czulkin Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 witam niewiem gdzie ten temat umiescic ale mam nadzieje ze tutaj na moje pytania ktos odpowie gdyz jestem laikiem w tych sprawach. otóz: w sali komputerowej był hub microneta na 16 wejsc i jedno uplink<niewiem co to jest> w tej sali jest podłączony internet z neostrady ale predkosci nie znam i podlaczony do tego huba chyba do uplink-u. niewiem jak kabl;e połączeniowe byly zrobione tzn. z przeplotem czy bez. ja zrobilem druga pracownie komputerowa i tam jest switch na 24 porty firmy niepamietam i z tego co troche czytałem to nbie jest programowalny i nie ma zadnego uplink-u. tutaj zrobilem kable z przeplotem i siec dziiała tzn. komputery sie widza. ale wymyslono zeby zamienic switch z hubem i teraz jest problem- niewiem jak w tamtej pracowni ale w mojej siec nie działa wogóle. po wielu próbach doszedłem do wniosku ze ta siec działa na normalnym kablu bez przeplotu. i teraz kilka pytań: czy faktycznie do hub-a niema byc kabla z przeplotem?? czy w tamtej pracowni ze switchem bede musiał zmieniac kable na przeplot? jak połączyc obie pracownie tzn w takiej kolejnosci : do switcha internet i hub i zeby wszystko sie widziało. prosze bardzo o pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 16 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2005 hub/switch - komp: bez przeplotu. router - hub/switch: bez przeplotu. hub/switch - hub/switch: bez przeplotu w jednym przez port uplink lub cross jeśli nie ma uplinków. komp - komp: cross. PS: większość nowych switchy dostosowuje się automatycznie do kabli prostych/crossowanych. Jednak i tak lepiej działać wg. standardów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...