pbuda Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 Ile kanalow maja te najpopularniejsze nagrzewnice? Pytam sie, bo chce sie mniej wiecej zorientowac, jaka maja calkowita dlugosc te kanaly, przez ktore plynie woda, a to dlatego, ze moge dostac prawie za darmo prawie nowa nagrzewniczke cu/alu (kanaly oczywiscie cu), ktora ma kanaly o lacznej dlugosci ok. 4m i nie wiem, czy to duzo/malo i jak sie to bedzie mialo do takich cudow techniki jak fiat, lada czy zuk :) Dzieki z gory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kedzil Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 (edytowane) np. ta której ja używam ma po 16 kanałów w 3 rzędach. każdy kanał ma ok 16 cm. w sumie, jezeli liczyć 16x16x3 to daje 768 cm. ale nie wiem jak Ty liczysz długość kanałów w nagrzewce o której mówisz. 768 cm to u mnie jest łączna długosc rurek poprzez które płynie woda :) /// mam (jeszcze ciągle) też taką, która ma 18 kanałów w 4 rzędach. długość kanału ok 16 cm co daje 1152 cm. /// *** 4m to dużo jeżeli rozpatrywalibyśmy zwykłą ruręo takiej długości zwiniętą w jakiś kształt, ale standardowe nagrzewki takie jak lada czy żuk czy kadet, mająkanały równoległe. woda nie płynie więc po prostu przez kilka metrów rury B) Edytowane 4 Maja 2005 przez kedzil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbuda Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 np. ta której ja używam ma po 16 kanałów w 3 rzędach. każdy kanał ma ok 16 cm. w sumie, jezeli liczyć 16x16x3 to daje 768 cm. ale nie wiem jak Ty liczysz długość kanałów w nagrzewce o której mówisz. 768 cm to u mnie jest łączna długosc rurek poprzez które płynie woda :) /// mam (jeszcze ciągle) też taką, która ma 18 kanałów w 4 rzędach. długość kanału ok 16 cm co daje 1152 cm. /// 1426424[/snapback] 8 kanalow, w dwoch rzedach, po 25cm kazdy - 400cm... I teraz juz sam nie wiem czy to dobrze, czy nie :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kedzil Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 ...no liczysz tak jak ja ;] wychodzi 400cm. na wydajność wpływa przecież nie tylko długość kanałów, ale też gęstość i powierzchnia łączna finów :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbuda Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 (edytowane) No z finami to jest problem, bo jest ich, ze ja pierdziele :) Nie liczylem (bo nie :P) ale tak na oko jest ich z 1000 - co dawaloby ok. 6.5m2 powierzchni... Moja sklonnosc do przesady -ahem- nie 100, tylko 200, czyli nie 6.5 a 1m2 Edytowane 4 Maja 2005 przez pbuda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kedzil Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 ...jak możesz mieć nagrzewkę ''prawie za darmo :)'' , to bierz i testuj. takie dysputy teoretyczne chyba nie mają większego sensu. nikt z nas do końca nie wie jak zachowa się konkretna nagzrewka w danym układzie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 4 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2005 trzeba testowac fiat ma 42 kanaly z czego w jedna strone 21 kazdy kanal to 20cm ale jak tu poronywac nagrzewnice w ktorej woda plynie rownolegle do skraplacza ktory mozesz miec ,a wktorym woda plynie szeregowo generalnie to jakosc zalezy od wielkosci :P ,ale trzeba przetestowac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...