Cloperflake Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Mam malutki problem dostalem cennik blisko tysiac pozycji - teraz cene kazdego towaru musze zwiekszyc o 22% a pozniej jeszcze o marze tez w procentach. Jak zrobic aby excel zamienil ceny w całej kolumnie o owe procenty kolumna D pierwotna wartosc , E z 22% , F z marza ? Jak ktos zrozumial o co mi chodzi niech napisze rozwiazanie , najlepiej krok po kroku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ouara Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 :blink: hm wpisujesz formułę i kopiujesz dla całej kolumny ale podejrzewam że nie o to Ci chodzi przecież to oczywiste :mellow: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kominiara Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 (edytowane) Czy podatek zawsze bedzie 22% ? I czy marza tez jest stala, czy rozna dla roznych produktow ? Wytlumacz dokladnie o co biega, bo jesli VAT jest zawsze 22% i marza takze jest taka sama dla wszystkich produktow, to bardziej prostego zadania z excela nie da sie zrobic ;) Edytowane 19 Kwietnia 2005 przez Kominiara Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cloperflake Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 (edytowane) podajcie te oczywiste rozwiazania bo dla mnie to czarna magia (excel nigdy tego NIE UZYWAŁEM)- rozumiem ze to jest proste ale nie dla mnie - osoba ktora w firmie zajmowała sie taka zabawa lezy na porodowce - a mnie wzieli do tej roboty dlatego jak jedyny potrafiłem właczyc kompa :) A | B | C | D 1. | 10 | 10+22% | (10+22%)+20% 2. | 17 | 17+22% | (17+22%)+20% 3. itd... tak ma to wygladac Edytowane 19 Kwietnia 2005 przez Cloperflake Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ouara Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 A | B | C | D 1. | 10 | 10+22% | (10+22%)+20% 2. | 17 | 17+22% | (17+22%)+20% 3. itd... tak ma to wygladac 1398613[/snapback] nadal mam wrażenie że nas wkręcasz ale co tam C1=1,22*B1 D1=1,2*C1 po czym chwytasz za czarny punkt w prawym dolnym rogu komórki (c1, d1) i ciągniesz w dół aż do końca danych w arkuszu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
co3en Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 (edytowane) Mozesz zrobic tak jak napisal Ouara czlyli w komorce C1 piszesz: =B1*22% a w komorce D1 piszesz =C1*20% (a potem chwytasz myszka za rog zaznaczone komorki i ciiiiagniesz az do konca :wink: ) Jest tez inna mozliwosc piszesz sobie w jakiejs komorce wartosc 22% a w innej 20%(dzieki temu zeby w prowadzic w cenniku zmiany wystarczy podmienic tylka ta cyfre) a formule piszesz w taki sposob [w komorce C1] =B1*$X$Y (X,Y to sa wsporzedne tej komorki gdzie wpisales wartosc 22%) 2 sposob jest wg mnie lepszy podmieniasz tylko jedna watrosc i caly cennik sie automatycznie zmienia :wink: ledwie rozumie co napisalem... Edytowane 19 Kwietnia 2005 przez co3en Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kominiara Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 (edytowane) Mozesz zrobic tak jak napisal Ouara czlyli w komorce C1 piszesz: =B1*22% a w komorce D1 piszesz =C1*20% (a potem chwytasz myszka za rog zaznaczone komorki i ciiiiagniesz az do konca :wink: ) Troche zle. Powinno byc C1=B1*(1+22%). Wyjdzie cena netto+vat ;) Analogicznie D1=C1*(1+20%) Jest tez inna mozliwosc piszesz sobie w jakiejs komorce wartosc 22% a w innej 20%(dzieki temu zeby w prowadzic w cenniku zmiany wystarczy podmienic tylka ta cyfre) a formule piszesz w taki sposob [w komorce C1] =B1*$X$Y (X,Y to sa wsporzedne tej komorki gdzie wpisales wartosc 22%) I tez troche nie tak ;) W dowolna komorke wpisujesz vat, w nastepna marze (wszystko w %). I teraz: C1=B1*(1+$X$Y) - X,Y-wspolrzedne komorki z VAT D1=C1*(1+$X$Y) - X,Y-wspolrzedne komorki z marza Na koniec przeciagasz po calosci i powinno sie ladnie policzyc. Jak zmienisz wartosc marzy, caly cennik powinien sie uaktualnic. Edytowane 20 Kwietnia 2005 przez Kominiara Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomeq Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2005 (edytowane) Mam tabelke jak na zalaczonym obrazku i za pomocą funkcjii musze policzyc ile jest wierszy spełniajacych nastepujace warunki: 1.WARTOŚĆ miedzy 400 a 500 2.PROMOCJA to "prezent" 3.REKLAMA to w "prasie codziennej" Jest mi ktos w stanie pomoc :) ????? Edytowane 27 Kwietnia 2005 przez Tomeq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...