emge Opublikowano 30 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2002 konfiguracja komputera jak ponizej system Win XP Prof PL - instalacja swiezyna + tylko sterowniki problem: kompresja DivX - chyba jednak problem sprzetowy :!: po uruchomieniu kompresji DivX obojetnie jakim programem (np VDub, Dvd2Avi,...) po jakichs max 5min wyskakuje niebieski ekran & smierc OS. teraz dziwna rzecz: nacisniecie "reset'a" i komp nie podnosi sie wogole. plyta generuje regularne dlugie dzwieki w rownych odstepach. pomaga wylaczenie komputera na jakas chwile od sieci i wtedy wstaje bez problemow. system w tym momencie jest calkowicie rozjechany - kazdy benchmark to niebieski ekran. wracam do swiezej instalacji systemu. sprzet bez problemu przechodzi wszystkie benchmarki: CPU Stability Test - uznalem ze 30min wystarczylo, CCRbenchmark, SiSoft Sandra wszytkie benchmarki, 3DMark 2k & 2k1 - calosc bez zajakniecia. uruchamiam kompresje - max 5min => BlueScreen; reset - dzwieki plyty; Off Power. kombinowalem w biosie ze wszystkimi ustawieniami pamieci, podnosilem napiecie na CPU, ustawienia minimalne dla karty grafiki (chociaz niby to nie powinno miec zadnego wplywu). zawsze ten sam efekt niebieski ekran. nie mam pojecia do czego jeszcze zajrzec co jeszcze sprawdzic. najbardziej niepokoja mnie te dzwieki generowne po "reset'ie" i niewstawanie komputera. chyba nie jest to normalne zachowanie sprzetu. UPDATE: zapomnialem o tym jeszcze - odkrecenie sprzetu, wszystko do nominalnych wartosci nic nie dalo. zachowanie dokladnie takie samo jak wyzej opisane Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 30 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2002 Trudno w takiej sytuacji coś konkretnego napisać ale ja bym się skupił na początku: 1. powyciągał wszystkie wtyczki i karty z gniazd łącznie z procesorem i ramem oraz rozkręcił zasilacz i dokładnie odkużył. 2. przedmuchać i poskładać spowrotem. 3. podmienić taśmę to HDD. Pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emge Opublikowano 30 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2002 komputer jest w zasadzie bardzo nowy. wiec kurz odpada na 100%. jednak ok. wyjme wszystko i wloze spowrotem na miejsce, najpierw jeszcze tylko odprawie jakis taniec VooDoo (na pewno nie zaszkodzi a jak pomoze?) nad kazda czescia. powymieniam tez tasmy HDD. a o co moze chodzic z tymi dzwiekami generowanymi przez plyte? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 30 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2002 No właśnie to mnie też zastanowiło, dlatego postawiłem na to że gdzieś traci się kontakt ale płyta jakoś tam pracuje skoro coś próbuje sygnalizować. Sprawdź też mostki jeżeli coś z nimi robiłeś. Pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 30 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2002 He ja tu widze niezly problemik , ja na twoim miejscu skupil bym sie na 1)Zasilacz nie podales jaka masz zasilke . 2)Dysk i bledy zapisu wynikajace np z kiepskiego zasilacza , walnietej pamieci itd . 3)Uszkodzony chipset na mobo . Jak bedziesz zwnowu instalowal nowy Sys to wywal wszystkie karty z PCI , zostaw tylko jeden twardy dysk , myszke i klawe i zrob update . Zainstaluj te stery ,ktore daje producent na witrynie( nie zadne najnowsze ) . Ogolnie rzecz biarac , problem moze byc blachy , tyle ze dojsc do niego bedzie ciezko . Jak masz mozliwosc to np caly konfig przenies na inna plyte glowna i tam potestuj , to samo zrob z zasilaczem . A te pikanie po restarcie o ktore pytasz , moze wynikac z tego ze jakas czesc byla przeciazona i wlaczyla zabezpieczenia ( moze to bys pamiec ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emge Opublikowano 30 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2002 [...] Jak masz mozliwosc to np caly konfig przenies na inna plyte glowna i tam potestuj , to samo zrob z zasilaczem. [...]caly konfig wczesniej bez zarzutu na MoBo Soltek 75Drv5. identycznie przeprowadzona instalacja systemu. wyjatek to grafika ktora swiezo doszla, dodtatkowy kontroler ATA-133 Silicon Image (zaden z dyskow nie jest do niego podpiety) oraz zasilacz - poprzednio 300W jakis noname a teraz Codegen 350W-PFC. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 30 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2002 W takim razie zostaje plyta glowna na 99%, no i ten Codeshit upewnij sie ze to nie on wali cos w napieciach i nie ma za duzych skokow w momecie obciazenia kompa na maxa . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 30 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2002 [...] Jak masz mozliwosc to np caly konfig przenies na inna plyte glowna i tam potestuj , to samo zrob z zasilaczem. [...]caly konfig wczesniej bez zarzutu na MoBo Soltek 75Drv5. identycznie przeprowadzona instalacja systemu. wyjatek to grafika ktora swiezo doszla, dodtatkowy kontroler ATA-133 Silicon Image (zaden z dyskow nie jest do niego podpiety) oraz zasilacz - poprzednio 300W jakis noname a teraz Codegen 350W-PFC. A jakiego masz detonatora, bo jeśli 40.41 to może to byc powodem. U mnie Riva TNT2Ultra + detonator 40.41 działały fatalnie. Ja bym stawiał na grafikę, zmień na inną i zobacz jeszcze raz. Tak w ogóle to win XP sux. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emge Opublikowano 30 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2002 [...] Jak masz mozliwosc to np caly konfig przenies na inna plyte glowna i tam potestuj , to samo zrob z zasilaczem. [...]caly konfig wczesniej bez zarzutu na MoBo Soltek 75Drv5. identycznie przeprowadzona instalacja systemu. wyjatek to grafika ktora swiezo doszla, dodtatkowy kontroler ATA-133 Silicon Image (zaden z dyskow nie jest do niego podpiety) oraz zasilacz - poprzednio 300W jakis noname a teraz Codegen 350W-PFC. A jakiego masz detonatora, bo jeśli 40.41 to może to byc powodem. U mnie Riva TNT2Ultra + detonator 40.41 działały fatalnie. Ja bym stawiał na grafikę, zmień na inną i zobacz jeszcze raz. Tak w ogóle to win XP sux. hmm, no nijak zadnych detonatorow nie moge zainstalowac u siebie. no odmawiaja zainstalowania i juz. ale moze dlatego ze grafika to Radeon :twisted: ale jeszcze poprobuje - moze cos w rejestrach i musi sie udac :twisted: zarty zatrami, ale podjecie broby kompresji divx bez zainstalowanych sterownikow dla grafiki nie zmienialo nic w poruszonym problemie. w podobnej konfiguracji sprzetowej na tym samym OS i korzystajac z tych samych aplikacji smigalo wszystko jak burza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 30 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2002 [...] Jak masz mozliwosc to np caly konfig przenies na inna plyte glowna i tam potestuj , to samo zrob z zasilaczem. [...]caly konfig wczesniej bez zarzutu na MoBo Soltek 75Drv5. identycznie przeprowadzona instalacja systemu. wyjatek to grafika ktora swiezo doszla, dodtatkowy kontroler ATA-133 Silicon Image (zaden z dyskow nie jest do niego podpiety) oraz zasilacz - poprzednio 300W jakis noname a teraz Codegen 350W-PFC. A jakiego masz detonatora, bo jeśli 40.41 to może to byc powodem. U mnie Riva TNT2Ultra + detonator 40.41 działały fatalnie. Ja bym stawiał na grafikę, zmień na inną i zobacz jeszcze raz. Tak w ogóle to win XP sux. hmm, no nijak zadnych detonatorow nie moge zainstalowac u siebie. no odmawiaja zainstalowania i juz. ale moze dlatego ze grafika to Radeon :twisted: ale jeszcze poprobuje - moze cos w rejestrach i musi sie udac :twisted: zarty zatrami, ale podjecie broby kompresji divx bez zainstalowanych sterownikow dla grafiki nie zmienialo nic w poruszonym problemie. w podobnej konfiguracji sprzetowej na tym samym OS i korzystajac z tych samych aplikacji smigalo wszystko jak burza. Ops :oops: racja masz radeona. Ja też mam jakiś problem z bluescreenami w moim kompie. Myślałem, że to wina o/c, czy badów na dysku, ale chyba nie, bo odkręciłem proca i sprawdziłem dysk. Co dziwne, jeszcze nie znalazłem momentu, kiedy te bluescreeny sie pojawiają - na razie wydaja się być losowe i jak dotąd od dwóch tygodni zdarzyło mi sie trzy razy. Mam win 2000 i problem dotyczy zawsze pliku