Skocz do zawartości
Adams

Najlepszy konfig

Rekomendowane odpowiedzi

Chce kupic komp z konfigiem:

- mobo Gigabyte GA-8PE667 Ultra lub Asus P4S8X

- P4 1.8A bulk lub BOX

- DDR333 512MB (Kingston na ukladzie NANYA CL2.5)

lub SAMSUNG, Winbond (nie wiem gdzie mozna dostac w Katowicach)

- TT Volcano 7+

- Jakies dobra obudowa z dobrym zasilaczem (Modecom lub Codegen)

Mam pytania dotyczace tego zestawu.

1. Czy warto dla AGPx8 i dla UATA133 kupic Sis? Czytalem na Tweak.pl ze AGPx8 nie jest wydajne.

Wszyscy zalecaja mi Gigabyte'a na. Bardziej jestem za Intelem choc wiem ze chipset Sis648 tez jest udany.

Ktora plyta lepiej nadaje sie do krecenia z P4 1.8A przy max stabilnosci?

(chodzi o regulacje dzielnikow i Vcore na pamiatkach oraz max FSB)

2. Czy mozna wsadzic dysk UATA133 na RAID na Gigabyte i czy pojedynczo bedzie chodzil tak wydajnie jak na Sis'ie UATA133?

3. Czy to prawda ze procek lepiej "made in Malasya" niz "made by Philiphines"?

4. Nigdzie w Katowicach nie moge dostac pamiatek Samsunga ale sa Kingstony na NANYA'ch.

Czy sa rownie wydajne jak Szajsungi lub Winbondy?

Ewentualnie gdzie mozna dostac kosci Samsunga lub Winbonda? (moze jakies namiary na profesjonalne sklepy inernetowe?)

Czy taki zestaw bedzie dobry do podkrecania?

Uzylem opcji "szukaj" na Tweak'u i nie znalazlem zadowalajacych odpowiedzi na swe pytania. Sprzet sie ciagle zmienia, nowe chipsety wchodza wiec niektore stare posty sa juz nieaktualne. Wiem ze to czesty temat wiec sorki za ponowne powracanie do niego ale potrzebuje fachowej odpowiedzi dlatego prosze Was o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- P4 1.8A bulk lub BOX

lub SAMSUNG, Winbond (nie wiem gdzie mozna dostac w Katowicach)

- TT Volcano 7+

- Jakies dobra obudowa z dobrym zasilaczem (Modecom lub Codegen)

Mam pytania dotyczace tego zestawu.

1. Czy warto dla AGPx8 i dla UATA133 kupic Sis? Czytalem na Tweak.pl ze AGPx8 nie jest wydajne.

Wszyscy zalecaja mi Gigabyte'a na. Bardziej jestem za Intelem choc wiem ze chipset Sis648 tez jest udany.

Ktora plyta lepiej nadaje sie do krecenia z P4 1.8A przy max stabilnosci?

(chodzi o regulacje dzielnikow i Vcore na pamiatkach oraz max FSB)

2. Czy mozna wsadzic dysk UATA133 na RAID na Gigabyte i czy pojedynczo bedzie chodzil tak wydajnie jak na Sis'ie UATA133?

4. Nigdzie w Katowicach nie moge dostac pamiatek Samsunga ale sa Kingstony na NANYA'ch.

Ewentualnie gdzie mozna dostac kosci Samsunga lub Winbonda? (moze jakies namiary na profesjonalne sklepy inernetowe?)

Czy taki zestaw bedzie dobry do podkrecania?

Uzylem opcji "szukaj" na Tweak'u i nie znalazlem zadowalajacych odpowiedzi na swe pytania. Sprzet sie ciagle zmienia, nowe chipsety wchodza wiec niektore stare posty sa juz nieaktualne. Wiem ze to czesty temat wiec sorki za ponowne powracanie do niego ale potrzebuje fachowej odpowiedzi dlatego prosze Was o pomoc.

Najlepsze do procków INTELA są płyty INTELA ! Nie ładuj sie w żadne SIS'y. VIA też nie jest wskazana choć ujdzie...

Pamiątki Samsunga kupisz w Action2 !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- P4 1.8A bulk lub BOX

.

Jezeli w przyszlosci bedziesz chcial dodac jeszcze jedna kostke ramu 333 do tego Gigabajta, to nic z tego nie wyjdzie, bo ta plyta ma buga i chodzi tylko z jedna kostka DDR333 :( Jedynie z 266 chodzi na kilku kosciach :?

- dla agp x8 nie warto bulic

- dla ata133 tez nie warto

update:

"- Jakies dobra obudowa z dobrym zasilaczem (Modecom lub Codegen) "

--> w Modecomach sa zasilki HuntKey, i jedna ich wada jest to ze maja bardzo glosnego wentyla!

Codegen z dobrym zasilaczem?? Neeee.. nie za te cene.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepsze do procków INTELA są płyty INTELA ! Nie ładuj sie w żadne SIS'y. VIA też nie jest wskazana choć ujdzie...

Pamiątki Samsunga kupisz w Action2 !

Tyle ze Action2 to hurtownia dla firm i nie wiem czy mozna detalicznie kupic. Jesli nie to moze jakies inne namiary na sklepy internetowe oprocz komputronika i siuriusa?

Do DEATHAR_RUMARTH

Troche mnie zmartwila sprawa plyty Gigabyte. Bylem bardzo przekonany do tej plyty a tu taka wiadomosc, plyta nie czyta wiekszej ilosci pamiatek DDR333. A moze po upgradzie BIOS,a pojdzie?

A co myslicie o pamiatkach Corsair DDR XMS3200 512MB CL2? Czy sa dobre? (cena wskazuje ze raczej tak)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekaw jestem czy Asusy tez maja ten problem z iloscia kosci pamieci DDR333

A co myslicie na temat ponizszych pytan?

- mobo Gigabyte GA-8PE667 Ultra 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do DEATHAR_RUMARTH

Troche mnie zmartwila sprawa plyty Gigabyte. Bylem bardzo przekonany do tej plyty a tu taka wiadomosc, plyta nie czyta wiekszej ilosci pamiatek DDR333. A moze po upgradzie BIOS,a pojdzie?

Czy na nowym biosie pojdzie to nie wiem.

Przecyztaj ta recke, a sam sie przekonasz ze nie jest rozowo:

http://www.anandtech.com/mb/showdoc.html?i=1723&p=17

a tu fragment:

"The Gigabyte 8PE667 Ultra wasn't nearly as impressive in the memory department however. While running one stick of memory at 333MHz was a walk in the park, running just two modules at 333MHz was absolutely impossible no matter what DRAM timings were used. After much trial and error, the best we were able to accomplish was two sticks of memory (double-side Corsair XMS CAS2 DDR400) at 266MHz at the following timings: "

"These are the most aggressive timings possible via the BIOS, but the fact that we had to underclock the memory to 266MHz puts a damper on these "aggressive" memory timings. Not being able to run more than 1 bank of DDR333 SDRAM is unacceptable, especially for a board that boasts official DDR333 support."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jest to maly problem, z jednej strony nie wlozysz dwoch pamieci DDR333 na 333mhz tylko pojda na 266mhz

ale jesli masz jedna dobra kosc to mozesz ja podkrecic do 400mhz.

Ja mimo tych problemsow uwazam ze jest to dobra plyta i ma dobra wydajnosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Asusa, o ktorym piszesz i tez nie jest rozowo. Generalnie plyta jest albo super stabilna i wolna albo szybka i niestabilna (kwestia biosu). Wydajnosc pamieci na FSB 133Mhz i 166Mhz przy tych samych timingach jest taka sama :twisted: dlatego ze "inteligentny bios Asusa przelacza sie w wolniejszy tryb przy MEM 166Mhz. CPU/MEM 133/166 chodzi, 166/133 chodzi 166/166 nie chodzi :twisted:

-------------------------------------------------------------------------------------

Plyta momentami szokuje wydajnoscia ale bez dobrego biosu to niestety niewypal. Medallion bios od asusa niestety na tyle inny ze ja nie moge aktywowac wszystkich opcji, jesliby jednak komus sie to udalo to na 100% jest to jesli nie najlepsza to na pewno bardzo dobra plyta PIV + DDR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...