić nawet jedzenia które tam się wkładało (ani browca :( )

Powracjaąc do sprawności : nie przeasdzilem pisząc tak małą wartość , w sumie to chyba jest wartość i tak zawyżona jeżeli przyjąć ,ze średnio sam silnik elektryczny ma sprawność w granicach 50%.

Pomysł z lodówka nie jast głupi ale należało by użyć zamrażarki (zchłodzonej na maxa) i w sumie chłodzenie było by na krótką chwile ,tak żeby tylko uzyskać ekstremalny wynik oc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

liczac jaka moc chcesz preznaczyc na cos tak nierealnego

to calkiem cie nie rozumie ? 8O

po jaka cholera chcesz to pakowac w lodowke ?

tylko tak zeby sie przekonac ze to byl glupi pomysl i ze straciles troche kasy na lodowke i inne przerobki ?

toz lepiej qp sobie czlowieku (lub zrob jak tak lubisz majsterkowac) WC . kup pelty i chlodz to co powinno byc chlodzone !!!

mysl troszke realnie, nie naginaj praw fizyki na swoje potrzeby tylko dlatego ze tak sobie wymysliles !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A niech robi tę lodówke. Jak mu nie wyjdzie to będzie miał w czym chociaż browar chłodzić.

A propos próbował ktoś schłodzić browca peltierem ??? :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem ze jestem głupi ale juz taki sie urodziłem.Jak załatwie dobry agregat od lodówki(a może i 2 mnijsze) to zaczne kombinować.Fizyki nie miałem od dobrych kilku lat.Może to głupi pomysł,ale jak tylko załatwie agregaty to i tak spróbuje.Nawet teraz rozważając 2 zgregaty byłyby lepszym pomysłem.Jeden właczony na stałe,a drugi (prawdopodobnie mocniejszy) tylko by działał przy włąćzeniu komputera. A z tym że powinien byćod zamrażalki to właśnie taki rozważałem.No i tyle miałem do powiedzenia.Życzcie mi powodzenia :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko jest możliwe dla overclockera  8)

Ale nie to.

Wszyscy t ugadaja o agregatach, o mocy widzialanej, o wsadzaniu kompa do lodowki, a zapominacie o najwazniejszej rzeczy - o wilgotnym powietrzu.

Jak zapewne nie jeden z was wie, zyjemy w lekkawo wilgotnym klimacie, co oznacza duze niebezpieczenstwo przy wkladaniu kompa do lodowki bo kazdy wie ze powietrze schodzace do temperatury zerowej lubi pozostawiac na wszystkim szron.

Tak wiec trzeba by wszystko albo pokryc lakierem (trudne jak diabli) albo zanurzyc w oleju (robilem i dziala) tak wiec mysle ze sposob ze zbiornikiem z woda + WB bedzie lepszy.

Aha, dysk twardy przy takiej temp pewnie padnie, mowie z doswiadczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naj lepiej zrob sobie WC i wloz chlodnice do lodowki... wtedy moc nie musi byc duza... a jesli zapodasz peltiera to efekt bedzie sooper!

Wogule to ile takie lodowki kosztuja bo tez juz o tym myslalem...

Ps. trzeba pamietac ze lodowka sie moze rozmrozic :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

smiac mi sie chce na sama mysl jak to wszystko by wygladalo

zasilacz na zewnatrz, dysk twardy na zewnatrz

pozatym wkladanie cd albo dyskietki hah

moze stacje dyskow tez powinnny byc na zewnatrz !? ;)

aha i moze jakbys polozyl kostki lodow na chip'ach to by bylo jeszcze wydajniej

pomysl o tym :)

powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na 1000% będie ci się powietrze skraplać na procku i radiatorze z procka i na wszyskich ciepłych rzeczach ! Zobacz sobie lodówki z autorozmrażaniem mają ciepło tylną ściankę i tam się osiada woda która ścieka na dół ! Tak jest przynajmniej w mojej Candy b.duża srebrna klasa A !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam czasu, zeby sie wglebiac we wszystko co zostalo powyzej napisane, ale...

Zadna sensowna lodowka nie ma wystarczajacej mocy aby odprowadziaz tyle ciepla. Dodatkowo pomysl wpakowania calego systemu AMD do lodowki nie ma szans powodzenia, przykro mi. Zbyt duzo ciepla do odprowadzenia i dodatkowo problem kondensacji pary wodnej jesli by ci sie juz udalo to cieplo odprowadzic (ale to tylko dla tych agregatow, ktore maja ogromna wydajnosc = czyt. nie zwyczajnych lodowek domowego uzytku).

Pierwsza sprawa to cieplo wydzielane przez procesor. Nie wiem jak bardzo chcialbys go podkrecic, ale dla przykladu:

Athlon 1.00 1.75V wydziela ~50W

Athlon 1.62 1.98V wydziela ~100W

Athlon 1.74 2.35V wydziela ~150W

Jesli chodzi o TECi, to 2x120W wydzielaja lacznie 400W ciepla, a do tego dodac trzeba jeszcze cieplo od procesora, czyli powiedzmy razem bedzie z 500W. Przykro mi, ale zadna tradycyjna lodowka tego nie odprowadzi.

Pomysl z WC w lodowce ma rowniez nikle szanse powodzenia. Woda odprowadza tylko cieplo od procesora, wiec w zasadzie nie ma wiekszej roznicy, caly czas jest to ta sama ilosc ciepla, ktora jest stale pompowana do lodowki (cieplo stracone w wezach na drodze CPU->lodowka zaniedbuje). Dlatego znowu: nie uda sie.

Gdybys znalazl jakas wydajna lodowke, to z prostym WC by ci sie moze poszczescilo, ale zadne TECi, zadne "lepsze" procesory i zadnych calych systemow (szczegolnie AMD) wewnatrz lodowki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem zamiast inwestować w lodówke to lepiej kupić szybszy procek, lub grafike. To taki chwilowy zryw z extremalnym chłodzeniem, że przemyśl to sobie jeszcze........ Jeżeli już to bym zmontował WC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wilgoc da sie usunac z lodowki jesli bedzie szczelna

Buecheche ,, dobre. powiedz mi jak. Moze chcesz ja odessać ?? a moze poprosic by wyszla ??

Powiedzmy sobie szczerze , wilgoc jest i bedzie. Takie rozwiazanie pozatym jest kiepskie, to tak jak bys sobie zima na snieg wyrzucil kompa i liczyl na to ze bedzie dzialal...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wilgoc mozna usunac np specjalnym granulatem. Wrzucasz kilka paczuszek i pozniej masz sucho. Pozostala wilgoc nie bedzie juz na tyle duza, zeby cos rozwalic. Oczywiscie pod warunkiem, ze bedzie szczelna lodowka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

smiac mi sie chce na sama mysl jak to wszystko by wygladalo

zasilacz na zewnatrz, dysk twardy na zewnatrz

pozatym wkladanie cd albo dyskietki hah

moze stacje dyskow tez powinnny byc na zewnatrz !? ;)

aha i moze jakbys polozyl kostki lodow na chip'ach to by bylo jeszcze wydajniej

pomysl o tym :)

powodzenia

A widzisz w tym jakis problem???

Po prostu zasilacz.fdd,hd i cd na zewnatrz.BO nie chce marnować mocy agregatora na coś co nie będzie podkręcane a wydziela ciepło!!! :x :x :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wilgoc mozna usunac np specjalnym granulatem. Wrzucasz kilka paczuszek i pozniej masz sucho. Pozostala wilgoc nie bedzie juz na tyle duza, zeby cos rozwalic. Oczywiscie pod warunkiem, ze bedzie szczelna lodowka

Pewnie ze mozna ale przy temperaturze pokojowej. Sprobuj wsadzic te paczuszki do lodowki i zobacz czy nie bedzie szronu na sciankach, lub czy nie bedzie na tylniej scianie splywala woda. Pozatym pamietaj ze wilgoc sama z siebie nie znika, on gdzies sie kumuluje. W wypadku tak niskiej temperatury te paczuszki nic nie dadzą. Gdyby takie cos dawalo pozytywne rezultaty to producenci lodowek do kompow nie martwili by juz sie skraplaniem pary wodnej itp. Peltiera też by tym wtedy wszyscy obkladali.

Swoją drogą to jak już pisałem łatwiej by było polakierować kompa i już albo poprostu zanurzyć go w oleju który byłby izolatorem. Sam mam taką konstrukcje olejową i dzial ok, jedyne co trzeba tylko zrobić to dobrze zakleić styki od pamięci silikonem bo czasem sięizolują jak jest olej cieplejszy.

Myśle że jak bym wsadzil do lodowki to by nic sie nie stalo i dzialalo bez zarzutu, nawet do zamrażalnika, bo przecież olej nie zamarza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIe wiem jak ty rozumujesz ale jakim cudem miało byc zimno w lodówce.Przecież komp będzie wydzielał sporo ciepła i jeśli w takim przypadku uda się utrzymać koło 20 stopni to będzie świetny wynik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proponuje pomyśleć o czymś do osuszania powietrza

punkt rosy jest nieubłagany

pomimo tego że szron i lód zbiera się na ścianach to wilgotność z powietrza jest ciągle spora w naszym klimacie

a musisz mieć obieg powietrza otwarty

można też pomyśleć nad zmianą koncepcji

zbudować układ z zamkniętym obiegiem "hermetycznym"

i regeneracyjny wymiennik ciepła

ale wtedy pozbyć się obudowy wogóle i wykożystać inne materiały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. W starej lodowce nawet piwo ciężko schłodzić.

2. Dobre i nowe lodówki mają od 100 do 200W.

3. Aby woda się skropliła w naszym klimacie róznica temp. wystarczy jakieś 3 do 5 stopni - skropli się na elementach zimniejszych, ale jak wyłączysz kompa to te cieplejsze tez bedą zimniejsze.

4. Rozmrażałeś kiedyś lodówkę? Jak ją właczysz ciepłą to aby się schłodziła potzreba duuużo czasu!( przy szcelnej lodówce).

5. Szczelna lodówka to fikcja - zwłaszcza stara.

6. Jak chcesz zrobić obieg powietrza to po co ci lodówka :?:

7. Jak wy liczycie moc :evil: Jestem na 4 roku elektyki i nie przechwalając sie to jest tak P=U*I*cos(Fi). Ten cos(Fi) dla kompów jest bardzo mały (nie wiem dokładnie ale mozna przyjąc że nie większy niż 0,5). Czyli masz 220V powiedzmy 1A, wychodzi ok 110W. Z tego nawet nie mam pomysłu jak przliczyć to na cipło Joula :!:

8. Jedyne rozsądne wyjście to WC i chłodzenie wody agregatem - tylko zeby nie zamarzła. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech wsadzi siebie do tej lodówki. Oto dlaczego:

Primo: Ta lodówa nie wyrobi z chłodzeniem czegoś takiego (co pisało wielu powyżej);

Secundo: Po miesiącu zdechnie agregat od ciągłej pracy;

Tertio: jest coś takiego jak rezystancja termiczna - i to coś najwięcej bruździ wszystkim fanom sportu pod tytułem overclocking. Chodzi mi dokładnie o to, że nawet jak lord Vader da mu lodówkę która wytzryma to i wyprodukuje powiedzmy 5 st. C to i tak radiator będzie miał 30 bo rezystancja radiator - otoczenie będzie spora. Powietrze ma dużą rezystancję. Alternatywą byłoby umieszczenie całej MB w oleju transformatorowym, który by tą rezystancję znacząco zmniejszył i dodatkowo zapewnił pewną pojemność cieplną.

A propos płynów: Jaką rezystancję termiczną ma ludzki mocz [K/W]?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...