Skocz do zawartości
ogr22

Chłodzenie Wodą + Ognio Peltiera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, potrzebuje zaprojketowac chłodzenie wodne z podłączonym do tego ogniwem Peltiera. Sam Peltiwer oczywiscie ma sie znajdowac na procesorze i chlodzic go. Druga strone ma chlodzic wlasnie woda. Chce to zaprojektowac na oborne pracy inzynierskiej i mam dwie wersje :

1) dobiore tak Peltiera aby temperatura procesora nie schodzila ponizej temperatury otoczenia.

2) wezme mocniejszego Peltiera i przy pomocy jakiegos programu bede regulowal moc peltiera wzgledem temperatury procesora i otoczenia.

Jezeli chodzi o czesc pierwsza to za bardzo nie wiem jak dobrac peltiera do P4 3,4 GHz ktory wydziela 102,5 W ciepła

Jezeli chodzi o czesc druga to jak zrobic uklad i jaki program mozna wykorzystac do tego celu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad 2

trzeba bedzie jakos sprawic urzadzenie sterowane cyforowo np z coma aby stanowilo regulwane zrodlo napicie albo pradu aby moc w ten sposob kontrolowac moc ogniwa - tak mi sie wydaje :)

ad 1

tutaj chyba powinno styknac ogniwo slabsze od proca albo co najwyzej rowne ;] - domniemanie ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja proponuje pelta 144w i w razie potrzeby troszke izolacji nie chce mi sie liczyc ale taki pelt spełniałby swoje zadanie i miałbys troszke zapasów w o/c kwestia zbudowania zasilacza do niego co wcale nie jest takim trudnym przedsięwzieciem

nie warto sie bawic w jakie kolwiek regulatory

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak bedziesz miec dore wc i peltiera mocy 100W to zejdziesz do zera. jak dasz powiedzmy 150W to calkiem mozliwe ze zejdziesz do -10C, ale jak mowie wszystko zalezy od WC. ja na swojego bartona na default taktowaniu 1666mhz dawalem peltiera 90W (ale przy 12v to bedzie jakies 70-75W) i oto wyniki: www.ghnet.pl/~niedzkub/mobile.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi