Skocz do zawartości
Markos80

Chieftec Atx-410-212 + Abit Is7-e

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem z zasilaczem Chiefteca ATX-410-212, tak przypuszczam.

Konfiguracja:

Abit IS7-e

Pentium 4 2,6GHz

512MB ram

GeForce FX5600

Seagate Barracuda 80GB SATA

Na zwykłym zasilaczu MEGABAJT 350W komputer działał prawie stabilnie (czasami przy bardzo dużym obciążeniu grafiki się resetował). Miało to być wynikiem tego, że napięcie 3,3V było prawie 4.

Po zmianie zasilacza na powyższy mam takie komunikaty z programu Abit EQ i resety systemu w losowych momentach (czasem podczas przeglądania stron www):

2005/04/15 10:40:31 Warning:=+5V: 5.03V DDRVtt: 1.26V 5VSB: 4.92V

2005/04/16 08:49:17 Warning:=+5V: 5.03V DDRVtt: 1.26V 5VSB: 4.92V

2005/04/16 14:37:01 Warning:=+5V: 5.03V AGPV: 1.50V DDRVtt: 1.26V

2005/04/16 21:11:00 Warning:=+12V: 12.10V

2005/04/16 21:11:03 Warning:=CPU: 88.0C

Wiem, że nie mierzone nic miernikiem, ale może to jakiś typowy problem?

Nigdy wcześniej nie miałem takiej temperatury procesora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Program Abita coś przekłamuje albo źle czujnik oznaczył bo jakbyś miał na DDR 1,26V to komp by się nie załadował. Reszta napięć trzyma się w normie. Sprawdź Podgląd zdarzeń w windzie, może przed resetem system zdążył coś tam zapisać. Nie wiem czy juz to robiłeś, ale może od restartów winda się skaszaniła i trzeba reinstal. Wyłącz w windzie automatyczne restarty, jeśli to wina windy pokaże się blue screen z numerem błędów bedzie można coś powiedzieć. Możliwości jest jeszcze wiele, niesprawna płyta albo kość pamięci ale to musisz sam potestować (memtest, goldmemory, super pi, prime95 itp).

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potestowałem memtest'em, pomęczyłem primem i wszystko gra. Żadnych błędów i restartów podczas testów.

Podgląd zdarzeń nic nie rejestruje, blue screen się nie pojawia :(

Teraz restart mam od czasu do czasu, tylko podczas oglądania stron www. Jedyne co zauważyłem i mnie niepokoi to Seagate ST380013AS do tej pory chodził cichutko, a po zmianie zasilacza klekocze trochę.

Jeszcze spróbuję reinstall systemu, ale na razie nie mam czasu na ten krok.

Edytowane przez Markos80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi