Skocz do zawartości
Hanu

IBM i Dziwne stuknięcia

Rekomendowane odpowiedzi

Mam IBM 60 GB ( GXP 120), chodzi super od 5 miechów, ale..

co jakiś czas słychać krótkie stuknięcie

Nie powoduje to spadków wydajności, ale mam takie odczucie , że coś nie tak . Co Radzicie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na moim śp IBM 30GB to samo było, wrażenia takie jakby miał problemy z pozycjonowaniem głowic, faktycznie zaś te ceramiczne łożyska do końca nie pracują tak jak powinny. W każdym razie u mnie po pół roku dziwnych przypadłości (tak jak u ciebie) IBM poległ :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no mi po takich stukach i w odgłosach jakgdyby zawieszanie dysku, zrobiła się blada twarz i wymieniłem twardziela a tem mój IBM(30gb made in węgry) chodzi jak kosiarka do trawy, więc twój też chyli się ku upadkowi niestety:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja 30 IBM chodzi juz tak dobre 2 lata i nic sie nie dzieje, ale wczesniej mialem 2 X wymieniany twardziel"Bledy na B sectorach itd" wszystko zalezy od szczescia-przewanie IBM dziala 2/3 miechy i pada ,jesli nie to wszystko powinno byc ok-no oprócz stukania i ocierajacej glowicy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam IBMa 40GB 7200obr i też wydaje z siebie dziwne dźwięki.

Podejrzewam, że to może być odgłos budzenia się ze stanu uśpienia (przynajmniej u mnie na to by wskazywało).

Można ten tryb kontrolować za pomocą IBM Feature Tool.

http://service.boulder.ibm.com/storage/hdd...ool-install.exe

Mateusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi tez strzelal - hyhy pare razy zaliczyl totalne czyszczenie razem z mbr

ale teraz nie przenoszego- wsadzilem go do kieszeni - ma tam dobrze - dobra wentylacja i spox chodzi od tamtej pory

jak byl zamontowany w budzie noralnie wystarczylo ze przyladowalem przez przypadek z glana w bude albo jakies stukniecie i juz sie kopal

jest tez taka mozliwosc ze zimne luty na stykach od kabla IDE sie kopia i czasem cos nie styka i dysk swiruje i pada

moj IBM wiec dzielnie sie jeszcze trzyma choc mialem z nim dooze problemy jestem jednak zadowolony

nastepny dysk

IBM z 8MB CACHE!!!!!!!!!!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...