Paul_ Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Co polecacie do Athlona 64 3200+ bo boxowy wymiata... nie da sie prawie wytrzymac (Cool and Quiet mam wlaczone)... Glownym kryterium jest glosnosc. Chcialbym tak do 20 dB. Co mysliscie o Pentagram Freezone QVC-120 Cu+? Nie bedzie to sie zbyt grzac w trybie silent? Wada jednak jest cena :/ Chcialbym takze zamontowac cos pasywnego na ASUSA A8N-E. Co polecacie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kiryłow Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 (edytowane) Jeżeli jak wspomniałeś priorytetem jest cisza to najlepiej wiatrak Nexus 92 mm + radiator -XP-90 - ale to zdecydowanie tanio nie będzie. Trochę taniej wyjdzie zakup Zalmana 7000B i "puszczenie" go na 5V. Jeżeli ten 3200+ to wersja pod socket 939, to nie grzeje się zbyt mocno, wówczas może rozważyć po prostu zakup Fan Mate`a do boxowego coolera? Na chipset to oczywiście niebieskiego zalmana polecam.... Aha, a "decybelami" to ty się nie sugeruj, przynajmniej tymi, które podają producenci - łożyska Noiseblockerów są głośne ( 11dB -ta jasne...), Papsty są ciche, ale 12 dB to też one nie mają, a ThermalTake`i to 21 dB to mają,,,ale mierzone z innego pokoju... Z dużo tańszych rozwiązań polecam Arctic cooling freezer 64 - kosztuje około 90zł. + fan mate, by było jeszcze ciszej... Edytowane 15 Kwietnia 2005 przez Kiryłow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paul_ Opublikowano 16 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2005 No to :) zalman czy pentagram? Pentagram ma wieksza powierzchnie, ale zalman jest za to ciezszy. Pytanie czy bedzie to mi pasawac do mobo i nie bedzie chaczyc o zasilke... Na co do chipsetu to na pocztatek odlacze oryginalny zaloze tam jakos arctica za 7,99. Jaka moze miec wydajnosc taki maly odkurzacz co kreci sie 8438 RPM wg speed fana :D, arctic wystarczy :>? PS. To jest socket 939, w temacie napisalem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kiryłow Opublikowano 16 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2005 (edytowane) Jeżeli miałbym wybierac między Zalmanem a Pentagramem to wybrałbym.....Arctica Napisałeś, że głównym kryterium jest głośnośc - freezer jest cichszy od Zalmana, pewnie od Pentagrama też,przy 12 V, ale gorzej chłodzi. Wystarczy obniżyc napięcie do 7V, chocby fanmatem, i już jest cicho i jako tako chłodno...a zawsze trochę kasy w portfelu. Jeżeli nie to raczej Zalman - mam do tej firmy większe zaufanie. Ale to tylko moja opinia... Na mostek zakładaj Zalmana, to tylko kilkanaście złotych, a błoga cisza.... PS. Tak wiem, że w tytule jest, że to s.939 - to "Jeżeli..." to tylko taka figura stylistyczna miała byc ;-) Edytowane 16 Kwietnia 2005 przez Kiryłow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Ja zdecydowanie polecam Arctic Freezera 64. Jest cichutki, i bardzo tani i poradzi sobie z temperaturą tego Athlona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...