Gość on23warszawa Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 WItam powiedzmy ze dostalem dosc znaczna jak na bidnego studenta kwote pieniedzy i juz mam obawy co do banku w ktorym chcialbym je trzymac wiem ze np VW direct ma ogromny procent ale nei jest bankiem panstwowym wiec gdyby cos sie dzialo to moge miec problemy z odzyskaniem $ Ktory bank panstwowy wydaje sie byc najlepszy ? PKO ? Zachodni? BGZ? pomocy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Aktualnie państwowy to jest NBP i BGK ;) A tak serio to lokaty we wszystkich bankach do kwoty iluś tam tyś euro (nie pamiętam dokładnie a nie chce skłamać afair do 1000 euro w 100%, od 1000 do 22500 w 90%) są gwarantowane przez Bankowy Fundusz Gwarancyjny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
icemanhi Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 mozesz wplacic na moje konto gwarantuje bezpieczny przechowek ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOBO Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Ja tam raczej bym banku nie polecał - jeżeli chcesz choć trochę zarobić zainteresuj się funduszami (obligacyjnymi jak chcesz bezpiecznie lub mieszanymi/akcyjnymi jak masz chęć zarobić więcej) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Ja tam raczej bym banku nie polecał - jeżeli chcesz choć trochę zarobić zainteresuj się funduszami (obligacyjnymi jak chcesz bezpiecznie lub mieszanymi/akcyjnymi jak masz chęć zarobić więcej) 1386898[/snapback] Watpie zeby chcial ryzykowac na gieldzie jesli boi sie nawet zlozyc pieniadze w banku :) Jest dokladnie tak jak marco napisal do 1000Euro oddadza ci 100%, od 1000 do 22500 - 90% a reszte mozna jeszcze odzysac w ramach postepowania upadlosciowego. Ciekawy jestem tej kwoty :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 takie [ciach!]ly piszecie, ze szok. Na kilka postow tylko Marco odpowiedzial sensownie. BTW Graham, co to za kwota? :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feluś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 (edytowane) a ty główny ssaczu za to dużo wniosłeś :mur: . Przecież w każdym banku nie kólka rolniczego w klewkach jego pieniądze będą bezpieczne już napewno w tych co Graham wymienił. Edytowane 13 Kwietnia 2005 przez feluś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 (edytowane) Widzę że kolejna awantura :>? Feluś popraw literówki u Siebie jak się czepiasz MeHow ;). A ja polecam tylko fundusz inwestycyjny lub obligacje ;). Bo w bankach jest śmieszne oprocentowanie....... Edytowane 13 Kwietnia 2005 przez Domik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 A ja polecam tylko fundusz inwestycyjny lub obligacje ;). Bo w bankach jest śmieszne oprocentowanie....... 1387891[/snapback] Co do zasadności inwestowania w obligacje.... Aktualnie TZtki [trzylatki - zmienne oprocentowanie] mają 6% z kawałkiem, DOSy [dwulatki, stałe oprocentowanie] afair 10,5 na 2 lata. Należy pamiętać że TZtki są notowane na GPW i tylko na giełdzie można je sprzedać przed czasem. Oznacza to prowizje i koszty prowadzenia rachunku maklerskiego. Generalnie są to wartości porównywalne do lokat w bankach biorąc pod uwage koszty ich obsługi. Interesującym rozwiązaniem mogą być IMHO DOSy biorąc pod uwage tendencje malejącą stóp procentowych w dłuższym okresie Plusem obligacji jest też ich pewność - generalnie jeśli państwo by nie było wstanie wykupić swoich obligacji to i tak jakiekolwiek oszczędności w walucie danego państwa były by nic nie warte ;) Co do funduszy. Tak to jest dobre rozwiązanie, ale pod kilkoma warunkami: - zakładamy inwestycje przynajmniej w perspektywnie średnioterminowej. Tj minimum rok. - nie zależy nam na płynności dostępu do kapitału. Nagłe wycofanie się może być nieprzyjemne ;) - należy się liczyć z przejściowymi stratami - należy dywersyfikować portfel funduszy i absolutnie pod żadnym pozorem nie wrzucać wszystkiego w fundusz agresywny (akcyjny) - biorąc pod uwage wszystkie prowizje etc. należy uznać, że rozsądnym minimum żeby się w to pchać jest jakieś 5-10K PLN Co do pytającego. Szczerze mówiąc nie wiem co definiujesz przez "dużą sume" ale w przypadku kwoty > 100K większość banków chętnie zaoferuje doradce i znacząco lepsze warunki od tego co pojawia się na stronach www. Zresztą prawda jest taka, że zawsze warto negocjować warunki. Aktualnie jest tak duża konkurencja w bankowości, że elastyczność i otwarcie na klienta są conditio sine qua non. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 (edytowane) Raz :lol: Nie Panstwowy... Lecz kazdy z Gwarancja Skarbu Panstwa!!! Wlasciwie kazdy duzy bank ma takie gwarancje. Dwa... Jesli masz dosc pokazny kapital, to mozesz negocjowac z bankiem odsetki... Ludzi ze sporym kapitalem traktuja znacznie powazniej od tych z mniejszym... Polecam PKO BP, PEKAO, BPH, BRE BANK (mBank, multibank), KREDYT BANK, INVEST BANK, LUKAS BANK Edytowane 14 Kwietnia 2005 przez SpiderMAN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 :lol: Nie Panstwowy... Lecz kazdy z Gwarancja Skarbu Panstwa!!! Wlasciwie kazdy duzy bank ma takie gwarancje. 1388362[/snapback] Nie ma czegoś takiego jak gwarancja skarbu państwa. Jest BFG który opisałem powyżej. TO NIE jest gwarancja skarbu państwa tylko instytucja-gwarant w której uczestnictwo jest obowiązkowe dla każdego banku w Polsce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...