Skocz do zawartości
ryba

Jakie Wolicie Gwiny Pod Zlaczki ...

....czyli jakie duze chcecie??  

59 użytkowników zagłosowało

1. 1. ....czyli jakie duze chcecie??

• 1. gwint 1/4"
      23
    • 2. gwint 3/8"
      31
    • 3. gwint 1/2"
      5

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie, czyli jakie wolicie gwinty, albo jakie chcielibyscie miec w przyszlosci. Bo standardem teraz sa bloki z gwintem 3/8", ale z koleji stosujac krocce 1/4" mozna zaczac robic mniejsze (ale tak samo wydajne) bloki, co sie przelozy na ich cene, no i oczywiscie weze 8 latwe do ulozenia w budzie. A moze ktos sie pokusi o zlaczki 1/2 " ??

Oczywiscie zapraszam do dyskucji na ten temat :)

Edytowane przez ryba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wole 3/8" :

bo sasiad ma w pracy taki gwintownik... ;]

bo juz w nagrzewnicy mam takie zlaczki chociaz waz z 1/4" pewnie by wszedl na nie...

1414902[/snapback]

oczywiscie, tak samo jak na krocce 10mm 3/8" wejdzie waz 8mm i spokojnie bez cybantow moze byc, i warto zwrocic uwage rowniez na to co powiedzial Grzechu, ze srednica jest podobna, zlaczki 1/4 maja same zalety, tylko.... ludzie narzekaja ze trudno dostepne, jak trudno dostepne :mur: nigdy sie ludzia nie dogodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie wole 1/4" a dlatego że:

gwint zajmuje mniej miejsca i ma się większe pole do popisu.

Średnice wew sa bardzo zbliżone do tych z 3/8" także róznic w przepływie nawet sie nie zauważy.

Pozdrawiam

1414885[/snapback]

Dokładnie wszystko łatwiej rozplanowac i łatwiej wykonac. Podpisuje sie pod tym co Grzechu pisze

Jak to trudno dostepne ja mam dostep do całej gamy złaczek z gwintem 1/4"

Edytowane przez Misiu15go

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.... ludzie narzekaja ze trudno dostepne, jak trudno dostepne  :mur:  nigdy sie ludzia nie dogodzi

1414909[/snapback]

Wiesz, wszystko zalezy gdzie sie mieszka - jak widac sa trudniej niz 3/8 :-|

moje 3/8 maja srednice wew. 11mm... :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też bym wolał 1/4 ...

I do tego węże 8-10mm średnicy wewnętrznej.

Ale niestety w naszym pięknym kraju dominuje 3/8 i to sie chyba szybko nie zmieni...

Do tego najlepiej szlauchy 16/22 i co niektórzy myslą,że im wydajność wzrośnie... :mur:

Coś czuje że sam w swoim przyszłym wc wezme niestety 3/8 bo kroćce i złąćzki łatwiej dostepne a po 2 większość bloczków chłodnic itp takie ma. Dodatkowo jak postanowie np. sprzedać bloczek to taki z gwintem na 1/4 będzie trudno sprzedać..

Edytowane przez 99tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Średnica wew 11mm na pewno nie przy złączkach 12mm zew bo to jakaś farsa by była żeby 0.5mm na ścianke dawać a zresztą poczytajcie ludzie artykuł na Jet-pc.com o średnicach złączek i róznicach w wydajności.

A co do dostępności to prawda, że zależnie gdzie kto mieszka.

Ja mam tylko na zamówienie, w sklepie hydraulicznym albo szukam po znajomych :wink: jak się spiesze.

Sprawa węży - wiadomo jak kto lubi, niekórzy używają dużych niektórzy mniejszych średnic. ja np. używam węży 12/17 i Tygonu 12.5/15 ze względu na to, że są to bardzo dobre gatunkowo węże a do mniejszych tego typu nie miałem dostępu więc pozostało mi to. W blokach używam złączek 16mm (3/8" - z konieczności)i 13.5 (1/4" - z wyboru-dobrego) a po to, żebym nie musiał stosowac cybantów które są poprostu ochydne i tyle.

PS niedługo pokaże swoje chłodzonko (całe) bo wszystkie bloczki mam już gotowe (CPU-NB-GPU) czekam teraz na obudowe i chłodnice nową aha i na zrobienie reza :wink:

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Średnica wew 11mm na pewno nie przy złączkach 12mm zew bo to jakaś farsa by była żeby 0.5mm na ścianke dawać a zresztą

1414956[/snapback]

A kto powiedzial, ze zewnetrzna wynosi 11mm? :blink:

dokladnie srednica zewnetrzna w najcienszym miejscu to 13,5mm; w najgrubszym 15 (/ \) - i takie sa u mnie bardzo latwo dostepne ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nie 11 a 12 tak napisałem a zresztą wkurza mnie ten polski standard, że im wszystko większe tym lepiej. Dlatego mnie to troche podirytowało (nie to co napisałes) i tak strzeliłem.