ntoskrnl.exe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emge Opublikowano 31 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2002 PROBLEM JEDNAK NIE ROZWIAZANY nie bede opisywal kolejnych przygod jak to wychodzilem z siebie by zmeczyc ten problem. w ostatecznosci okazalo sie ze najprawdopodobniej (IMHO) byl to problem karty graficznej i zasilania jej przez zasilacz. pomogla wymiana zasilacza na 300W Enlight. minelo 5min - nic, 15 - no pracuje dalej, 30min, 60min - otwieram szampana, lece na balkon odaplic zimne ognie - odwracam glowe w strone monitora by cieszyc swoje oczy widokiem tak milym... ...a tam BLUE SCREEN!!! powtarzam wszystko jeszcze raz j jeszcze raz. mniej wiecej 1godz - 1.5godz i zwis. jedyna zmiana to taka ze po resecie MoBo juz sie nie drze i wstaje bez zadnych problemow. zaczynam sie lamac - dzis zmieniam plyte glowna (niestety na KT133A) i odpalam wszystko od nowa. zobaczymy co dalej. zaczyna mnie to juz wszystko dobijac :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NUKE Opublikowano 31 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2002 A jaki masz system? Bo jakos nie zauwazylem zebys pisal... Ja mialem bluskriny przy kompresowaniu divx tylko jak mi sie proc przegrzewal. wyskakiwal wtedy blad typu kmode_exception_not_handled w win2k i papa wystarczylo uchylic okno... oczywiscie w niczym innym nie bylo problemow. Moze odkrec proca i sprawdz wtedy czy bedzie to samo? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emge Opublikowano 31 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2002 A jaki masz system? Bo jakos nie zauwazylem zebys pisal... Ja mialem bluskriny przy kompresowaniu divx tylko jak mi sie proc przegrzewal. wyskakiwal wtedy blad typu kmode_exception_not_handled w win2k i papa wystarczylo uchylic okno... oczywiscie w niczym innym nie bylo problemow. Moze odkrec proca i sprawdz wtedy czy bedzie to samo? pierwszy post - druga linijka: system Win XP Prof PL - instalacja swiezyna + tylko sterowniki wszystkie testy na odkreconym CPU. obudowa otwarta. temp max CPU po 1godz. wskazywana przez SpeedFan okolo 52*C Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NUKE Opublikowano 31 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2002 u mnie przy 50 juz robil blue... 50C to u mnie granica stabilnosci Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emge Opublikowano 31 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2002 u mnie przy 50 juz robil blue... 50C to u mnie granica stabilnoscina innej MoBo zdarzalo mi sie ze ten sam CPU uzyskiwal temp 64*C i chodzil stabilnie bez sprawiania jakich kolwiek problemow. byloby do 4liter jesli to bylaby rzeczywista przyczyna wszystkich problemow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NUKE Opublikowano 31 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2002 hmmm od pierwszego amd jakiego kupilem wszystkie moba do tej pory wskazywaly mi 50 C i komp mi zwisal otworzyc okno nie zaszkodzi? :-) u mnie po calonocnym kompesowaniu tempa nie przekracza 47 C wtedy jest ok. sprawdz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 31 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2002 hmmm od pierwszego amd jakiego kupilem wszystkie moba do tej pory wskazywaly mi 50 C i komp mi zwisal otworzyc okno nie zaszkodzi? :-) u mnie po calonocnym kompesowaniu tempa nie przekracza 47 C wtedy jest ok. sprawdz można do tego jeszcze przy odkręconym procku mniejszyć napięcie do jakiś 1,65 (albo najniższe zapewniające stabilną pracę) i otworzyć budę rzecz jasna... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emge Opublikowano 5 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2002 faktycznie pomoglo otworzenie balkonu. ale uparlem sie i nie popuscilem. w mojej glowie wciaz siedzialo ze to nie moze byc procesor. zabralem sie wiec za chipset na mobo. zmienilem paste dodalem wiatraka i bingo. okazalo sie ze to wlasnie chipset sie pocil za bardzo. jak na moje oko dziwne - ale coz -> Chaintech. w kazdym razie problemow juz coraz mniej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...