Skocz do zawartości
ToMoL

Jestem Nowy, Chce Zmienić Procesor

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie. Dostałem informacje ze to są fachowcy w sprawach płyt głównych i procesorów. Mam stary sprzęt: Interl Celeron 600MHz, 192MB SDRAM, i grafike GeForce 2 MX 400. Ale to nieważne chodzi o procesor. Zastanawiam sie czy do tej płyty głównej oznaczonej BVC2B moge podpiąć Celerona Tualatina 1200MHz. Boje sie że ta stara płyta tego nie wytrzyma. Jest na chipsecie Via Apollo Pro-lus PCIset (tak pisze w książce). Gniazdo oczywiście Socket370. Pisze także że jest do procesorów od 300-500MHz. Ale jakoś temu nie wierze i pytam fachowców. Może wtedy nie znali szybszych przez to tak napisali :) Czekam na rady. Płyta jest z 2000r.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi sie wydaje ze lepiej jak zaczniesz zbierac na nowe podzespoły chodzi mi o wymiane płyty gł. proc ram wszystko po kolei ! a nie dokładać do tej kofiguracji którą posiadasz ! na tym sprzecie wytrzymasz do zakupu nowe sprzetu ja bym tak ci radził !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własnie o to chodzi że przy moim budżecie nigdy nie nazbieram na nową płyte, z prockiem i ramem, a wymiana procka by znacznie ulepszyła moj sprzęt. Niby to samo gniazdo na procka, ale boje sie o płyte

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

600zł to mój dwuletni dochód. tylko w instrucji do płyty pisze że można wpakowac do 550MHz, a ja chce 1200MHz i nie wiem czy to wytrzyma. Bo ta płyta jest stara i wtedy nie znali szybszy procków. Tylko chce wiedziec czy ją szlak nie trafi. Oczywiście załatwie odpowiednie chłodzenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

600zł to mój dwuletni dochód. tylko w instrucji do płyty pisze że można wpakowac do 550MHz, a ja chce 1200MHz i nie wiem czy to wytrzyma. Bo ta płyta jest stara i wtedy nie znali szybszy procków. Tylko chce wiedziec czy ją szlak nie trafi. Oczywiście załatwie odpowiednie chłodzenie

1430500[/snapback]

Sam sobie odpowiadasz na problem, choć widze że może masz updatewany BIOSik i może się okazać że wsio będzie obsługiwać.

Co do tych 600zł to pamiętaj że z tego konfiga coś jeszcze wyrwiesz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi