michal_ks Opublikowano 9 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2005 Jeźeli chodzio o podkręcanie to jestem laikiem w tej dziedzinie. Z tego co udało mi się wyszukać nie dowiedziałem się wszystkiego. Mam pare pytań, które mogą być irytujące dla tych bardziej doświadczonych, a więc jeżeli jesteś nerwowy i drażnią Cię problemy na błachym poziomie to nie czytaj dalej. Prosiłbym o wyjaśnienie paru spraw odnośnie fsb. Moja konfiguracja sprzętowa to : Asus A8N-E Winchester 3000+ 2x512 Patriot Cl 2,5 400mhz No i to chyba wystarczy do rozwiązania tego problemu. Chciałbym sobie troche podkrecić ten sprzęcik, z grafiką sobie już poradziłem ale mam problemy z ramem. Zmieniłem sobie taktowanie procka na 9x255. Przy takich ustawieniach w biosie musiałem ustawić ram na 266 mhz bo ani przy 333 ani przy 400 nie udało mi się odpalić maszyny. Po ustawieniu na 266 udało mi się ram odpalić na Cl 2. Przy szynie 255 ram niestaty taktuje tylko na 164 mhz. (przy takich ustawieniach w superpi na timingach 2-3-2-6 mam 3,09 min podczas testu M4, to dobrze, bo jak patrzyłem na wyniki z podręcznika o podkręcaniu A64 to były tam tylko testy mocniejszych ramów które bez problemu schodziły poniżej 3 min)) Co mam zrobić aby taktowanie ramu ustawić na te 200mhz bądź troche więcej aby mógł on pracować z największą wydajnością? (szkoda tylko że wtedy pracuje na Cl 2,5 no ale chyba się opłaca jak te mhz troche podskoczą). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bjabrzyk Opublikowano 9 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2005 krec synhro z prockiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal_ks Opublikowano 10 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2005 mógłbyś napisac dokładniej o co chodzi? Bo nie wiem czy Cie dobrze zrozumiałem. Chodzi o to abym zostawił takie taktowanie ramu jakie jest no chyba że zmienie taktowanie procka? Przyszła mi też do głowy zmiana opcji w biosie "pci clock synchronization mode" ale nie ważne czy synchronizowałem do cpu czy do 33,33 mhz to wyniki w testach były takie same. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 10 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2005 jestem litosciwy faq na drugi raz poszukaj na wlasna reke. edit: jestem bardziej niz litosciwy nakieruje cie na dzial AMD poczytaj, pomysl, podkrec. eot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...