Skocz do zawartości
Tonic

Tonic Rozpruwacz Nagrzewnic W Akcji

Rekomendowane odpowiedzi

Mi nie pasują konkretnie dwie rzeczy:

:arrow: estetyka wykonania (mozna bylo troszke nad tym posiedziec dluzej, ale zrobic dokladniej)

:arrow: imo nie potrzebne sa te wypustki rownolegle do kroccow (te drewniane w shroudzie), chyba ze je do mocowania tej chlodnicy za oknem bedziesz uzywal

:arrow: odnosnie estetyki to jeszcze pomyslalem, ze moze poprostu aparat masz kiepski i tak to na zdjeciach wyglada, a w rzeczywistosci moze byc lepiej

1440212[/snapback]

To są 3 rzeczy.. <_<

Jak ja te mowie - fak estetyka.. ;] (chociaż uwielbiam produkty Grzecha :wink: )

Najważniejsze że jest czysto i wydajnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc, to wolałbym posłuchać konstruktywnych opinii, jak

dotąd to tylko fipa15 tak zrobił ;)

Mi nie pasują konkretnie dwie rzeczy:

:arrow: estetyka wykonania (mozna bylo troszke nad tym posiedziec dluzej, ale zrobic dokladniej)

:arrow: imo nie potrzebne sa te wypustki rownolegle do kroccow (te drewniane w shroudzie), chyba ze je do mocowania tej chlodnicy za oknem bedziesz uzywal

:arrow: odnosnie estetyki to jeszcze pomyslalem, ze moze poprostu aparat masz kiepski i tak to na zdjeciach wyglada, a w rzeczywistosci moze byc lepiej

1440212[/snapback]

1). Dziwne, bo ja osobiście uważam, że dosyć dokładnie to zrobiłem - starałem się,

żeby była jednolita czerń - a miejsca, gdzie drewno widzicie - szczególnie te miejsca,

gdzie nagrzewnica styka się z shroudem, będzie załatane klejem/szpachlówką, a na

koniec pomalowane.

2). Te "wypustki" to podstawa nagrzewnicy, która będzie mogła stać pionowo i nie

sfrunąć zza okien na dół (mieszkam na drugim piętrze, więc straty byłyby niemiłe ;))

3). To jest całkiem możliwe, też tak myślałem. Aparat mam raczej nienajgorszy,

Canon A510. Tę ww. fotkę rozjaśniałem w programie, żeby było widać szczegóły

(bez tego to była jedna czerń), może tu leży wina?

Zrobię jeszcze parę fotek z różnymi oświetleniami/parametrami - jakieś sugestie

odnośnie fotografowania, tak, żeby było widać jak mniej więcej to wygląda w

rzeczywistości? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W domowych warunkach, stol pod biala sciana najlepiej.na stole ukladasz biale kartki.Dobrze zeby to byl pokoj z oknem (dzienne swiatło).Ustawiasz przedmiot fotografowany i jazda.

Co do ustawien aparatu (mam A75 wiec prawie to samo).

Rob na preselekcji przeslony (Av), ustaw przeslone 2,8 (wyostrzy ci tylko przedmiot na pierwszym planie).Reczny nastaw balansu bieli zrob.

Mozesz sie tez pobawic recznym ustawianiem ostrosci (tu trzeba troche experymentowac z odlegloscia), wtedy ladnie ostre zdjecia wychodza.

Jezeli zdjecia za ciemne ci wychodza zwieksz ISO lecz pamietaj ze pojawi sie tzw. noise.jezeli przy dziennym swietle robisz ustaw ISO 50.

Trzasnij ze 30 fotek, pare fajnych powinno wyjsc.

BTW to shroud ze sklejki to nie jest chyba najlepszy pomysl jezeli zamierzasz to wystawic na zewnatrz (wilgoc, slonce itp).Lepsza by byla chyba jakas blacha (do tego lepiej cieplo by odprowadzala.

Edytowane przez [TiLt]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za rady odnośnie fotografowania, w ciągu paru godzin powinien coś mieć

Shroud, no cóż, nie mam materiałów metalowych, by zrobić nowy :|

Zresztą, cały układ zaokienny będzie w takiej budzie, która ochroni przed

czynnikami atmosferycznymi. Coś jak klimatyzator :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko chce rozlutowac rowniez swoja lade ale nie mam palnika a nad kuchenka...troche mi sie nie widzi jakby to dziewczyna zobaczyla to wywalila by mnie z domu... :unsure: chce kupic palnik takie tylko do rozlutowania tej lady bo nie wiem do czego innego mi bedzie potrzebny no i znalazlem w necie cos takiego

http://www.narzedziak.istore.pl/sklep,1439...n,165905,0.html moze byc cos takiego?? w sumie bardzo poreczny :) i jeszcze na gaz do zapalniczek idealny do domowej pracy:) moze ma ktos cos takiego i moze sie wypowiedziec. dziekuje za informacje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Palniki długopisowe ledwo radzą z nagrzewnicami, bardzo długo trwa

rozlutowywanie ich i na ogół zapychają się dysze

BTW, miałem zrobić porządne zdjęcia nagrzewnicy, ale przyznam się, że

ciągle mi coś wypada, nie chce mi się etc., więc zmieniam termin na

nieznany :P

BTW, kto da większy płomień? :twisted: link

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat zrobił się ciekawy z tymi zdjęciami, ale uważajcie z zabawami w piromana :mrgreen:

Palnik to gLT-3 z gazem LPG.

Nazir, to jest nieuczciwe z palnikiem bez (lub z malutkim) dopływem powietrza :P

Mój z maksymalnym dopływem powietrza ma długość ok. 30cm :> A bez dopływu

nie testowałem, ale robi się istny miotacz ognia

Edytowane przez Tonic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A bliżej tematu, to palniczki długopisowe do zlutowania etc. nagrzewnicy ok, ale do rozlutowywania nie polecam.

1448874[/snapback]

masz racje

dzisiaj probowalem

innej opcji niz nad kuchenka nie widze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tonic wes mi powiedz jeszcze jak mozesz

ile wpakowales do tego gara tego kwasku cytrynowego ?

no ja wpakuje 2 torebki na jakies 2 litry wody

jak nie ruszy to mam jeszcze 2 w zapasie :lol:

Edytowane przez robocat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tonic wes mi powiedz jeszcze jak mozesz

ile wpakowales do tego gara tego kwasku cytrynowego ?

no ja wpakuje 2 torebki na jakies 2 litry wody

jak nie ruszy to mam jeszcze 2 w zapasie  :lol:

1450428[/snapback]

Proporcje, jakieś 1.5 lub 2 torebki kwasku cytrynoweg na ~3-4 litry wody

1437493[/snapback]

było na pierwszej stronie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wsypalem 4 :D

wsypalem 2 i nic sie nie dzialo

jak wsypalem 4 to tez nic zlego sie nie dzieje

orass wyczyscilo faktycznie tak jak bylo na fotkach tonica

ale na tej czesc u wlotow do tych kanalow

zrobil sie czarny osad

chyba cos weszlo w reakcje ;)

no a tym czyms jest chyba cyna.... :blink:

Edytowane przez robocat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja do 7l wody wlałem 2 butelki octu, do tego 3 kwaski i po godzinnym gotowaniu, nagrzewnica wyglądała tak:

Łada

Potem jeszcze umyłem ją płynem do mycia naczyń.

A palnika używam takiego: ( W obi, podobny można kupić za jakieś 55zł+ 6zł gaz) A te palniki w długopisie, to nadają się raczej do bardziej precyzyjnych zadań.

Palnik

Palnik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale czego wy sie tak czepiacie tych palnikow dlugopisowych ?? ?? Jesli macie kase to mozecie wywali sobie 50 zl na palnik. jak kupile to dlugopisowe goowno za 6 zl i gaz za 9 zl i palniczek smiga jak zloto. co prawda rozlutowac dlugo ale to mozna na 2 sposoby rozwiazac. albo na kuchence tylko podgrzac i poznie jjuz palnikiem na czysto az cyna poplynie albo na kuchenke rzucamy folie aluminowa i robimy w nij dziurke tylko na palnik zakladamy na to palniczsek i jedziemy a pouzniej zwijamy folie i nie ma sladu po zabiegu. a do lutowania ta lutowniczka jest jak dlamnie super. jednym nabiciem spokojnie z jednym zamachem lutuje wszystkie 3 zbirniczki w fiaciorze. coprawda nabylem troszke wprawy bo mialem nie male przejscia z tym fiaciorem ale ...

wiec jesli nie macie zamiaru zawodowo zajmowac sie lutowaniem to zakup palnika za okolo 50 do zlutoowania kilku chlodniczek to dla mnie wyrzucanie kasy w bloto

ale jak kto woli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi