Skocz do zawartości
Gość on23warszawa

Duza Kwota Pieniedzy. Jaki Bank?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość on23warszawa

WItam

powiedzmy ze dostalem dosc znaczna jak na bidnego studenta kwote pieniedzy i juz mam obawy co do banku w ktorym chcialbym je trzymac

wiem ze np VW direct ma ogromny procent ale nei jest bankiem panstwowym wiec gdyby cos sie dzialo to moge miec problemy z odzyskaniem $

Ktory bank panstwowy wydaje sie byc najlepszy ?

PKO ? Zachodni? BGZ?

pomocy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualnie państwowy to jest NBP i BGK ;)

A tak serio to lokaty we wszystkich bankach do kwoty iluś tam tyś euro (nie pamiętam dokładnie a nie chce skłamać afair do 1000 euro w 100%, od 1000 do 22500 w 90%) są gwarantowane przez Bankowy Fundusz Gwarancyjny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam raczej bym banku nie polecał - jeżeli chcesz choć trochę zarobić zainteresuj się funduszami (obligacyjnymi jak chcesz bezpiecznie lub mieszanymi/akcyjnymi jak masz chęć zarobić więcej)

1386898[/snapback]

Watpie zeby chcial ryzykowac na gieldzie jesli boi sie nawet zlozyc pieniadze w banku :)

Jest dokladnie tak jak marco napisal do 1000Euro oddadza ci 100%, od 1000 do 22500 - 90% a reszte mozna jeszcze odzysac w ramach postepowania upadlosciowego.

Ciekawy jestem tej kwoty :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że kolejna awantura :>? Feluś popraw literówki u Siebie jak się czepiasz MeHow ;). A ja polecam tylko fundusz inwestycyjny lub obligacje ;). Bo w bankach jest śmieszne oprocentowanie.......

Edytowane przez Domik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja polecam tylko fundusz inwestycyjny lub obligacje ;). Bo w bankach jest śmieszne oprocentowanie.......

1387891[/snapback]

Co do zasadności inwestowania w obligacje....

Aktualnie TZtki [trzylatki - zmienne oprocentowanie] mają 6% z kawałkiem, DOSy [dwulatki, stałe oprocentowanie] afair 10,5 na 2 lata.

Należy pamiętać że TZtki są notowane na GPW i tylko na giełdzie można je sprzedać przed czasem. Oznacza to prowizje i koszty prowadzenia rachunku maklerskiego.

Generalnie są to wartości porównywalne do lokat w bankach biorąc pod uwage koszty ich obsługi.

Interesującym rozwiązaniem mogą być IMHO DOSy biorąc pod uwage tendencje malejącą stóp procentowych w dłuższym okresie

Plusem obligacji jest też ich pewność - generalnie jeśli państwo by nie było wstanie wykupić swoich obligacji to i tak jakiekolwiek oszczędności w walucie danego państwa były by nic nie warte ;)

Co do funduszy. Tak to jest dobre rozwiązanie, ale pod kilkoma warunkami:

- zakładamy inwestycje przynajmniej w perspektywnie średnioterminowej. Tj minimum rok.

- nie zależy nam na płynności dostępu do kapitału. Nagłe wycofanie się może być nieprzyjemne ;)

- należy się liczyć z przejściowymi stratami

- należy dywersyfikować portfel funduszy i absolutnie pod żadnym pozorem nie wrzucać wszystkiego w fundusz agresywny (akcyjny)

- biorąc pod uwage wszystkie prowizje etc. należy uznać, że rozsądnym minimum żeby się w to pchać jest jakieś 5-10K PLN

Co do pytającego. Szczerze mówiąc nie wiem co definiujesz przez "dużą sume" ale w przypadku kwoty > 100K większość banków chętnie zaoferuje doradce i znacząco lepsze warunki od tego co pojawia się na stronach www. Zresztą prawda jest taka, że zawsze warto negocjować warunki. Aktualnie jest tak duża konkurencja w bankowości, że elastyczność i otwarcie na klienta są conditio sine qua non.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raz

:lol: Nie Panstwowy...

Lecz kazdy z Gwarancja Skarbu Panstwa!!!

Wlasciwie kazdy duzy bank ma takie gwarancje.

Dwa...

Jesli masz dosc pokazny kapital, to mozesz negocjowac z bankiem odsetki...

Ludzi ze sporym kapitalem traktuja znacznie powazniej od tych z mniejszym...

Polecam

PKO BP, PEKAO, BPH, BRE BANK (mBank, multibank), KREDYT BANK, INVEST BANK, LUKAS BANK

Edytowane przez SpiderMAN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol: Nie Panstwowy...

Lecz kazdy z Gwarancja Skarbu Panstwa!!!

Wlasciwie kazdy duzy bank ma takie gwarancje.

1388362[/snapback]

Nie ma czegoś takiego jak gwarancja skarbu państwa. Jest BFG który opisałem powyżej.

TO NIE jest gwarancja skarbu państwa tylko instytucja-gwarant w której uczestnictwo jest obowiązkowe dla każdego banku w Polsce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi