Skocz do zawartości
Paul_

Amd 64 3200 S939 I A8n-e Wentyle Na Co Zmienic?

Rekomendowane odpowiedzi

Co polecacie do Athlona 64 3200+ bo boxowy wymiata... nie da sie prawie wytrzymac (Cool and Quiet mam wlaczone)... Glownym kryterium jest glosnosc. Chcialbym tak do 20 dB. Co mysliscie o Pentagram Freezone QVC-120 Cu+? Nie bedzie to sie zbyt grzac w trybie silent? Wada jednak jest cena :/

Chcialbym takze zamontowac cos pasywnego na ASUSA A8N-E. Co polecacie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli jak wspomniałeś priorytetem jest cisza to najlepiej wiatrak Nexus 92 mm + radiator -XP-90 - ale to zdecydowanie tanio nie będzie. Trochę taniej wyjdzie zakup Zalmana 7000B i "puszczenie" go na 5V. Jeżeli ten 3200+ to wersja pod socket 939, to nie grzeje się zbyt mocno, wówczas może rozważyć po prostu zakup Fan Mate`a do boxowego coolera?

Na chipset to oczywiście niebieskiego zalmana polecam....

Aha, a "decybelami" to ty się nie sugeruj, przynajmniej tymi, które podają producenci - łożyska Noiseblockerów są głośne ( 11dB -ta jasne...), Papsty są ciche, ale 12 dB to też one nie mają, a ThermalTake`i to 21 dB to mają,,,ale mierzone z innego pokoju...

Z dużo tańszych rozwiązań polecam Arctic cooling freezer 64 - kosztuje około 90zł. + fan mate, by było jeszcze ciszej...

Edytowane przez Kiryłow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to :) zalman czy pentagram?

Pentagram ma wieksza powierzchnie, ale zalman jest za to ciezszy. Pytanie czy bedzie to mi pasawac do mobo i nie bedzie chaczyc o zasilke...

Na co do chipsetu to na pocztatek odlacze oryginalny zaloze tam jakos arctica za 7,99. Jaka moze miec wydajnosc taki maly odkurzacz co kreci sie 8438 RPM wg speed fana :D, arctic wystarczy :>?

PS. To jest socket 939, w temacie napisalem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli miałbym wybierac między Zalmanem a Pentagramem to wybrałbym.....Arctica

Napisałeś, że głównym kryterium jest głośnośc - freezer jest cichszy od Zalmana, pewnie od Pentagrama też,przy 12 V, ale gorzej chłodzi. Wystarczy obniżyc napięcie do 7V, chocby fanmatem, i już jest cicho i jako tako chłodno...a zawsze trochę kasy w portfelu.

Jeżeli nie to raczej Zalman - mam do tej firmy większe zaufanie. Ale to tylko moja opinia...

Na mostek zakładaj Zalmana, to tylko kilkanaście złotych, a błoga cisza....

PS. Tak wiem, że w tytule jest, że to s.939 - to "Jeżeli..." to tylko taka figura stylistyczna miała byc ;-)

Edytowane przez Kiryłow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi