Skocz do zawartości
Cloperflake

Office Excel

Rekomendowane odpowiedzi

Mam malutki problem dostalem cennik blisko tysiac pozycji - teraz cene kazdego towaru musze zwiekszyc o 22% a pozniej jeszcze o marze tez w procentach.

Jak zrobic aby excel zamienil ceny w całej kolumnie o owe procenty kolumna D pierwotna wartosc , E z 22% , F z marza ?

Jak ktos zrozumial o co mi chodzi niech napisze rozwiazanie , najlepiej krok po kroku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy podatek zawsze bedzie 22% ? I czy marza tez jest stala, czy rozna dla roznych produktow ?

Wytlumacz dokladnie o co biega, bo jesli VAT jest zawsze 22% i marza takze jest taka sama dla wszystkich produktow, to bardziej prostego zadania z excela nie da sie zrobic ;)

Edytowane przez Kominiara

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podajcie te oczywiste rozwiazania bo dla mnie to czarna magia (excel nigdy tego NIE UZYWAŁEM)- rozumiem ze to jest proste ale nie dla mnie - osoba ktora w firmie zajmowała sie taka zabawa lezy na porodowce - a mnie wzieli do tej roboty dlatego jak jedyny potrafiłem właczyc kompa :)

A | B | C | D

1. | 10 | 10+22% | (10+22%)+20%

2. | 17 | 17+22% | (17+22%)+20%

3.

itd... tak ma to wygladac

Edytowane przez Cloperflake

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A  | B      |    C          |        D

1.  |  10    | 10+22%  | (10+22%)+20%

2.  |  17    | 17+22%  | (17+22%)+20%

3. 

itd... tak ma to wygladac

1398613[/snapback]

nadal mam wrażenie że nas wkręcasz

ale co tam

C1=1,22*B1

D1=1,2*C1

po czym chwytasz za czarny punkt w prawym dolnym rogu komórki (c1, d1) i ciągniesz w dół aż do końca danych w arkuszu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz zrobic tak jak napisal Ouara czlyli w komorce C1 piszesz: =B1*22% a w komorce D1 piszesz =C1*20% (a potem chwytasz myszka za rog zaznaczone komorki i ciiiiagniesz az do konca :wink: )

Jest tez inna mozliwosc piszesz sobie w jakiejs komorce wartosc 22% a w innej 20%(dzieki temu zeby w prowadzic w cenniku zmiany wystarczy podmienic tylka ta cyfre) a formule piszesz w taki sposob [w komorce C1] =B1*$X$Y (X,Y to sa wsporzedne tej komorki gdzie wpisales wartosc 22%)

2 sposob jest wg mnie lepszy podmieniasz tylko jedna watrosc i caly cennik sie automatycznie zmienia :wink:

ledwie rozumie co napisalem...

Edytowane przez co3en

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz zrobic tak jak napisal Ouara czlyli w komorce C1 piszesz: =B1*22% a w komorce D1 piszesz =C1*20% (a potem chwytasz myszka za rog zaznaczone komorki i ciiiiagniesz az do konca  :wink: )

Troche zle. Powinno byc C1=B1*(1+22%). Wyjdzie cena netto+vat ;)

Analogicznie D1=C1*(1+20%)

Jest tez inna mozliwosc piszesz sobie w jakiejs komorce wartosc 22% a w innej 20%(dzieki temu zeby w prowadzic w cenniku zmiany wystarczy podmienic tylka ta cyfre) a formule piszesz w taki sposob [w komorce C1] =B1*$X$Y (X,Y to sa wsporzedne tej komorki gdzie wpisales wartosc 22%)

I tez troche nie tak ;) W dowolna komorke wpisujesz vat, w nastepna marze (wszystko w %). I teraz:

C1=B1*(1+$X$Y) - X,Y-wspolrzedne komorki z VAT

D1=C1*(1+$X$Y) - X,Y-wspolrzedne komorki z marza

Na koniec przeciagasz po calosci i powinno sie ladnie policzyc. Jak zmienisz wartosc marzy, caly cennik powinien sie uaktualnic.

Edytowane przez Kominiara

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tabelke jak na zalaczonym obrazku i za pomocą funkcjii musze policzyc ile jest wierszy spełniajacych nastepujace warunki:

1.WARTOŚĆ miedzy 400 a 500

2.PROMOCJA to "prezent"

3.REKLAMA to w "prasie codziennej"

Jest mi ktos w stanie pomoc :) ?????

post-4738-1114624654_thumb.jpg

Edytowane przez Tomeq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi