ogr22 Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Witam, potrzebuje zaprojketowac chłodzenie wodne z podłączonym do tego ogniwem Peltiera. Sam Peltiwer oczywiscie ma sie znajdowac na procesorze i chlodzic go. Druga strone ma chlodzic wlasnie woda. Chce to zaprojektowac na oborne pracy inzynierskiej i mam dwie wersje : 1) dobiore tak Peltiera aby temperatura procesora nie schodzila ponizej temperatury otoczenia. 2) wezme mocniejszego Peltiera i przy pomocy jakiegos programu bede regulowal moc peltiera wzgledem temperatury procesora i otoczenia. Jezeli chodzi o czesc pierwsza to za bardzo nie wiem jak dobrac peltiera do P4 3,4 GHz ktory wydziela 102,5 W ciepła Jezeli chodzi o czesc druga to jak zrobic uklad i jaki program mozna wykorzystac do tego celu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 ad 2 trzeba bedzie jakos sprawic urzadzenie sterowane cyforowo np z coma aby stanowilo regulwane zrodlo napicie albo pradu aby moc w ten sposob kontrolowac moc ogniwa - tak mi sie wydaje :) ad 1 tutaj chyba powinno styknac ogniwo slabsze od proca albo co najwyzej rowne ;] - domniemanie ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogr22 Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Tyle to ja wiem, myslalem o czyms konkretniejszym. Wersja pierwsza bedzie najprostrza. Najlepiej bedzie dobrac takiego Peltiera ktory bedzie mial COP wiekszy od 1, wtedy bedzie to mialo jakis sens. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POWER BY AMD Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Ja proponuje pelta 144w i w razie potrzeby troszke izolacji nie chce mi sie liczyc ale taki pelt spełniałby swoje zadanie i miałbys troszke zapasów w o/c kwestia zbudowania zasilacza do niego co wcale nie jest takim trudnym przedsięwzieciem nie warto sie bawic w jakie kolwiek regulatory Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogr22 Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 no spoko Peltier 144W to juz mam o 42W wiecej ciepla do odebrania niz jakbym wogole peltka nie mial. Jak mozesz to napisz wzory jak to liczyc bo musze to przeliczyc jakos. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosmo Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 nie zapominaj ze jak bez peltka masz np 100W to z peltkiem bedzie nie 144W a wiele wiecej bo w koncu taki peltier tez prad pobiera i trzeba cieplo z niego odprowadzic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogr22 Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 wiem wiem. Da sie jakos obliczyc jaka bedzie temperatura procesora przy zastosowaniu danego ogniwa Peltiera ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Duzo bedzie zalezało od Wc i jak bedzie chłodzony peltier. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogr22 Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 no ok, to tez wiem, potrzebuje wzory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mitussm Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Na początek proponuję POSZUKAĆ: LINK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooboos Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 jak bedziesz miec dore wc i peltiera mocy 100W to zejdziesz do zera. jak dasz powiedzmy 150W to calkiem mozliwe ze zejdziesz do -10C, ale jak mowie wszystko zalezy od WC. ja na swojego bartona na default taktowaniu 1666mhz dawalem peltiera 90W (ale przy 12v to bedzie jakies 70-75W) i oto wyniki: www.ghnet.pl/~niedzkub/mobile.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogr22 Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Hehe, no fajnie ;-) Jednak przed zlozeniem wolalbym obliczyc jaka bedzie temperatura procesora i jaka bedzie temp przy bloku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...