Skocz do zawartości
mmichalak

Flashowanie Ati 9100l 64mb Nieudane :(

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Może ktoś będzie w stanie pomóc. Oto mój przypadek : postanowiłem przerobić mojego radeona powercolor 9100L 64MB na firegl 8800 (zgodnie z tym co przeczytałem na amerykanskich stronkach). Wymagało to jedenak zmiany biosu na 8800. Pierwsze flashowanie przeprowadziłem z poziomu winxp winflashem, pozniej juz na ekranie zaczely sie dziac dziwne rzeczy. Postanowiłem przywrócić poprzednie ustawienia - wgrać bios z 9100 ale po wykonaniu komend flashrom -p 0 bios.rom karta przestałą sie zgłaszac w sytemie. Bios reaguje piknieciami tak jakby tam nie bylo karty. Podłaczyłem PCI i to cie okazało : flashrom -i podaje ze jest tylko jedno urządzenie o id 0 - BRAK karty ATI.

Czy ktoś ma pomysł jak mogę sobie z tym poradzić ? Jest jakaś szansa.

Probowałem flashrom i atiflash z opcjami -p -f 1 ale wywala błąd

ERROR 0FL01 : adapter 1 not found. :mur:

HELP :sad:

Michael

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) flashrom -i podaje ze jest tylko jedno urządzenie o id 0 - BRAK karty ATI.

1385017[/snapback]

nie wiem jak to wywnioskowałeś, że nie ma karty ATI

u mnie zawsze na id 0 była grafa na agp :blink:

nie pamiętam już jak to wyglądało z kartą na PCI - ale ona na pewno nie była na id = 0

ps. no SILENT

to sie wykazałeś pomocą

(pogroziłbym Ci palcem ;) ...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem jak to wywnioskowałeś, że nie ma karty ATI

u mnie zawsze na id 0 była grafa na agp  :blink:

nie pamiętam już jak to wyglądało z kartą na PCI - ale ona na pewno nie była na id = 0

ps. no SILENT

to sie wykazałeś pomocą

(pogroziłbym Ci palcem ;) ...)

1385076[/snapback]

Hehe no racja - było pożno wiec nie myślałem zbyt racjonalnie.

Podobnie jak teraz :D

Anyway śmigam już na biosie 8500le - tylko taki udało mi się bez problemu wgrać id 0 + brak artefaktów. Ciekawa sprawa że jak podłączam do kabla dvi to sie wywala tak jakby cały bios - musiałem z powrotem flashować.

Teraz jade na d-sub - może ktoś ma pomysł jak zmierzyć się z takim problemem.

Pozdrawiam

MMichalak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi