Skocz do zawartości
Varrol

WC na grafę

Rekomendowane odpowiedzi

Juz niedługo zakładam WB na grafę. Zastanawiam się tylko nad jednym. Postanowiłem zrobić osobny obieg na grafę ze względu na duż różnicę w średnicach wyjściowych bloków na CPU i GPU (12mm i 6mm) - po prostu boję się, że woda będzie przepływać tylko przez blok na procu.

Kupiłem malutką pompkę i metalową puszkę do niej (nie taką po piwie) - cały zestaw wraz z blokiem i zapiną jest na zdjęciu:

http://acn.waw.pl/varrol/Overclocks/Pict/C.../Comp/gpuwc.jpg

a to porównanie moich dwóch pompek (jak David i Goliat :lol: ):

http://acn.waw.pl/varrol/Overclocks/Pict/C...Comp/pompki.jpg

Problem polega na tym, że nibe wiem, czy to wystarczy do chłodzenia grafy, czy jeszcze przydała by się jakaś mini-chłodniczka. Pojemnik z pompką specjalnie kupiłem metalowy, ale nie wiem, czy to wystarczy, żeby odprowadzić ciepło z GPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o skumal skad wziales ten bloczek na grafke ??

zaleznie ile podkrecisz grafe a ta widze ze produkuje troszke ciepla to moze byc cieplo ja bym to proponowal zrobic tak

mala pompka->bloczek->wstawka do weza 16 przy chlodnicy->chlodnica->rozgalezienie na 16mm i na zbiornik z pompka

mam nadzieja ze skumasz o co mi chodzi woda powinna krazyc dobrze a jak pojemnik ma ze 2 litry to lacznie z podlaczniem pod chlodnica bedize spoxik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o skumal skad wziales ten bloczek na grafke ??

zaleznie ile podkrecisz grafe a ta widze ze produkuje troszke ciepla to moze byc cieplo ja bym to proponowal zrobic tak

mala pompka->bloczek->wstawka do weza 16 przy chlodnicy->chlodnica->rozgalezienie na 16mm i na zbiornik z pompka

mam nadzieja ze skumasz o co mi chodzi woda powinna krazyc dobrze a jak pojemnik ma ze 2 litry to lacznie z podlaczniem pod chlodnica bedize spoxik

Ehm, jeżeli mam chłdnicę, to już nie potrzebuję pojemnika. Mi chodzi o to, czy układ Pojemnij+pompka-blok będzie wystarczający do chłodzenia grafy. pojemnik ma z 1/4 litra, ale jest metalowy, więc może być chłodzony wiatraczkiem (chcę tego jednak uniknąć). Blok na GPU jest z CPC.

Twój pomysł jest trochę nieadekwatny do mojego pytania. Jeżeli bym chciał podłączyć blok na GPU do mojego obiegu, w którym jest CPU, to po co mi jakiś pojemnik 2 litrowy, skoro chłodnica bez problemów by sobie z tym poradziła.

Chce mieć niezależne chłodzenie na grafie (przynajmniej na razie), w przysłości może walnę sobie blok od Mate'a, albo podobny (z wyjściem na 12mm), to podłączę wszystko do jednego obiegu. Niezależne dwa obiegi mają też inną zaletę - niezależność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdzieżeś Ty dorwał redukcję z 12 na 6 mm? Bo się u mnie 3 takie bloki z CPC walają (2 używam na starym kompie) i nie mam jak podłączyć do głównego kompa.

Konkretnie, to jest redukcja 12-8, a kupiłem w markecie w części ogrodowej (drogie jak...) - troszke ją przerobiłem - uciąłem końcówkę (pierwsze "zgrubienie za złączce) i założyłem węża 6mm na złączkę (od strony 8mm offkors) - jakoć się naciągnął, ale musiałem troche pochuchać :lol: , żeby był cieplejszy.

Do mojego nowego zestwu musiałem przerobić końcówkę 12mm złączki - uciołem ją i rozwierciłem otwór do 12mm (w środku złączka ma ok 14mm), następnie wsadziłem w ten otwór kolanko miedziane i przykleiłem.

Wracająć do mojego problemu - czy nikt naprawdę nie wie czy sama pompka w metalowym pojemniku ok 1/4 litra wystarczy do schłodzenia mojej karty graficznej, czy muszę użyć wiatraczka? :?: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wg karta szyko nagrzeje wode w puszcze puszka bedzie w obudiowie stac ?? jak masz jusz te redukcje to wposc tow chlodznice a na pewno bedzie dobrze pojemnik mozesz wywalic jezeli pompka jest niezatapialnna jezeli zatapialna to neich w nim stoi zeby puszka dobrze oddawla cieplo to musi w zimnie stac czytaj w bdobrze wentylowanej budzie wniosek potzeba przeciagu przunjamniej 2 wentyli + ten na chlodnicy czyli bedzie powiedzmy wydajnie ale glosno jush

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a dla czego nie chcesz zrobic rozgalezienia w swoim glownym obiegu tak by podzielic wode dla CPU & GPU???

nie mowie zeby zaraz mialo to wygladac tak:

http://www.zerofanzone.co.uk/largepic.asp?...0wc078l&ext=jpg

ale chodzi przeciez o ogolna koncepcje. szkoda by nie wykorzystac tego Eheim'a. no pomysl sam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...