Pozdrawiam

PS tak to jest mówić o WC - już 4 osoby chcą fotki hehe - niedam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wkurza mnie ten polski standard, że im wszystko większe tym lepiej.

Mnie niestety lekko tez, ale co zrobic ;] - tak jak juz ktos wspomnial blok z 3/8 nawet latwiej jest sprzedac...

PS tak to jest mówić o WC - już 4 osoby chcą fotki hehe - niedam

1414991[/snapback]

Dawaj :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie czytam czytam i dochodzę do wniosku że sam nie wiem jaki gwint mam w moim Crystalu :P Ale zdanie grzecha mi to uświadomiło:

PS do gwintu 3/8" nalezy zrobic otwór 15mm

Jest to z pewnością 1/4" bo otwór jest mniejszy :P

Ja tam kupowałem z kroćcami blok więc nie miało to znaczenia jaki gwint, a zmiany złączek nie planowałem i nie planuję. A gdybym kupował to wybrałbym takie złączki jakie dostane na necie, powód- u nas są tak specjalistyczne sklepy że kroćców żadnych nie dostane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie czytam czytam i dochodzę do wniosku że sam nie wiem jaki gwint mam w moim Crystalu :P Ale zdanie grzecha mi to uświadomiło:

Jest to z pewnością 1/4" bo otwór jest mniejszy :P

Ja tam kupowałem z kroćcami blok więc nie miało to znaczenia jaki gwint, a zmiany złączek nie planowałem i nie planuję. A gdybym kupował to wybrałbym takie złączki jakie dostane na necie, powód- u nas są tak specjalistyczne sklepy że kroćców żadnych nie dostane.

1415654[/snapback]

o ile wiem cristal ma gwint 3/8" :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o ile wiem cristal ma gwint 3/8"  :lol:

1415662[/snapback]

Ale wyraźnie napisał 15mm otwór a ja mam otwór mniejszy niż 15mm bo jest mniejwiecej tak szeroki jak krociec- 12mm. Chociaż mogę się myliś bo na tych sprawach się nie znam. Może ktoś uświadomi dokładnie jaki jest ten rozmiar ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu masz fotke cristala odrazu widac ze to gwint 3/8"

1415966[/snapback]

No to skoro mówisz że 3/8" to musi być 3/8". Ty się tam na tym lepiej znasz tymbardziej że ja wogóle :P Dzięki za info :)

Wychodzi na to że 3/8" jest najpopularniejszym gwintem :]

Gdybym teraz składał WC to z pewnością bym wybrał albo gwint 1/4" i do tego węże 9/12mm (z racji lepszego układania) lub (o ile się tak da) 3/8" też na węże 9/12mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to skoro mówisz że 3/8" to musi być 3/8". Ty się tam na tym lepiej znasz tymbardziej że ja wogóle :P Dzięki za info :)

Wychodzi na to że 3/8" jest najpopularniejszym gwintem :]

Gdybym teraz składał WC to z pewnością bym wybrał albo gwint 1/4" i do tego węże 9/12mm (z racji lepszego układania) lub (o ile się tak da) 3/8" też na węże 9/12mm.

1416019[/snapback]

Zawsze mo.zna ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> węże 10mm z tego co wiem to złączki na 3/8 mają właśnie 10mm wewnętrznej średnicy to idealnie pasuje. Tylko nie wiem jak z wężami czy łatwiej dostać o średnicy wew. 9mm czy 10 mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze mo.zna ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> węże 10mm  z tego co wiem to złączki na 3/8 mają właśnie 10mm wewnętrznej średnicy to idealnie pasuje. Tylko nie wiem jak z wężami czy łatwiej dostać o średnicy wew. 9mm czy 10 mm

1416026[/snapback]

Aby było jasne- złączki z gwintem 3/8" mają różne średnice- 9mm, 12mm i 17mm- to średnice złączek choinkowych. Na 3/8" są też szybkozłączki wtykane i skręcane- tam też są różne rozmiary.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aby było jasne- złączki z gwintem 3/8" mają różne średnice- 9mm, 12mm i 17mm- to średnice złączek choinkowych. Na 3/8" są też szybkozłączki wtykane i skręcane- tam też są różne rozmiary.

Wiem ,ze są różne rozmiary. Chodziło mi o to,że można kupić złąćzki skręcane o średnicy wew. 10mm. Wtedy by akurat pasowały pod węże 10mm

Edytowane przez 99tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj prototyp ma krocce 3/8'' ale tez tylko dlatego, ze akurat takie mialem w sklepie pod domem, wersja produkcyjna (o ile bedzie :)) bedzie miala raczej 1/4'' co pozwoli na skrocenie bloku o az centymetr. Ale wszystko okaze sie dopiero po testach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi