Skocz do zawartości
Gość RamzesXXXII

Kieszen Do Dysku

Rekomendowane odpowiedzi

Gość RamzesXXXII

Mam w komputrze dysk Samsung 80GB 7200RPM 8Mb SATA i teraz chce do niego zakupic kieszen. Moj wybor padl na :

- Chieftec SAA-122 Aluminium S-ATA ( http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=14990)

Troche drogo ale doplac sie za porzadne wykonanie, aluminium, wiatraczek i HOT SWAPa. Teraz moje pytanie:

1. Czy to ze kieszen ma funkce HOT SWAP - to znaczy ze bede mogl odlaczyc dysk w czasie pracy systemu (jak i go dolaczac) ?

2. Czy do tego aby obsluzyc HOT SWAPa nie potrzba jakis specjalnych (serwerowych) plyt glownych oraz dyskow ?

3. Czy HOT SWAP bedzie dzialal z dyskiem na ktorym jest system (prtycja systemowa ) ?

4. Co sie stanie gdy podczas pracy systemu wyciagne prtycje systemowa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam w komputrze dysk Samsung 80GB 7200RPM 8Mb SATA i teraz chce do niego zakupic kieszen. Moj wybor padl na :

- Chieftec SAA-122 Aluminium S-ATA ( 1434577[/snapback]

hehe dziwne pytania zadajesz ... :> Osobiscie moge powiedziec tyle - kiedys denerwowal mnie swist z obudowy wiec na zywca odpialem dysk WDC 200 Gb SATA.. swist ustaw po ponownym podlaczeniu na goraco dalej pracowal.. ponownie swiszczac :) kieszen nie byla mi do tego potrzebna..

Reszta pytan jest .. dzwina :D pomysl przez chwile i sam dojdz do odpowiednich wnioskow :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HOT SWAP jesli nie jesteś profesjonalistą w sensie nie masz w domu serwerowni z milionami danych - posłuzy Ci raczej jako dysk z magazynem wymiennym wkładanym jak rozumiem aby coś dograć - odczytać.Dlaczego miałbyś wyciagać ten dysk jesli byłby na nim pracujący system?Napisz proszę do jakich celów ogólnie chcesz to wykorzystać moze będzie łatwiej.W kazdym razie system na którym pracujesz ciągle zapisuje/odczytuje coś z partycji na ktorej ma plik wymiany - foldery tymczasowe i inne dane nie mówiąć juz o tym co się dzieje jesli uruchomisz cokoowiek sam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi